Aykut Küçükkaya

Yimpaş da kıyak istiyor!

16 Aralık 2019 Pazartesi

Avrupa’daki gurbetçilerden milyarlarca Avro toplayan ve binlerce mağdur yaratan “yeşil sermaye şirketleri” bir bir Yargıtay’da mahkûm oluyordu. Devreye AKP iktidarı girdi; eski dostlarını kurtarmak için “özel yasa” çıkarıldı. AKP’ye oy veren binlerce mağdur Erdoğan’dan bir adım bekledi, Saray’dan veto yerine onay geldi. Eski adıyla Kombassan Holding yeni adıyla Bera Holding, İttifak Holding gibi Borsa İstanbul’da işlem gören şirketleri kurtaran yasal düzenleme 7 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. 

Bera pardon Kombassan Holding bir gün sonra 8 Aralık’ta Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) aynen şu açıklamayı gönderecekti:

“Davaların sona ermesi ile birlikte süreç içerisinde, görülmekte olan davalara ilişkin olarak Holdingimiz tarafından mahkemelere depo edilen 155 milyon Türk Lirası düzeyindeki nakit paranın iade edilmesi ve kanun hükmüne göre bu davalara ilişkin olarak davacılara ödenmesi gereken yargılama giderleri ile maktu vekâlet ücreti nedeniyle 15 milyon TL düzeyinde bir nakit çıkışı ile birlikte holdingimize 140 milyon TL düzeyinde net nakit girişinin olacağı hesaplanmaktadır.”

Kombassan diyor ki “yeni düzenlemeyle yaklaşık 3 bin dava sona erecek, net 140 milyon lira şirkete dönecek.”

Şimdi sıkı durun... Kombassan’ın müjdesinden (!) 3 gün sonra 11 Aralık’ta yeşil sermaye şirketlerinin en ünlüsü Yimpaş adım attı. Yimpaş’ın avukatları Yozgat 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne “bu kanun bize de uygulansın” başvurusu yaptı. Yimpaş dilekçesinde, “davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına” dair karar verilmesini talep ediyordu...

Mağdur avukatlarından Dr. Acun Papakçı ise “Süreci Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız” diyor. Papakçı, iktidara, “Anayasa Mahkemesi, normal bir davada yedi yılın aşılmasını, adli yargılanma hakkına aykırı görüp tazminata mahkûm ediyor. Binlerce davada 10 yılın üstünde yargılama söz konusu. Öncelikle bu davaların hepsinde adil yargılanma hakkının ihlal edilmesi nedeniyle devlet mağdurlara tazminat ödemek zorunda kalacak” uyarısını yapıyor. 

Bir dönem yöneticileri AKP’yle birlikte bakan, milletvekili, belediye başkanı olan Yimpaş’ı yönetenler ise şimdilerde eski dostlarının desteğiyle ellerini ovuşturarak kasasına girecek paranın hesabını yapıyor!..

Kanal İstanbul dosyasını açıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak kamuoyuna tanıttığı Kanal İstanbul yeniden kamuoyunun gündeminde. Günlerdir tartışılan proje nedir, ne değildir? Uzmanlar, halk, siyasiler, iş insanları ve çevreciler ne diyor? Proje hayata geçerse İstanbul’u ne bekliyor? Proje güzergâhındaki alanlarda neler oluyor? Merak edilen bu soruların yanıtlarını aradık. Projeyi enine boyuna masaya yatırdık. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Cumhuriyet’e konuştu, 16 milyon İstanbulluya seslendi. Projeden etkilenecek mahalleleri Prof. Dr. Doğan Kantarcı ile gezdik. Muhtarlarla, bölgede yaşayan insanlarla konuştuk. Hazal Ocak’ın hazırladığı yazı dizisi çarşamba günü Cumhuriyet’te başlıyor...

Haftalık sanat etkinlikleri yeniden sayfalarımızda 

Okuyucularımızdan gelen yoğun istek üzerine bir dönem ara verdiğimiz haftalık sanat etkinlikleri bugünden itibaren yeniden sayfalarımızda yer alacak. Öznur Oğraş Çolak’ın hazırlayacağı “Sanatta Bu Hafta” adlı duyuru köşemizi kültür sanat sayfamızdan takip edebilirsiniz..




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları