Şükran Soner
Şükran Soner soner@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

İktidar gücü geçici hükümette değil, Meclis’te

30 Haziran 2015 Salı

Bu yazıya başladığım saatlerde MGK toplantısı da başlamıştı. Açıklanacak sonuç karar metnine ilişkin fikrim yok.. Türkiye Cumhuriyeti’ni bağlayıcı, dönüşü olmayan çıkışlardan, söylemlerden uzak, hele de ülkemizi Ortadoğu bataklığına, kaosuna çekebilecek yeni adımların aracı yapılamayacak içerikte olmasını, aklı başında olan çoğunluk gibi kaygılı bekliyorum.. Cumurbaşkanı-Hükümet ekseninde TSK’den istenen sınır ötesi operasyonlara ilişkin geçen hafta gündeme getirilmiş sınır ötesinde tampon bölge üzerinden tartışmaların devamı bu durum değerlendirmesinde.. TSK’nin söz konusu görevlendirmelere ilişkin; uluslararası hukuktan kaynaklanan çıkabilecek sorunların sayılan madde başlıklarının ciddiye alındığı, görevlendirme isteminin yazılı yapılması gereğinin anımsatılması sonrası, toplanan MGK’nin sınır ötesi hemen operasyon yerine, gereğinde eyleme geçilmesine açık bir çerçeve çizmekle yetineceği beklentisi ağır basıyordu..
Konuya ilişkin son günlerin haberler ve yorumlarında, Cumhurbaşkanı-Hükümet adına yazılı talimatın TSK’ye verilmesi halinde neler olabileceği sorgulanıyordu. En çok da seçim sonuçlarının iradesi doğrultusunda yeni hükümet kurulmadan acele edilmesinin, Cumhurbaşkanı’nın, başkanlık sistemi destekçilerinin, hoşnut kalınmayan seçim sonuçlarından hemen sonra dillendirdikleri erken seçim hesaplarına göre gündeme gelip gelmediği tartışmaları ağır basıyordu..

***

Kişisel kanım asıl tartışılması gereken boyutun, Cumhurbaşkanı ile geçici hükümetin acil sorunlar, gündem gerekçeli MGK’nin de onayı alınsa da söz konusu alanda karar verme yetkilerinin gerçek anlamda şekil kalıplara uysa da, yasal yetkilerinin olup olmadığıdır. Ükenin sınırlarının tehdit altında olduğu haller için kuşkusuz kâğıt üstünde söz konusu yetkilerin maddeleri bulunabilir.. Ancak parlamenter demokratik düzenin, hukuk devletinin işleyişinde, geçerli sayılabilmesinde, yaşamsal sorunlar, gündemler için Meclis iradesinin, kararının alınması olmazsa olmazlardandır.. Hele de seçim sonuçları ile parlamentonun dengeleri özünden değişmiş, hükümet kurulmasının koşulları, iktidar gücünün ağırlık dengeleri farklılaşmışsa.. Adı üzerinde, yeni hükümet Meclis iradesi ile oluşana kadar, göreve devam edecek hükümetin işlevi günlük olağan işlerin yürütülmesi iradesi ile sınırlıdır. Ülkenin geleceğini belirleyecek bir dış politika, sınır dışı operasyon yetkisinde yeni Meclis’in iradesinin aranması, olmazsa olmaz zorunluluktur.

***

Bugün yeni başkanını seçmek üzere toplanacak yeni Meclis’in yeni koalisyon hükümetinin kurulması öncesine geçen yaşamsal iradesini, bu yaşamsal sorun, sınırlarımızın yeni yakıcı zorlanmalarında göstermesi gerekmiyor mu? Geçen haftanın Cumhurbaşkanı çıkışları, hükümet açıklamaları, TSK ile yapılan kapalı toplantılarının içeriği ile son dünkü MGK kararında görüşülmüş sıcak gelişmelerin, gerekiyorsa acil kapalı bir oturumda Meclis gündemine taşınmaları ve sonuç, bir karar iradesi zorunluluk değil midir?
Siyasi partilerin koalisyon arayışları, Cumhurbaşkanı ve geçici hükümetin daha doğrusu AKP’nin irade beyanları bir yana, son gelişmeler ile öncelik kazanan sorunlar için sorumluluk ve yetki sınırlarının anayasal düzen, hukuk devleti, parlamentarizmin çerçevelerinde çizilmesi bu yana..
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kurulacak hükümetin çalışmalarında da AKP’yi özgür bırakmadığı gerçeğinin her gün biraz daha açığa çıkması bir başka sorun... Hani koalisyon görüşmeleri, pazarlıkları için pek çok kişi, iyi niyetle bile olsa kırmızı çizgilerin zorlanmaması uyarılarını getiriyorlar ya.. AKP yönetim iradesinin gerçekçi koşullarda bugün için Cumhurbaşkanı iradesinin dışına çıkamayacağı tezi ile, AKP’nin kırmızı çizgilerinin başında yer alan Cumhurbaşkanlığı’nın anayasal çizgiye çekilmesi pazarlığının gündem dışında kalmasını çok istiyorlar ya.. Sınır sorunları gündemli devletin, İktidar gücününün, geçici hükümet ya da Cumhurbaşkanına devredilmesi hamlesi, hukuk devleti düzeni, parlamentarizme aykırı Meclis yetkilerinin gasp edilmesi atağı, her şeyin önünde yaşamsal sorun.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları