Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Çocuk işçiler 4+4+4'le artacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 4+4+4 sistemi kapsamında çocuk işçiliğinin önlenmesi için genelge yayımladı. Ancak yeni sistem gereği öğrencilerin ortaokuldan sonra örgün eğitim kurumlarına devam etmesi koşulu yok. Ortaokulu 13 yaşında biterecek olan çocuklar, açık liseye devam edebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açık liseye yaş sınırı getirmemesi nedeniyle çocuk işçiliğinin daha da artacağına dikkat çekiliyor. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hasan Hüseyin Aksoy, genelgenin hiçbir değerinin olmadığını, çocuk işçiliğine dönük bir önlemin de yer almadığına dikkat çekti.
Bakanlığın genelgesinde, “Çocukların çalıştırılmasını önleyici tedbirler alınacak ve bu tedbirler hassasiyetle uygulanacak. Çocuk işçiliği riskinin yüksek olduğu mahalle ve semtlerdeki çocuklar ve aileleri tespit edilecek, çalıştırılmaları önlenecek. İşgücündeki çocuklar arasında eğitim-öğretimine ara veren veya okula hiç başlamamış çocuklar, eğitim-öğretime yönlendirilecek, yeni sistem ortamında (4+4+4) desteklenecek, izlenecek” denildi.
Genelgenin bir sonuç doğurmayacağı, 4+4+4 sistemiyle çocuk işçiliğinin daha da artacağına dikkat çekildi.
‘Bakanlık durumu kurtarmaya çalışıyor’
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Aksoy, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sadece mülki amirlere birtakım anımsatmalar yaptığını dile getirdi. Aksoy, “Genelgede çocuk işçiliğini önlemeye yönelik bir ifade göremedim. Çocuk işçiliğine karşı hassas olacaklarsa önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi eliyle yönettiği ve zorunlu tuttuğu mesleki eğitim adı altında verilen eğitimlerdeki ‘çocuk emeği sömürüsüne’ baksınlar. Yeni sisteme göre 13 yaşından sonra çocuk açık liseye gidebilecek. Yani okula gitme zorunluluğu yine yok. Onun için genelge durumu kurtarmak için tavsiye niteliğinde hazırlanmış. Genelgenin hiçbir değeri yok. Çünkü genelgede belirsizlikler var. Bu çocuklar da unutulacak” dedi.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
-
İmamoğlu ve İBB’yle ilgili 560 milyar iddiasına yanıt
-
Mustafa Balbay sert eleştirdi
-
Mezhep çatışması değil insanlık suçu
-
Emekliye bayram ikramiyesi ne kadar olacak?
-
Alfa Romeo'nun ilk elektrikli modeli: Junior Elettrica
-
'Kayyum atamaları, hukuksuzluk ve kontrollü kaos'
-
AKP’de kongre öncesi hazırlığı devam ediyor: Prof. Kalay
-
Emeklilerin Gözü Bayram İkramiyesinde: Beklentiler Karşı
-
Hutbelerde Bunlara Dikkat Edin!
-
Ekonomist Atilla Özkan'dan Şok Eden Enflasyon Yorumu!
En Çok Okunan Haberler
-
Murat Ağırel ve Timur Soykan gözaltına alındı!
-
AKP Genel Merkezi'nde polis intiharı!
-
Mevduat faizi oranları yeniden yükseldi!
-
Berkay Gezgin'in de arasında olduğu 102 gence tahliye!
-
Ülkeyi seçime götürecek seçim
-
Özel'den Bakan'a sert tepki
-
Gazetecilerden ilk açıklama!
-
'İmamoğlu diploma koşullarını sağlıyor'
-
Erdoğan'ın atamalarında dikkat çeken isimler
-
DEM Parti'den görüşme sonrası açıklama