Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Gökova'da Oktay Akbal portresi
Yılmaz Tankut resimleri Akyaka’daki Nail Çakırhan-Halet Çambel Sanat Galerisi’nde
Gökova Körfezi’ni kuzeyden sarmalayan Kıran Dağları’nın sarp ve kayalık yamaçları bile çam ormanlarıyla kaplı. Aynı yamaçlara yaslanarak körfezle kucaklaşan Akyaka’daki geleneksel mimariyi yaşatan “Nail Çakırhan evleri” ise beldeyi süslemekle kalmıyor, kültür ve sanata esin kaynağı da oluyor.
Nail Bey, bu evlerin öncüsü olarak 1983’te Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü alan “Çakırhan Konutu”nun ulu ağaçlarla kaplı bahçesinde beldenin sanat yaşamına armağan olarak bir sergi mekânı yapmış; Türkiye’nin yüz akı arkeologlarından eşi Halet Hanım’ın da adı verilen Nail Çakırhan-Halet Çambel Sanatevi’nin yaşatılması ise Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği’ne armağan edilmişti.
İşte, derneğin 1998’den bu yana düzenlediği etkinliklere bu yıl Ülkü Onur’la Yılmaz Tankut’un resim sergileri de ekleniyor. Yarın (23 Ağustos Cuma) açılacak sergi, sanatçıların yöreye ait doğal ve kültürel zenginlikleri yansıttıkları eserlerden oluşuyor.
Akyaka’nın ünlüleri
Yılmaz Tankut’un resimleri arasında, son yıllarını kesintisiz “Akyaka sakini” olarak yaşayan, Türk edebiyatının duayeni ve Cumhuriyet gazetesinin en birikimli yazarlarından Oktay Akbal’ın portresi de var.
90’ıncı yaşını geride bırakan Akbal’ın, Akyaka için eşsiz bir güzellik olduğunu belirten Tankut, bu beldenin artık aramızda olmayan ünlü sakinleri arasındaki Melih Cevdet Anday ve İlhan Selçuk gibi aydınlarımızın da heykel ve resimleriyle yörede kuşaktan kuşağa anılmaları gerektiğini vurguluyor.
Emekli Pilot Albay Tankut, büyük özenle hazırlandığı sergide çocukluk anılarındaki haliyle Çorum resimlerini de sanatseverlerin beğenisine sunuyor.
Yörük güzelleri
1933’te Gerede’de doğan, 1976’dan beri Akyaka’da yaşayan Yılmaz Tankut, sergide Çakırhan evlerinin mimari özellikleri, doğa harikası Çınar Plajı, Sakar Yokuşu Sapağı’ndaki Yörüklerin eski yaşam alanları gibi Akyaka’nın özgün mekânlarına yer vermenin yanı sıra “keçilerini su içirmeye Azmak kenarına getirmiş Yörük kızları” gibi artık pek rastlanmayan eski köy yaşamını da tuvallerine yansıtıyor..
‘Asker Ressamlar’
Harbiye’yi 1954’te teğmen olarak bitirip 1956’da Havacılık Okulu’ndan “pilot” brövesini alarak TSK’ye pilot subay olarak katılan Tankut, 1986’da pilot kıdemli albay iken emekli oldu.
Resme ilgisi ise ortaöğretim çağlarında başlamış; Harbiye’de okurken Cumhuriyet dönemi çağdaş Türk resim sanatında özel bir yeri olan “asker ressamlar”ın açtığı kurslara katılmıştı.
İlk kişisel sergisini yine Akyaka’daki Nail Çakırhan-Halet Çambel Sanatevi’nde İlhan Selçuk ve Oktay Akbal’ın katılımıyla 2004’te açan Yılmaz Tankut resimleri için diyor ki: “Beni etkileyen ne varsa tuvalime onları yansıttım; sonra gördüm ki meğer herkesi etkileyen şeylermiş...”
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!
- Adnan Menderes yıktırmıştı...