Hilmi Develi
Hilmi Develi hilmideveli@hotmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Havacılık ve Uzay Bilimleri Eğitiminde Farklı Bir Adım...

13 Mayıs 2011 Cuma
\n\n\n

Türkiyede uçak ve uzay mühendisliği dalında İTÜ ve ODTÜde lisans programı yürütülmekte... Mühendislik eğitimi veren iki üniversitenin dışında, 1986 yılında Anadolu Üniversitesinde uluslararası sivil havacılık standartlarına uygun nitelikli eleman yetiştirmek üzere kurulan Sivil Havacılık Yüksekokulunda, havacılık elektrik ve elektroniği, uçak gövde-motor bakım, sivil hava ulaştırma işletmeciliği, hava trafik kontrol ve pilotaj bölümlerinde de eğitim veriliyor.

\n

Daha sonraları Erciyes, Kocaeli, Erzincan üniversitelerinde açılan sivil havacılık yüksekokullarında havacılık sektörünün çeşitli dallarında eğitim veriliyor. Geçen günlerde Türk Hava Kurumunun girişimi ile havacılık ve uzay bilimleri odaklı yeni bir vakıf üniversitesi kuruldu. Rektörlüğüne ise Prof. Dr. Ünsal Ban atandı... Ünsal Hoca’yı yakından tanırım... Genç ve çalışkan hocalarımızdan. TOSYÖV başkanlığım döneminde gerçekleştirilen birçok projede başarılı çalışmalarına tanık oldum... Umarım burada da başarılı olur.

\n

Hafta başında kendisiyle İstanbulda rektör olarak atandığı THK Üniversitesi hakkında konuşma olanağını buldum.

\n

Üniversitenizin mevcut okullarımızdan farkı nedir sorumu yanıtlayarak başladığı konuşmasında heyecanı her cümlesine yansıyordu... Bakın genç rektör neler anlatıyor:

\n

Üniversitemiz Türkiyenin ilk, dünyanın 37nci havacılık ve uzay bilimleri üniversitesi. Vizyonumuz, üniversitemizi havacılık ve uzay bilimleri alanında dünyadaki en saygın bilimsel kurumlardan biri haline getirmek. Temel amacımız ise havacılık ve uzay alanında ülkemizi gelişmişlik çerçevesinde daha ileriye taşımak, bilgi ve araştırmayı uluslararası ve ulusal düzeyde geliştirmek ve ülkemiz için ekonomik kıymetlere dönüştürmek, ilkeler ve değerlere ilişkin küresel-ulusal-bölgesel hedefler arasında işlevsel ilişkiler kurmak.

\n

Öncelikle Türk Hava Kurumu hakkındaki bilgilerinizi tazelemek isterim. Türk Hava Kurumu 1925’te kurulurken, Mustafa Kemal Atatürk, Türkiyede havacılık sanayisini kurmak, havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak, askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak, havacılık faaliyetleri için gerekli araç ve gereçleri hazırlamak, personel yetiştirmek ve uçan bir Türk gençliği yaratmak amaçlarını ilke edinmesini ve bunların gerçekleştirilmesini istemiştir. Cumhuriyet döneminde havacılık alanında birçok başarılı çalışmaya imza atan Vecihi Hürkuş, mühendis Selahattin Reşit Bey ve işadamı Nuri Demirağı rahmet ve minnetle anıyoruz. Üniversitemizin bu bağlamda üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceği inancı içindeyiz. Ülkemizde hiçbir üniversitede olmayan havacılık eğitimi deneyimiz var. Türkiye’de 1935 yılından bugüne kadar 5 bin 500 pilot yetiştirmiş Türk Hava Kurumu Türkiye’deki en tecrübeli uçuş okuludur. Etimesgut, İnönü ve Selçuk eğitim merkezleri ile yurt genelinde bölgesel olarak eğitim vermektedir. THKnin bu birikimini ve başarılı çalışmalarını üniversitemizin eğitimine katacağız. Küresel rekabetin getirdiği süreci iyi öngörerek bölümlerimizi planladık. Üniversitemizde havacılık ve uzay bilimleri fakültesinde uçak mühendisliği, uzay mühendisliği; astronomi, mühendislik fakültesinde ise elektrik ve elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği; işletme fakültesinde havacılık işletmeciliği, lojistik sistemler yönetimi; hava ulaştırma fakültesinde hava trafik yönetimi, havacılık bakım&onarım, havacılık elektrik elektroniği, pilotaj dallarında eğitimlerini vereceğiz. Havacılık meslek yüksekokulunda da biletleme&rehberlik, yer hizmetleri teknolojileri, kabin hizmetleri gibi havacılık sektörünün hizmet alanında eğitim vereceğiz. İstanbulda Sabiha Gökçen’de, Ankarada TAİ yerleşkesinde bize tahsis edilecek arazide de uçak ve uzay bilimleri ağırlıklı TEKNOPARK kuracağız. Uçak ve uzay endüstrisinde katma değerli ürün geliştirmeye öncülük yapacağız. Girişimcileri ve bu alandaki KOBİ’leri destekleyeceğiz. Önce İzmir ve İstanbuldaki yerleşkelerimizle, daha sonra diğer illerimizde açacağımız birimlerle üniversitemizdeki eğitimi Türkiyeye yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Üniversiteye bu yıl ek kontenjanla 180 öğrenci alınmasını planlanıyoruz. Üniversite Türk savunma ve uzay sanayisine teknik personel yetiştirecek. Türk Hava Kurumu Havacılık ve Uzay Üniversitesinden mezun olan öğrenciler Türkiyenin güzide kurumlarında hemen iş bulabilecek.

\n

Ülkemizin en genç rektörünün konuşmasından tutabildiğim notlardan derlediklerim bunlar... Sayıları 62’yi bulan vakıf üniversitesi arasında ilk ihtisas üniversitesi... Türk Hava Kurumunu bu girişimi nedeniyle kutlamak gerekiyor...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları