Cüneyt Arcayürek

Vesayete İki Aşamalı Plan...

18 Ocak 2014 Cumartesi

Ana muhalefet partisinin RTE’den gelen anayasa değişikliği önerisini reddetmekte ne denli haklı olduğu aynı gün izlenen gelişmelerle kanıtlandı.
RTE, içtenlik gösterisi sergiledi.
Muhalefet madem ki komisyonda görüşülmekte olan HSYK yasasının yargı erkini iktidar vesayeti altına almayı hedeflediğini iddia ediyor; öyleyse yargıyı tamamen tarafsız duruma getirecek bir yeni yasa için, buyrun birlikte anayasanın 159. maddesini değiştirelim, dedi.
Görünüşte RTE’nin, Meclis’teki AKP’nin HSYK teklifine eleştirileri haklı görüyor izlenimi veren bu öneri içten olmaktan çok uzak; Başbakan’ın her zamanki tuzak oyunlarından biriydi ve…
…. artık RTE konusunda hayli deneyimli olan CHP, aslında bu gayri samimi öneriyi reddetti. Elbette hakkıydı.
Zira bu öneri, RTE’nin yargıyı iktidarın kapı kuluna çevirmeyi öngören iki aşamalı planını yansıtıyor.

***

Birinci aşama:
Teklif komisyonda görüşüldursun, Adalet Bakanı Bozdağ, mevcut HSYK’deki savcı ve hâkimlerle ilgili atama ve yetkileri kullanmakla görevli 1. Daire’de çoğunluğu ele geçirdi.
Buradan İstanbul ve İzmir’de üç bakanı istifaya zorlayan, dört bakanı ağır suçlamalara bağlayan fezleke hazırlanmasına önayak olan…
…. RTE’nin operasyonun başından beri darbe çetesi diyecek kadar ileri gittiği suçlamalarına hedef olan birinci ve akıbeti meçhul ikinci, hatta üçüncü yolsuzluk operasyonlarını yürüten savcıların görev yerlerini değiştirdi.
Başsavcı Çolakkadı Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı oldu. Bir çeşit tenzili rütbe!

***

İkinci aşama:
Hükümet; Meclis Komisyonu’nda önceki gece kabul edilen AKP modeli HSYK teklifini, muhalefetin anayasa değişikliğinde işbirliğini reddetmesini fırsat bilerek gelecek hafta genel kurula indiriyor.
Kuşku yok teklif sert, kavgalı tartışmalar arasında AKP çoğunluğunun onayıyla yasalaşacak ve Çankaya’daki AKP’linin onayına sunulacak. İşte şimdi ikinci aşamanın bir başka ama tamamlayıcı bölümü başlıyor.
Terörün azgınlaşmasından önce iyi şeyler olacak diye umut veren A. Gül, yine aynı nakaratı yineledi. Bugünlerde iyi şeyler olacağını söyledi ama…
…önüne gelen yargı erkine, anayasaya aykırı yasayı veto edebilecek mi, belli değil...
Yoksa muhalefete düzlüğe çıkabilmek için size anayasa değişikliği yolunu açtım, bu görüşe Başbakan’ın da katılmasını sağladım amma velakin siz muhalefet, bundan yararlanamadınız diye ve elbette kimi hukuksal dayanaklar da öne sürerek yasayı onaylayacak mı?
Unutmamak gerek:
Demokratik kurallara saygılı görüntü vermekte hayli ustalaşan Çankaya’daki AKP’li göreve geldiğinden beri, partisi AKP hükümetinden gelen yasaları, kararnameleri birkaçı dışında şırrak diye onaylamakla ün kazandı.

***

Şayet AKP’nin HSYK yasasını Çankaya onaylarsa:
Yürürlüğe girdiği gün HSYK’nin seçilmiş üyeleri dışındaki müfettişler ve hâkimler de dahil idari personelin görevleri sona eriyor.
Kurul başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı Bozdağ, bütçe sınırlamalarına takılmadan personel atayabiliyor.
Bakana hâkim ve savcılar hakkındaki inceleme ve soruşturmaya olur verme yetkisi tanınıyor.
Böylece bakana yasayla geniş yetkiler tanınıyor...

***

Başbakan RTE; 2010 referandumu ile askeri vesayetten kurtardığını iddia ettiği yargıyı, bu kez Adalet Bakanı aracılığıyla vesayetine alıyor.

***

Özrü kabahatinden de büyük… derler ya, işte bu özdeyişe son örnek kim olabilir?..
Daha önce HSYK’ye geniş yetkiler verdik, hata ettik diyen ve…
…yargı bağımsızlığına darbe vuran yasa girişimini bağışlayın demeye getiren RTE elbette!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları