Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Edebiyat ve Başka Alanlar
Kimi edebiyat dergilerini okudukça aklıma hep, edebiyatla uğraşanların neden bu denli içe kapalı, kendilerine dönük oldukları sorusu gelir.
\nÖyle ya, yaşadığımız dünya yalnızca biz ve yazdıklarımız mı? Başka konular, ilgi alanları uyanmaz mı insanların içinde?
\nGeçenlerde elime geçen Sunak adlı kültür ve yazın dergisi bende farklı bir heyecan uyandırdı. Denizli’nin Çivril ilçesinde on yıldır yayımlanıyormuş. On yılda ancak 36 sayı çıkabilmiş.
\nÇivril’i bilir misiniz? Benim geçmişliğim vardır. Denizli’den Uşak’a doğru kuzeye yayılan topraklar hafif engebeli olmalarına karşın verimli tarım alanlarıdır. Ünlü ressamımız İbrahim Çallı’nın çalkarası üzümüyle ünlü memleketi Çal, yine son yıllarda bağcılıkla ünlenen Güney ve Bekilli ilçeleriyle, elmalarıyla ünlü Çivril bu yörededir.
\nSunak’ın beni heyecanlandıran yanı kapak konusu oldu: “Çivril Beycesultan Kazıları 2007-2012.” Beycesultan, geç kalkolitik çağdan başlayıp geç tunç çağına kadar kesintisiz kırk kültür tabakası barındırıyormuş. Bu demektir ki, günümüzden 6 bin ile 3 bin yıl öncesi. Bu dönem önce bakır çağı, sonra da bakırla kalayın birleştirilip tunç elde edilmesiyle tunç çağı olarak da bilinir. Dergide, kazıyı yürüten Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Eşref Abay ile Fulya Dedeoğlu’nun buluntularla ilgili raporları da yer alıyor.
\nDüşünebiliyor musunuz, Anadolu tarihine ilişkin ne yeni bilgilere gebe bir alan. Böyle yeni bilgiler en başta edebiyatla uğraşanları heyecanlandırmayacaksa kimi heyecanlandıracak?
\nDergide başka hoşuma giden yazılar da oldu: Ahmet Günbaş, “Çoğu meslek gibi yazarlık da dibe vurdu” cümlesiyle başlayan yazısında kitap fuarlarında tanık olduğu olumsuzlukları, kitap satabilmek uğruna kimi yazarların içine düştükleri trajikomik durumları, yazar örgütlerine de sorumluluklarını anımsatarak sert bir dille eleştirmiş.
\nDerginin yayıncısı Hakan Keysan ise günümüz toplumunun egemen değer ölçülerini sorguladığı yazısında, “şekillendirilmiş değil, rüyasını özgürce yaşama istemi baskın bir insanlık kültürüne ihtiyaç” olduğunu savunuyor.
\nFahrettin Demir, Zamanın Eleğinden başlıklı notlarında 2012’nin Ağustos ayında şiirler ve şairler üstüne düşüncelerini yazıya dökmüş.
\nBaşka ilginç yazılar da okudum Sunak’ta. Derginin künyesinde gördüğüm, müzik, resim, fotoğraf, mitoloji alanlarında danışmanlarının olmasına da ayrıca sevindim.
\nDünya ve insanlık kültürü bu denli genişken neden dar dünyalar içine hapsedelim kendimizi. Karacaoğlan’ın dediği gibi,
\nKimi cennet ister kimi cehennem
\nCennetten beride yolda neler var.
\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret ve emekli maaşı hakkında önemli iddia!
- Asgari ücret kaç TL olmalı?
- Yarısı mesleği bırakmayı düşünüyor!
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Türkiye bağlantıları dikkat çekti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- 'Ev hapsi' kararının ardından ilk kez konuştu
- 190 milyon dolarlık dev rövanşta kazanan belli oldu!
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!
- Mide küçültme ameliyatına girdi, doktorlar şoke oldu