Orhan Erinç
Orhan Erinç oerinc@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Duruşmalar ve Gazeteciler...

18 Şubat 2012 Cumartesi
\n

\n

Madem tarihten başladık, bugün de sürdürelim.

\n

2012 Şubatı, halkın ve gazetecilerin duruşmaları izlemeye başlamalarının 133üncü yılına ulaşıldığını gösteriyor.

\n

Başlangıç biraz çekişmeli olmuş. Mesleğimizin ustalarından Münir Süleyman Çapanoğlu (1894-1973) şöyle anlatıyor.(1)

\n

Boğos Beyin Serdarı Ekrem Ömer Paşa ile bir davası vardı. Davaya Ticaret Mahkemesinin ikinci meclisinde bakılacaktı. Boğos Bey, yüksek makamlara başvurdu, davanın dinleyiciler karşısında yapılmasını istedi. Yüksek makamlar, bu isteği devletin adli unsurlarına uygun bularak o yolda muamele yapılması hakkında lazım gelen emirleri verdiler.

\n

Fakat duruşma günü, Ömer Paşa zorbalık gösterdi. Muhakemenin açık yapılmasını kabul etmem dedi. Dinleyicilerle gazetecileri muhakeme odasından çıkardı.

\n

Reis sustu. Paşanın isteğini kabul etti. Fakat Boğos Bey durur mu? Durumu hoş karşılamadı. Ticaret Vekili Kabuli Paşaya başvurdu. Devlet henüz Divanı Ahkâmı Adliyeyi, Şûrayı Devleti (Danıştay) kurarak Adliyenin Batı usulleri üzerine konulmuş olduğunu ilan ettiğinden, muahedelerin (andlaşmaların) ve eski imtiyazların yürürlükte kalmasının yersiz ve manasız olduğundan, herkesin Adliyenin kuvvetinden ve onun bağımsızlık ve tarafsızlığından emin olmak lazım geldiğinden bahsediyordu.

\n

Devlet büyükleri iş görmekte kesin ve samimi olmağa karar vermişlerdi, hatta azmetmişlerdi. O derecede ki, Sultan Azizi (1861-1876) bile mahkemeye çağırdılar. Sultan Azizin şahsı aleyhine açılan bir hukuk davası için mahkemeden celpname gönderttiler.

\n

Ömer Paşa da umumi hükümlere saygı göstermeye davet olundu ve Kabuli Paşa, muhakemenin dinleyiciler karşısında görülmesini sağladı. (Şubat 1285 Rumi-1869)

\n

Gazetecilerin ilk defa muhakemeleri dinlemeye kabul edilmeleri bu dava yüzünden olmuştur.

\n

***

\n

Ünlü Şike Davasında duruşmalar Sevgililer Gününde, 14 Şubatta Silivride başladı.

\n

Ekranlardan yansıyanları izlerken geçmişe döndüm. Bir yandan başkanlarına destek vermek isteyen çok sayıda Fenerbahçe taraftarı, tek tük de olsa yöneticileri, teknik sorumluları ve futbolcuları da, yargılanmakta olan kulüplerin taraftarları duruşma salonunun çevresini doldurmuşlardı.

\n

Naklen yayın arabaları aracılığı ile izlenimlerini anında aktarabilen tanınmış gazeteciler, spor yorumcuları da oradaydılar.

\n

Bana sorarsanız yöntem olarak ikinci kez uygulanan bir yargılama olayıydı.

\n

İlkini Yassıadada yaşamıştık.

\n

14 Ekim 1960 günü başlayan duruşmaları bir süre adliye muhabirlerinin yanı sıra ünlü köşe yazarları, izlenimlerini aktarmak, ünlü karikatüristler de gazetecilere resim çekmek yasak olduğundan sanıkların durumunu kalemle yansıtmak üzere akın etmişlerdi.

\n

Ancak izleyiciler Silivride olduğu gibi otobüse ya da özel arabalarına atlayıp gidemiyorlardı. Sanık yakınları dışındakiler için davetiye almak gerekiyordu ve özel vapura binebilenler de genelde 27 Mayısı destekleyenler oluyordu. Yaklaşık 52 yıl olmuş.

\n

Yassıadada özel yetkilendirilmiş savcı ve yargıçlar vardı. Silivride de...

\n

***

\n

Kimi meslektaşlarımız gördüklerini ilk defadiye yorumlayarak bana göre iki kez yanıldılar.

\n

Birincisi Yassıada davalarıydı.

\n

İkincisi de daha önce Vardiya Bizde Platformu, İşçi Partililer ve Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) da benzer gösteriler yapmışlardı.

\n

Tabii futbol söz konusu olunca katılan sayısı da yüksek oluyor. Bu da Türkiyedeki yaşamın bir başka cilvesi galiba.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları