Bozcaada: Ozanın Günü

10 Temmuz 2012 Salı
\n

Tarihin kilit noktalarından biridir Çanakkale. Dünyaya, Anadoluya ve Türkiyeye etkileri bakımından iki büyük savaşa ev sahipliğiyaptı. İki savaş da destansıdır! Nefes kesicidir, onurların, büyük insanların ve milletlerin savaşıdır. Her ikisi de ölesiyedir. Var olma-yok olma savaşıdır...

\n

Anlamışsınızdır, ilki Çanakkalede Troya Savaşıdır, burada Hektorlar, Akhilleuslar.. Anadolu uygarlıkları ve karşı yakada Yunan uygarlıkları vardır.

\n

İkincisi 1915 Çanakkale Savaşıdır... Atatürk ve Mehmetçikler, İngilizler, Anzaklar, Fransızlar vardır.

\n

1915’i biz, canlı canlı yaşadık. Her şeyini biliyoruz.

\n

Troya Savaşını ise Homerostan biliyoruz. Bu büyük Anadolulu ozan ve tarihçi Homerosun dünyayı hâlâ etkileyen büyük şiirsel destanı İliada ve Odysseia olmasaydı, MÖ 1300-1190 tarihinin sonlarında, Tunç Çağının bitiminde gerçekleşen Troya Savaşlarının görkeminden haberdar olmayacaktık. Bu Anadolu ozanının destansı anlatışı, sonraki uygarlığı derinden etkilemiştir. Troya Savaşlarından bahseden başka yazılar da vardır gerçi, ama bunların bütünlüğü günümüze ulaşmamıştır. Tek ulaşan Homerosun destanıdır. Homeros o kadar etkileyici bir şiirsel anlatım tutturmuştur ki eserleri durmadan elyazmalarıyla çoğaltılmıştır.

\n

***

\n

Size aslında 7-8 Temmuz tarihlerinde Bozcaadada yapılan Ozanın GünüHomer Okumalarını anlatmak istiyorum. Yukarıdaki anımsatmaların da nedeni bu!

\n

Bu yıl 11incisi yapılan Ozanın Gününde Homerosun destanından, Türkçe başta olmak üzere çeşitli dillerde okumalar yapılıyor. Sabah şafak sökmeden hemen önce Bozcaadanın Kale arkası sahilde toplanılıyor. Karşıda görülen Troya sahillerinin arkasında şafağın ilk ışıkları sökün edince, Homeros okumaları başlıyor. Bu bir şiir ayini... Homeros ayini.. Troya ayini.. Yaşayan ozanın ayini gibi..

\n

Ozanın Gününün her yıl ükemizden bir şairi oluyor. Bu yılın şairi Akif Kurtuluştu! Akif Kurtuluş bir gün önce akşam denizin sesi ve kokusu eşliğinde kendi şiirlerini okudu, Ozanın Günü ve Homeros anlatıldı.

\n

Ertesi gün şafak vaktinde Homer Okumaları yine Akif Kurtuluşun İliadadan bir metin okumasıyla başladı. Okuma yapanların başına defne dallarından yapılan bir çelenk takılıyor. Homer Okumaları uluslararası bir karakter kazanmış. Bu yıl Japon şairi Mutsuo Takahashi de katıldı. Takahashi, şiirlerini yazarken Akdeniz Bölgesi uygarlıklarından beslendiğini söylüyor. İlkini ülkemize gerçekleştiridiği 3 yıllık bir programla Egenin iki yakası ve Mısır İskenderiyeyi gezecek. Takahashi, İliadadan Japonca okudu. Ertesi gün de bir konuşma yaptı ve soruları yanıtladı.

\n

Bu yıl İtalyanca, Azerice, Kürtçe ve Hollandacada Homer okumaları yapıldı!

\n

Şafak okumalarının, şairinden sonraki ikinci yıldızı tabii ki tiyatro sanatçısı Dilek Türkerdi... Uzun bir metin okumasını müthiş teatral sahnesiyle gerçekleştirdi.. Sabah 7ye doğru güneşin yükselmesiyle sona erdi Homeri anma..

\n

***

\n

Ozanın Günü, gazeteci yazar ve şair, yılın büyük kısmını Bozcaadada geçiren Haluk Şahinineseri”. Şahin; Troyadan, Çanakkaleden, Bozcaada ve çevresindeki tarihten, Homeros ve destanlarından beslenenbir insan. Anadolu ve Egenin tarihini oluşturan uygarlıklarla, insanlığın tarihsel katmanlarıyla ilişki kuruyor ve geçmiş ile bugünü bütünleştiriyor.. Ozanın Günü ve Homer Okumaları bunun uygulaması!

\n

Adada Bir Yaz Günüşiir kitabını okudum. Doğayı ve yaşamı çok rahat bir konuşma dili gibi şiirle harmanlıyor. Belki de günümüzde pek rastlamadığımız veya unutulmuş bir şiir diliyle ve gerçekçi anlatımlarla karşılaşacaksınız. Üçünü şiir kitabı da baskı için hazır.

\n

Haluk Şahin ve şiirini keşfedin derim!

\n

Ozanın Günü, Cevat Çapanın danışmanlığında yapılıyor. Ozanın Gününün ilk şairiydi. Sonrakiler: Ülke Tamer, İlhan Berk, Refik Durbaş, Eray Canberk, Kemal Özer, Erdal Alova, Turgay Fişekçi, Süreyya Berfe ve Hakan Savlı.

\n

Bozcaadada çok sayıda yeni nefes, renk, koku, deniz, bitki, Akvaryumdenizi ve doğa uyumlu yerleşkesini keşfettim. Yeni insanları ve Bozcaaday’ı, yeniden.. Ve bir cesur insanın yarattığı Bozcaada Müzesini.. Bu, sonraya...

\n

\n

Not: Ozanın Günü etkinliği için geniş bilgi Arkeoloji ve Sanat Yayınları Nezih Başgelen ‘Ozanın Gününde 2012’ kitabına bakabilirsiniz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları