Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Bodrum Uluslararası Bale Festivali - Oğuz ÖZLEM
Artık zamanımızda teknolojinin ve haberleşmenin gelişmesi sayesinde mesafe, sınır ve radikal düşünce kavramları ortadan kalktı. Ülkeler arasında kültürel ve sanatsal bütünleşmenin boyutları sınır tanımıyor. İşte her yıl sanatçılarıyla ve repertuvarıyla büyük beğeni kazanan Bodrum Uluslararası Bale Festivali, Avrupa’daki sanat dergilerinde yer buldu. İşte tanıtımın en güzeli.
SANATSAL ŞÖLEN
Anadolu’nun engin tarihinin bir köşesinde uygarlık serpintisi olur düşüncesi ile Bodrum Uluslararası Bale Festivali ortaya çıktı. Festivalin bu yıl 19’uncusu yapılacak. Dünyada çok az, Türkiye’de tek olan festival, Bodrum’un güzelliklerine renk katarak, yıldan yıla büyük ilgi ve heyecan ile izleniyor. Festivalle ilk tanışıklığım 1960 yılında, Almanya’daki Beyrut Festivali’nde Mozart’ın “Saraydan Kız Kaçırma Operası”ndaki dans sahnesinde rol almam ile başladı. O zamanlar Ankara Devlet Konservatuvarı’nda bale öğrencisiydim. İnsanların görerek, işiterek ve duyarak ne büyük keyif aldıklarını, o sanatsal şölenin güzelliğini hiç unutmadım.
Dünya medeniyetinin başlangıç yeri olan Anadolu topraklarına yönelik ilgi dünyada yoğunlaşıyor. İnanıyorum ki bundan sonraki yıllarda festival, yörenin tarihi sanat ve kültür hazinelerinden biri olan antik tiyatroda devam edecektir. Böylece Bodrum’un elinde bulunan antik değerler ve doğa güzelliğinin yanında, sanat ve kültür varlıkları da bu sanatsal etkinliklerle ciddi anlamda uluslararası arenaya çıkacaktır. Yörenin turizm potansiyelinin insanın başını döndürecek derecede fazla olması; bu festivalin de son üç yıldır kapalı gişe oynaması ve hatta biletlerin karaborsada satılması bir başarıdır.
TÜRKİYE’NİN TANITIMI
Bu çağdaş, sanatsal ve kültürel tüketim ve gurur verici olay, ikili anlaşmalar çerçevesinde komşu Yunanistan ve adalarıyla neden paylaşılmasın? Bu güzellikler dostluk ve hoşgörüyle neden beraber tüketilmesin. Böyle bir oluşum, Türkiye’nin uluslararası tanıtımında büyük yararlar sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki 2000 yılında Bodrum Uluslararası Bale Festival fikrini ortaya attığım zaman, zorluklar diz boyuydu. Sıcak, rutubet, sahnenin yetersizliği, sanatçıların o tarihte tatilde olmaları gibi sorunlar daha sonra meslek sevgisi, akıl ve bilgiyle aşıldı. Böylece festival Avrupa Festivaller Birliği’ne layık bir hale geldi. Cesaret, sorgulanan fikirler, bir sonraki zaferle beraber güzellikleri de getirir. Kültür ve sanatla elde edilen saygınlık, saygınlıkların en uzun ömürlü olanıdır.
Bu güzelliği 1973 yılında Simon Meliksetyan’ın dizelerini, rahmetli Ahmet Ferruh Gür’ün derlemesiyle noktalayalım.
Cenneti tarif etmek istersen pek yorulma,
Haksız görmezler seni benzetirsen Bodrum’a
Geldik gördük bir candan sesleniş erenlere,
Ne mutlu, ne çok mutlu Bodrum’u görenlere.
OĞUZ ÖZLEM
ESKİ ANKARA DEVLET OPERA VE BALESİ SANATÇISI
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- İzmir’de 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle öldü
- Ayşe’yi siz öldürdünüz!
- 'Erdoğan dönemi artık kapandı'
- AKP’li üyeler bütçe oturumunu terk etti
- Mansur Yavaş'tan jet yanıt!
- İstanbul'da metro yangını
- 5 çocuğunu kaybeden anne yalanladı
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne soruşturma!
- Ölüm nedeni belli oldu
- AKP döneminde ne kadar harcanmıştı?