Sevil Arınan

AKP'de 'eşcinsel' açılımı

21 Eylül 2011 Çarşamba

Eski Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın “sapkınlık” dediği eşcinsellerin sorunlarını yeni bakan Fatma Şahin ilk kez dinledi. Kadın örgütlerini kabul ettiği toplantıda Pembe Hayat Derneği, Şahin’e “Yasa taslağı kadın-erkek üzerine kurulmuş, eşcinseller ifadesi eklenmeli. Müşteri ve sokak çetelerinin yanında polis ve kolluk kuvvetleri de şiddet uyguluyor. Engellensin” önerilerini sundu.

Ailenin Korunmasına Dair Yasası Tasarısı Taslağı’na katkı sağlaması için kadın örgütlerini düzenlediği toplantıda dinleyen Bakan Şahin’e ilk kez eşcinsel üyelerin oluşturduğu Pembe Hayat Derneği adına Belgin Çelik, öneriler getirdi. Uğradıkları mağduriyeti Bakan Şahin’e aktaran Çelik, kadın kavramının geleneksel kavramın dışında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Tanınmalarını isteyen Çelik, Bakan Şahin’e şu önerilerde bulundu:

“Kendini kadın olarak tanımlayan, gay, lezbiyen ve translar da var. Dolayısıyla cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibareleri mutlaka tasarıya eklenmeli. Müşteri, sokak çetelerinin yanında polis ve kolluk kuvvetleri de şiddet uyguluyor. Yani devlet eliyle de şiddet görüyoruz. Bunların yanında cinsiyet kimliğimiz nedeniyle seks işçiliği yapıyoruz. İstemediğimiz bu işi mecbur kaldığımız için yapmak durumundayız. Bu saydığım sorunlarımızı engelleyici maddeler yeni yasaya eklensin.”

Bakan Şahin’in bu öneriler üzerine Çelik’e, “Sizlerle aktif çalışmak isteriz. Bunları öğrenmek, bilmek isteriz. Tasarıyla ilgili sürece katılın, önerilerinizi iletin” dediği öğrenildi. 

Eşcinsellere yasa istiyor

Ailenin Korunmasına Dair Yasası Tasarısı Taslağı için öneri hazırladıklarını kaydeden Pembe Hayat Derneği yöneticisi Kemal Ördek, öncelikle yasaya “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayırımcılığı nedeniyle şiddete maruz kalma” ifadesinin eklenmesini istediklerini kaydetti. Pembe Hayat Derneği’nin Bakan Şahin’e sunacağı öneri metni ise şöyle:

“Bakanlığın hazırladığı taslak kadın-erkek üzerine kurulmuş. Trans ve biseksüel kadınlar ile lezbiyen ifadeleri yasaya eklensin. Ayrımcılığa uğramadan, devlet tarafından korunsun. Taslakta haksız tahrike yer verilmemiş ve bu unsur eşcinseller açısından son derece önemlidir. Çünkü kovuşturma evresinde karşılaşılan birçok durum haksız tahrikle ilgili. Hakim, faillerin ‘tahrik edildim’ ifadesinin ardından haksız tahrik indirimine gidiyor. Engellensin. Acil koruyucu tedbir, fiziki koruma, güvenlik kararı verilmesi konusunda uzlaşamıyoruz. Kolluk, polis ve jandarma, cinsiyet ayrımcılığı ve cinsel yönelim ayrımı yapmadan, görevini yapsın. Polis merkezlerine yapılan mağdur başvurularında, ‘eşcinsel’ ayırımı gözetilmesin, önlem alınsın. Yine polis merkezleri bizim gibi derneklerle işbirliği yapsın, bilgilendirilsinler. Bize bir yasa lazım” dedi. Ördek, AKP hükümetinin trans ve biseksüel kadınlar ile lezbiyenleri koruyucu önlem almayı taahhüt edecek bir yapıya sahip olmadığını fakat savunuculuklarını sürdüreceklerini de kaydetti.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları