Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Çarşıdaki kuyruk ve özelleştirme masalı
Bir yanda asgari ücretin artırılmasına yönelik talepler, diğer yanda ardı ardına gelen zamlar. Ekonomik durum öylesine ağır ki, savaşı, dış politikayı, salgın hastalığı, Seçim Kanunu’ndaki değişiklikleri, hepsini geride bırakıyor. Bu durum elbette doğal, kaçınılmaz.
Peki, Türkiye; yıllardır üretmeden tüketmeye alışan bir ülke olarak gerekli dersleri çıkarıyor mu? Hayır. İktidar, pembe tablo çizmeye çalışıyor, o kadar. Bunun da çarşıda, pazarda, günlük hayatta karşılığı yok.
Biliyoruz, Türkiye; yıllardır gözü kara bir özelleştirme programı uyguladı. Biliyoruz, Türkiye; yolsuzlukların yaygın olduğu bir ülke. Biliyoruz, Türkiye; dış borç bağımlısı. Biliyoruz, Türkiye’de atıl yatırımlara ayrılan kaynakla, çok büyük işler yapılabilirdi. Biliyoruz, Türkiye’de batan bankalar, sadece ekonomiye değil, bireylere, ailelere, topluma da büyük zarar verdi. Biliyoruz, Türkiye’de savurganlık yaygındır, bu da halkın özverisinin heba olması sonucunu doğurur. Biliyoruz, bürokrasideki makam arabası sayısı, lojman sayısı, yurtdışı temsilciliklerindeki personel sayısı, siyasette ve bürokrasideki danışman sayısı oldukça yüksektir.
DIŞA BAĞIMLILIĞIN BEDELİ
Türkiye’nin tarımdaki ithalat bağımlılığı, sadece tarım ve ekonomiye ilişkin bir sorun değildir. Beslenme boyutuyla bir halk sağlığı sorunu olduğu gibi, aynı zamanda bir ulusal güvenlik sorunudur. Hayvan sayısı azalan, ekilebilir arazilerinin yüzölçümü küçülen, çiftçi sayısı gerileyen ve yaşlanan Türkiye’nin, bir an önce tarımda, sanayide, hizmet sektöründe planlamaya yönelmesi gerekir. Eski ezberlerden kurtulması da zorunludur. Yıllarca, “devletin sırtındaki kamburlardan kurtulmak”, “sermayeyi tabana yaymak”, “ekonomide liberalleşmeyi sağlamak” amacıyla yapılan özelleştirmelerin talana dönüştüğünü kabul ederek işe koyulmalıdır Türkiye.
Soralım: Hangi özelleştirme sayesinde sermaye tabana yayılmış, gelir dağılımı düzelmiştir? Tersine Türkiye; gelir dağılımı adaletsizliğinde, vergi adaletsizliğinde daha üst sıralara yerleşmiştir. Varsıl-yoksul uçurumu daha da derinleşmiştir.
Türkiye’nin öncelikle yapması gereken, cilası hayli dökülmüş olan küreselleşme masalına, serbest piyasa ekonomisi ve özelleştirme propagandasına sırtını dönüp halkçı, devletçi, kamucu programlara, planlamaya öncelik vermektir.
Bunun aksini yapmak, sadece ekonomik ve politik bir tercih değil, aynı zamanda bir ideolojik saplantıdır. Bu politikalarda ısrar etmek, bir yönüyle de ulusal güvenlik sorunlarına davetiye çıkarmak demektir.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Özel görüşmenin ayrıntılarını açıkladı!
- Kılıçdaroğlu mahkemeye davet etti!