Özlem Yüzak
Özlem Yüzak ozlem.yuzak@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

7 Bölgeye İnovasyon Merkezi

08 Ocak 2009 Perşembe

TÜSİAD, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu (REF) ve Ulusal İnovasyon Girişimi (UİG) tarafından başlatılan ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen önemli bir projeden bahsetmek istiyorum:

Bölgesel İnovasyon Merkezleri(T-BİM) projesi.

Proje dün İstanbulda ana hatları ile açıklandı ve bölgesel inovasyon merkezlerinin Türkiye için önemli bir model olacağı üzerinde duruldu.

Bilgi Toplumuna Doğru adlı bu köşede inovasyon ve yenilikçilik konusu sıklıkla yer alır. Çünkü bilim ve teknolojiyi, ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmek artık uluslararası rekabetin olmazsa olmazlarından biri. Bunun için de diğer birçok ülkenin yaptığı gibi inovasyon politikalarının belirlenmesi, etkin ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde uygulanması, ekonomik büyüme, istihdam ve rekabet gücü artışı açısından yaşamsal.

Türkiyede hemen hemen her kesim bunun farkında. Bu yüzden gerek Ar-Ge ve inovasyon politikalarına gerekse kalkınma stratejilerine yönelik bugüne kadar birbirinden değerli onlarca rapor hazırlandı, tartışma platformları düzenlendi. Ancak hemen hemen hepsi de tozlu raflardaki yerini aldı ve ülkeyi bir üst kulvara taşıyacak atılım gerçekleştirilemedi.

Bu projeye biraz daha umutlu bakmamı sağlayan unsur ise sahiplenen paydaşların çok daha geniş bir kitleyi oluşturuyor olması. Bünyesinde dokuz federasyon, 95 dernek ve 9600 iş insanıyla Türkiyenin en büyük sivil toplum örgütlerinden birisi olan TÜRKONFEDin konuyu sahiplenmesi ve hemen uygulama girişimlerine başlaması önemli. TÜRKONFED Başkanı Celal Beyselin Türkiyedeki üretim sektörünün önemli bir zaafları olduğunu hepimiz kabul etmeliyiz. Resmin bütününe baktığımız zaman görürüz ki ürünlerimizde farklılaşma düşük. Nitelik düşük. Katma değeri yüksek üretimlerde zorlanıyoruz. İnovasyon ve Ar-Genin KOBİler arasında yaygınlaşmasının bölgesel kalkınmamıza ve uluslararası rekabette adım atabilmemize ciddi etkileri olacaktır. Bu nedenle Bölgesel İnovasyon Merkezleri projesinin önemli bir sıçrama etkisi yaratacağını düşünüyorumsözleri iş dünyasının artık inovasyonu havada öyle asılı duran bir sözcükolarak görmenin ötesine geçtiğini göstermesi açısından anlamlı.

Gelelim bu merkezler hakkında diğer bilgilere... Bölgesel inovasyon merkezlerinin, TÜRKONFEDe bağlı federasyonların koordinasyonunda, Türkiyenin yedi bölgesinde kurulması planlanıyor.

Bölgesel İnovasyon Merkezleri Projesi ile hedeflenen, özel sektör-üniversite-sivil toplum-kamu işbirliği ekseninde, rekabetçi kümelenme modellerinin dikkate alınması ve seçilen sektörlere yönelik Bölgesel İnovasyon Merkezlerinin oluşturularak uluslararası merkezlerle eşleştirmelerinin sağlanması.

T-BİM merkezlerinin temel amacı ise bölgede odaklanılan sektörlerin küresel düzeyde rekabet edebilir hale gelmesi için inovasyona ilişkin fırsatları yaratmak ve bu amaçla bölgedeki inovasyon potansiyelini harekete geçirmek.

TÜRKONFED federasyonları tarafından organize edilen ve bölgesel paydaşların katılımıyla Kasım 2007-Ocak 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilen bölgesel çalıştaylarda, ilk aşamada kurulması planlanan T-BİM merkezleri için tespit edilen sektörler yukarıdaki tabloda.

Projenin başarı ile uygulanabilmesi ancak kurulacak merkezlere doğru kişilerin yerleştirilmesi, başarılı bir yönetim ve geniş katılımlı sahiplenme ile mümkün. Zaten bu konu raporda etraflıca dile getiriliyor.

Türkiyede iş dünyasının en önemli sorunlarından biri ortak çalışma kültürünün bir türlü oluşturulamamış olması. Bu da büyük hevesle başlanan birçok projenin kısa sürede askıya alınmasına yol açıyor. Umarız bu projeyi yaşama geçirmeye çalışanlar bu önemli gerçeğin de farkındadırlar ve ona göre eskisinden farklı politikaları yaşama geçirmeye hazırdırlar.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları