Dünya Günü

22 Nisan 2018 Pazar

Her yıl 22 Nisan’da kutlanır “Dünya Günü”. Pek çok ülkede gerçekleştirilen etkinliklere milyonlarca insan katılır. Amaç yerkürenin sorunlarına dikkat çekmek, çevre sorunlarına ilişkin duyarlılık yaratmak.
Ben de “Dünya Günü” nedeniyle son birkaç haftanın çevre haberlerini derledim.

***

“Sinop Nükleer Santral İstemiyor” mitingi OHAL gerekçe gösterilerek İçişleri Bakanlığı talimatıyla yasaklandı. Sinop’ta 13 yıldır geleneksel olarak yapılan, olaysız, şenlik havasında geçen miting bu yıl yapılamayacak. Yaşam savunucuları, yasağı ve nükleeri protesto için İstanbul ve Sinop’ta eşzamanlı basın açıklaması kararı aldılar. Elektrik Mühendisleri Odası ise şu açıklamayı yaptı: “AKP iktidarı nükleer santralları Türkiye’ye zorla dayatmaktadır. Akkuyu Nükleer Güç Santralı için halen devam eden hukuki süreç yok sayılarak gösterişli temel atma törenleri düzenlenmiştir. EMO olarak uyarıyoruz; toplumdaki büyük dirence rağmen kurulmak istenen nükleer santrallar yarın ülkenin başına bela olacaktır.”
Amasra suyu için direniyor. Türkiye’nin en büyük çevre davası Zonguldak’ta görüldü... Bartın’ın Amasra ilçesinde kurulması planlanan termik santralın ÇED olumlu raporunun iptali için 2 bin 19 yurttaş davacı oldu.
Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu’nun “Eskişehir’de termik santral istemiyoruz” kampanyası sürüyor.
Artvin’de çevrecilerin doğayı korumak için nöbeti “orman işgali” sayıldı. Yeşil Artvin Derneği üyeleri hakkında, Cerattepe’de yaptıkları nöbet kulübeleri nedeniyle. “Orman alanını işgal ve yararlanma” davası açıldı. Mahkeme iki kulübenin kaldırılmasına karar verdi. Yeşil Artvin Derneği üyeleri, 3 yıl önce yaptıkları kulübelerde maden şirketine karşı ormanı korumak için tam 245 gün aralıksız nöbet tutmuşlardı.
“Doğal dengeleri bozacak çılgın proje ‘Kanal İstanbul’ derhal iptal edilsin” kampanyası sürüyor. Kuzey Ormanları Savunması bu hafta “Kanal İstanbul” ile ilgili bir forum düzenliyor. Forumda projenin insan sağlığı ve kültür varlıkları üzerindeki etkileri konuşulacak. Kuzey Ormanları Savunması, “Kuzey düşerse, İstanbul düşer” diyor.
3. havalimanı inşaatı İstanbul’un akciğeri kuzey ormanlarında sürüyor. Fakat kum ocaklarının kapasitesi dev projeye yetmedi. Ocakların yıllık 15 milyon ton olan üretim kapasitesi 18 milyon tona çıkarılacak. Kamyonlar günlük 2400 sefer daha yapacaklar.
Bursa’da Kestel Deresi sanayi atıkları yüzünden kırmızıya döndü. Dereden akan sularla tarım alanları sulanıyor.
“Ergene Nehri zehir değil su aksın” kampanyası sürüyor.
Çanakkale’de, Kanadalı Alamos Gold şirketi, Danıştay kararına rağmen Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağının olduğu Atikhisar Barajı’nda ağaç kesimlerine devam ediyor.
Bergama Ovacık Altın Madeni’nin 3. Atık depolama tesisi ÇED olumlu belgesinin iptali davası için keşif yapıldı. Atık havuzunun yerleşim yerine uzaklığı 50 metreymiş. Keşfe katılan çevreci Avukat Arif Ali Cangı “Olası bir depremde olabilecekleri düşünmek bile istemiyorum” diyor.
Trabzon’un Tonya ilçesinde her yıl nisan ayında açan, “Uluslararası Bern Sözleşmesi” gereği korunan, ince, uzun yapraklı “mavi yıldız” çiçeği bu yıl erken kayboldu. Zaten yılda ortalama 3 hafta görülebiliyordu. Çiçeğin yetiştiği “Mor Yayla”ya 2 haftada yaklaşık 35 bin kişi gelmiş.
Change.org’da “Gökova Körfez’i imara açılmasın” kampanyasına imza verenlerin sayısı 50 bini aştı. İmzacılar, “Gökova Körfezi’nin doğal kalmasını istiyoruz. Artık 1 ağacın dahi kesilmesini, havanın kirlenmesini, betonlaşma görmek istemiyoruz” diyorlar.
Sosyal medyada kampanya metnini paylaşan bir yurttaş ise şöyle demiş:
“Gökova Körfezi Anadolu’nun cennet köşelerinden biridir. Orayı bile koruyamıyorsak yazıklar olsun bize.”

***

“Dünya Günü”nde Türkiye’nin çevre açısından görünümü özetle böyle.
“Dünya Günü”nüz kutlu olsun.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları