Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
'Stratfor Bombası Daha Büyük'
“Stratfor yazışmaları, geçen yılki diplomatik kripto skandalından daha ilginç, daha çarpıcı ve daha büyük bir bomba” diyor “Stratfor dosyası” için görüşlerine başvurduğum bir Batılı diplomat ve ardından söze şöyle devam ediyor:
\n“Diplomatik yazışmaların zorunlu bir usulü, adabı vardır. Diplomatlar diplomatik dilin o adabı, uslubü, tonu, biçimi ile sınırlıdır. Diplomatik sistemin empoze ettiği yol, yordam mutlaka geçerli olmak zorundadır. (WikiLeaks’in geçen yıl açıkladığı) diplomatik kriptolarda karşılaştığımız (özellikle dünya liderleri için kullanılan) o ince istihzaları hatırlayın... Stratfor yazışmalarında bunlar yok. Diplomasi filtresi/süzgecinden geçmemiş belgeler bunlar. Bu nedenle sadede ilişkin çok daha yalın ve vurucu, açık bilgiler içerebiliyorlar. Şu da var; diplomatik kriptolardaki yazışmalar hatırlarsanız ‘özel’ (confidential), ‘gizli’ (secret), ‘çok gizli’ (top secret) olarak değişik kategorilere bölünmüştü. Diplomatik ifşaatlarda ‘çok gizli’ belgeler yer almamıştı. Stratfor yazışmaları ise gizlilik düzeyleri açısından bir karma. Yazışmalarda çok değişik, farklı gizlilik düzeylerine girebilecek bilgiler var…”
\nMuhatabım ayrıca işin “akçeli yanının” da görmezden gelinemeyeceğini, Stratfor’la kaynakların ilişkisinin bu nedenle “çok daha problemli” olduğunu söylüyor:
\n“Bir büyükelçi ya da sefaret görevlisi, herkesle görüşebilir. Bir büyükelçilik mensubuyla bilgi alışverişinde bulunan insanların, ajan olmaları gerekmez. Stratfor yazışmalarıyla ortaya çıkan durum ise farklı. Burada açık biçimde akçeli ilişkiler var. Stratfor’un taşeron/yüklenici (‘contractor’) bir istihbarat örgütü olduğu ortada.”
\n‘New York Times neden yazmıyor?’
\nOn gündür her gün farklı bir “Stratfor bombası” ile uyanıyoruz.
\nBir gün “taşeron istihbarat örgütünden”, Türkiye’de medya ortaklarının kimler olduğunu öğreniyoruz…
\nBir başka gün “gizli kalmasına özen gösterilen kaynak” olarak tasniflenen Başbakan’ın başdanışmanının Stratfor’a sağladığı özel hizmetlerle uyanıyoruz..
\nDerken daha başka bir gün “taşeron şirketi” yöneten Friedman isimli şahsın, bu alana yeni giren uzmanlarına verdiği (“kaynağa mali, cinsel, psikolojik kontrol uygula!” şeklindeki) casusluk dersleriyle güne başlıyoruz…
\nAma garip bir şekilde ortalık, bunca büyük ve çok katmanlı bir skandal için, olabildiğince sakin görünüyor...
\nYalnız Türkiye’de değil, yurtdışında da büyük tartışmalar yapılmıyor.
\nWikiLeaks’in ilk “diplomatik kripto” skandalındaki ses getiren yayınlarla dikkat çeken “New York Times”,“Guardian”, “Repubblica” gibi gazeteler, bu satırları yazdığım ana dek hiçbir öne çıkan yayında bulunmadılar.
\nO kadar ki “New York Times”ı (NYT) -sanal ortamında- gölge gibi izleyen alternatif yayın organı “New York Times examiner”, bu meseleyi özellikle merceğe aldı.
\n“Stratfor belgeleri ortaya çıktığından bu yana NYT sadece iki tane; 202 ve 313’er kelimelik yazı yazdı” diye hayretini ortaya koyan, NYT’nin gayri resmi ombudsmanlığını yapan organ; “Konuyu neden hiç işlemediklerini NYT editörlerine biz özel olarak sorduk. Geri dönüp cevap veren olmadı” diye yazdı.
\n“NYT examiner” bu karartmayı, ABD yönetimi tarafından sıkı markaja alınan Julian Assange ile ilgili olabilecek sansüre bağlıyor. Kısaca Assange bağlantılı baskılar nedeniyle, ABD’nin etkili gazetesinin (İngiltere’deki Guardian gibi!) WikiLeaks yayınlarından çark ettiğini belirtiyor.
\nGerek Stratfor yazışmalarının -diplomatik WikiLeaks yayınlarına oranla- patlayıcı olan niteliği ve gerek Assange etrafında uluslararası medya organlarına konulan ambargo nedeniyle; şimdilik Türkiye dışında kayda değer bir Stratfor fırtınası esmiyor…
\nFriedman şaşkın
\n“Habertürk”e verdiği söyleşide “Türkiye dışında hiçbir ülkede (Stratfor) bu kadar olay olmadı” diyen Friedman özetle haklı…
\nAncak bu “olay olmama” hali “Stratfor bombasının” küçük olmasından değil, bilakis çok büyük olmasından kaynaklanıyor.
\nUluslararası sistem, dünyanın en köklü yayın organlarına artık nasıl bir sansür getirdiyse...
\nStratfor’un aynı zamanda müşterileri olan istihbarat örgütlerinin, siyasi mercileriyle bir arada harekete geçmiş olduklarını anlıyoruz bu müthiş kuzuların sessizliği ortamından…
\nFriedman’ın önceki gün “Habertürk”e verdiği söyleşide, bu açıdan bakıldığında dikkat çeken bir başka paragraf var:
\n“Neden benim gibi Türkiye hakkında bir kitabı yayımlanmış, Türkiye dostu olduğu bilinen biri seçiliyor. (Milletçe içlendik. Gözlerimiz doldu!!!) Bunu anlamıyorum. Bizi düşman gibi gösteriyorlar. İstihbari açıdan bakıldığında burada şunu sormak gerekiyor: Taraf kim, nasıl bir gazete, neden bu yöntemi tercih ediyor?”
\n“Taraf bu belgeleri ne cüret yayımlamaya cesaret ediyor?” demeye getiriyor Bay Friedman. Bir yerlerde birilerine sanki nasıl buna engel olamazsınız şeklinde bir mesaj göndermeye çalışıyor…
\nBu memlekette onca zaman istihbarat toplamışlar.
\nEn yüksek makamlara sızmışlar…
\nHâlâ bir de şaşıyorlar. İyi mi?
\nBu da Stratfor’a kapak olsun.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Dünya’nın bütün çöplerini neden Güneş’e fırlatmıyoruz?