Mustafa Pamukoğlu
Mustafa Pamukoğlu pamukm@superonline.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Yeni Teşvik Sistemi Neler Getiriyor?

10 Nisan 2012 Salı
\n\n\n

Yeni teşvik sistemi ile hükümet, Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak, 500 milyar dolar ihracata ve 25 bin dolar kişi başına düşen gelire ulaşmak hedefine ulaşmak istiyor.

\n

Bu büyük hedefe ulaşmak için 11 yılımız var. Cumhuriyetimizin 100. yılından da söz ediyorsak; bu teşvik sistemi ile başkanlık, yarıbaşkanlık, federatif bir yeni düzene de izin verilmeyeceğini anlamış oluyoruz.

\n

Yeni teşvik sistemi ile imalatımızın ithalata bağımlı olduğu gerçeği kabul edilmiş oluyor. Yıllardan beri ithalatın bu yapısının cari açığa neden olduğu ve büyümenin bu anlamda sağlıklı olmadığı vurgulanıyordu. Ekonomiyi yönetenler bu gerçeği kabul etmiş gözüküyorlar.

\n

2008’de yüzde 41, 2009da yüzde 38, 2010da yüzde 40, 2011de yüzde 43 oranında imalatımız ithalata bağlı. 100 birim imalat için 43 birim ara malı ithal ediliyor. Bu durum yeni teşvik sitemi için önemli gerekçe kabul ediliyor. 2011de sektörlere göre bu bağımlılık şöyle: Demir-çelikte yüzde 28.3, otomotiv-makinede yüzde17.7, kimyasallarda yüzde21.4, tarım sektöründe yüzde 8.8, tekstilde yüzde 8.6.

\n

Genel teşvik uygulamasına devam edilecek

\n

Şartları taşıyan yatırımlara KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti sağlanmasına devam edilecek.

\n

Bölgesel teşvik uygulamasında yeni harita düzenlendi

\n

6 bölgeye ayrılan Türkiyede, 1. bölgede 8, 2. bölgede 13, 3. bölgede 12, 4. bölgede 17, 5. bölgede 16, 6. bölgede 15 il var. 6. bölgedeki iller şunlar: Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van.

\n

Yatırıma katkı oranlarına göre teşvikler belirlendi

\n

1- Vergi indirimi: 1. bölge hariç diğer bölgelerde yatırıma katkı oranının belli bir yüzdesi yatırımcının sadece bu yatırımından elde ettiği değil, tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazancından düşülerek vergi matrahı hesaplanacak. Örneğin Diyarbakırda 2015 yılında 5 milyon TL tutarında yatırım yapan bir yatırımcının yatırıma katkı oranı yüzde 50dir. Bunun yatırım döneminde yüzde 80i olan 1 milyon 400 bin TLsini tüm vergi beyannamesinden yatırım indirimi olarak indirecek. Bu yatırımların yüzde 90ı vergi indirimine tabi olduğundan bu yatırım indiriminden sonra yatırım indirimine katkı oranına ulaşıncaya kadar yüzde18 vergi indirimi uygulanacak, yani vergi oranı yüzde 2 olacak.

\n

Bu uygulama ciddi bir vergi avantajı sağlayacaktır.

\n

Bu vergi indirimi oranlarının uygulaması bölge ve yatırım tutarına göre farklılık arzedecektir.

\n

2- Sigorta işveren prim desteği

\n

Diyarbakırda 2014ten itibaren başlayacak bir yatırımda sabit yatırımın yüzde 50si tavan olmak üzere işveren sigorta primi desteği 7 yıl boyunca uygulanacak. Diğer bölgelerde destek tavanı ve yıllar farklıdır. 1. ve 2. bölgede 31.12.2013ten sonra yapılan yatırımlarda bu destek uygulanmayacak. Bu nedenle yatırımcıların elini çabuk tutması gerekiyor.

\n

3- Faiz desteği

\n

Yukarıda örnek verdiğimiz yatırım için TL kredi kullanan yatırımcının ödeyeceği faizde 7 puan, döviz kredilerinde 2 puan toplam tutar 900 bin lirayı geçmemek üzere devlet tarafından karşılanacak. 1. ve 2. bölgede böyle bir destek yok.

\n

4- Gelir vergisi stopaj desteği

\n

Bu destek sadece 6. bölgede 10 yıl uygulanacak.

\n

5- İşçi sigorta primi desteği

\n

Bu destek sadece 6. bölgede 10 yıl uygulanacak.

\n

6- Yatırım yeri tahsisi

\n

Bütün bölgelerde bu destek uygulanacak.

\n

Genel destekleri gösteren sunumda gösterilen örneğe baktığımızda 5 milyon TLlik bir yatırım yapan ve 40 kişi çalıştıran bir yatırımcı bunu hangi bölgede yaparsa ne avantajı var aşağıda görünmektedir. Diyarbakırda bu yatırımı yapan kişi yatırımın üstüne 797 bin lira para almaktadır. Burada, 6. bölgede yapılacak her yatırımı bir anlamda devlet yapmış olacak.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları