Orhan Erinç
Orhan Erinç oerinc@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Bugünlere Nasıl Geldik...

18 Nisan 2013 Perşembe

İlhan Ağabeyin uyguladığı ve bizlere de öğütlediği yazarlık ilkelerinden biri de şuydu:

\n

Bazı konuları tekrar gibi olsa da sık sık yazarak anımsatmak gerekir.

\n

Ben de öteki öğütleri gibi bunu da tutarak, Türkiyedeki yasa değişikliklerinin bugünleri nasıl hazırladığını anımsatmak istiyorum.

\n

***

\n

Önce Türk Ceza Yasası, ardından Terörle Mücadele Yasası ile Ceza Muhakemesi Yasası değişti.

\n

2008’deki değişiklikle gizli tanıklıkkurumunu oluşturan Tanık Koruma Yasası gündeme geldi.

\n

2010’da anayasa değişikliğine dayanılarak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunu yeniden oluşturan yasa çıkarıldı.

\n

Öteki paketler gibi Hukuk Reformuolarak nitelendirilen 3üncü Yargı Paketi tasarısında Özel Görevli Mahkemelerin kaldırılması öngörülüyordu.

\n

Bu mahkemelere yönelik eleştirilere, tasarının hazırlanıp Meclise sunulma aşamasında hükümet ve AKP yetkilileri de katılmak zorunluluğunu duymuşlardı.

\n

MİT Müsteşarı Fidanın ifadeye çağrılması bardağı taşıran damla olmuştu. En yetkili ağızlar bile Devlet içinde devlet gibiler”, “Tarih onları affetmezgibi ağır eleştiriler yöneltmişlerdi.

\n

Sonra ne olduysa oldu, verilen bir önergeyle Özel Görevli Mahkemelerin ellerindeki davalar bitene kadar görevlerini sürdürmeleri sağlandı.

\n

***

\n

Ancak özel yetkili savcıların iddianamelere koydukları belgelerle sanıkların ve dava ile ilgisi olmayan kişilerin özel hayatlarına müdahale edildiği iddiaları artıyordu.

\n

Şikâyetçilerden biri de İlhan Ağabeydi.

\n

İddianamede, kendisi için kullanılan kimi nitelemelerin Türk Medeni Yasasının 25/1. maddesini ihlal ettiğini, bu durumun tespiti ile bu tecavüzün kınanmasınıistiyordu. Tazminat talebi yoktu.

\n

İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi 13 Nisan 2010da iddianamedeki nitelemelerin hukuka aykırılığına ve davalı savcıların kınanmasına karar verdi.

\n

Ardından Prof. Dr. Mehmet Haberalın kendisi hakkında tutuklama kararı veren ve tutuklama kararını kaldırmayan hâkimler hakkında açtığı tazminat davası kararı geldi.

\n

Yargıtay 4üncü Hukuk Dairesi baktığı davada hukuka aykırılık buldu ve hâkimleri tazminata mahkûm etti.

\n

Her iki karar da daha sonraki şikâyetlere örnek olma niteliği taşıyordu. Özel görevli hâkim ve savcılar yaptıkları usul eksiklikleri ya da özel hayata müdahale nedeniyle yüklü tazminatlar ödeme tehlikesi ile karşı karşıya kaldılar.

\n

Koruma devletin göreviydi. Kısa bir süre sonra yeni bir yasa değişikliği yapıldı. Hukuk Usulü Mahkemeleri Yasası 12 Ocak 2011de değiştirdi.

\n

Değişiklikle davaların hâkim ve savcılara değil devlete açılması ilkesi getirildi ve yargı yeri olarak da Yargıtayın ilgili hukuk dairesiyetkili kılındı.

\n

Bu değişikliğin ardından İlhan Ağabeyin davasındaki karar yasaya aykırı düştüğü gerekçesiyle bozuldu.

\n

Devletin görevle ilgili olarak kendisini zarara sokan görevlilere geri dönerek ödediği parayı alma hakkı var.

\n

Ama devletin kime geri döneceği kime dönmeyeceği henüz bilinmiyor.

\n

***

\n

Dünyaca ünlü sanatçımız Fazıl Saya verilen hapis cezası, ifade özgürlüğü konusunda bulunduğumuz yeri de kanıtlıyor.

\n

4’üncü pakete verilen adın İfade Özgürlüğütanımı ile başlaması görülüyor ki bu özgürlüğün kâğıt üzerinde kalmasını düzeltemiyor.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları