Mustafa Pamukoğlu
Mustafa Pamukoğlu pamukm@superonline.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

'Torba Yasa'da Süre Doluyor

26 Nisan 2011 Salı
\n\n\n

Değerli okuyucular, 6111 sayılı yasanın vergi ve sigorta hükümlerine ilişkin başvuru süresi, uzatılmazsa 2 Mayıs Pazartesi günü doluyor. Sürenin 2 Haziran’a kadar uzatılacağı yolunda haberler de geliyor. Bu kanundan yararlanma konusunda hâlâ tereddüt içinde olanlar veya ihmal edenler için bazı can alıcı noktalarda uyarılarımız olacak.

\n

Bilançonuzun kasa hesabındaki şişkinliğini yüzde \t3 vergi ödeyerek mutlaka temizleyin

\n

* Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 31.12.2010 bilançolarında kasa hesapları anlamlı olmayan bir bakiye vermiş ise mutlaka bunu temizlemelerini öneriyoruz.

\n

* Düzeltme ve başvuru tarihi en geç 31.05.2011dir.

\n

* Bu düzeltme yapıldığı için şu kazancınız olacaktır: Diyelim ki kasanızda 1 milyon TL para gözüküyor. Bu para aslında yok veya bankacılık sisteminin bu denli geliştiği bir durumda olmadığını kabul etmek gerekir. Bu durumda kasa hesabını 30.000 TLyi 31.05.2011 tarihine kadar ödeyerek temizlemediğiniz takdirde ileride bir vergi incelemesinde bu tutara faiz yürütülecek ve buna vergi ve ceza salınacaktır. Torba yasadan yararlanırsanız bu inceleme ve tarhiyat söz konusu olmayacaktır.

\n

* Düzeltmenin yapıldığı (en geç 31.05.2011) tarihindeki kasa mevcudunuz 31.12.2010 tarihindeki kasa mevcudunuzdan düşük olması halinde düzeltme tarihindeki kasa mevcudu düzeltilecektir.

\n

* Ödeme yapılmadığı takdirde bu düzeltme iptal olacaktır.

\n

Ortaklara borçlarınızı yüzde 3 ödeyerek silin

\n

* Kurumlar vergisi mükellefleri 31.12.2010 tarihli bilançonuzda net olarak ortaklara borçlu ise bu net borç tutarı üzerinden yüzde 3 vergi ödenerek bu hesaplar düzeltilebilecektir.

\n

* Başvuru ve ödeme süreleri kasa işlemleri gibidir.

\n

* Bilançonuzda ortaklara verdiğiniz ticari olmayan, ancak avanslar ve başka hesaplarda bulunan paraları 131 veya 230 hesaplarda, ortaklardan ödünç, avans ve başka nitelikte olan hesaplarınızı da 331 ve 431 hesaplarda toplamanız gerekmektedir. Kurumlar vergisi beyannamenizi verdiyseniz bilançolarınızı ve kesin mizan bildirimlerinizi düzeltmeniz gerekecektir.

\n

* Eğer ortaklara borcunuz bir kredi sözleşmesine dayanıyorsa bu durumda ortaklara borçlar ile ortaklardan alacakları mahsup etmeyebilirsiniz.

\n

\n

Ücretlilerde vergi arttırımında endişe duyulan bir husus var; bu bizce yanlıştır

\n

* Özellikle muhasebeciler arasında ücretlilere ait gelir vergisi stopajında arttırıma gidilirse bu arttırım ücretlerin eksik gösterildiğinin karinesi olur inancı vardır. Ayrıca bu arttırım yapılırsa bu karine dikkate alınarak SGK ilave prim ve idari para cezası keser. Yani bir tuzaktır. Böyle bir işlem kanunun ruhuna, gerekçesine ve mali hukuk prensiplerine aykırılık oluşturur.

\n

* Öte yandan bu tür arttırımı dernekler ve vakıflar yaparsa ek vergi ödemesinden dernek ve vakıf yönetim kurulu üyelerinin sorumlu olacağı iddia edilmektedir. Müfettişlerin Bu arttırım, eksik bir durum vardı ki yapıldı düşüncesiyle yöneticileri sorumlu tutacağı endişesi vardır. Bu da bizce hukuki olmaz. Burada yapılan kanunun verdiği olanak kullanılarak inceleme dışı kalmayı sağlamaktır. Herhangi bir suçun veya eksikliğin ikrarı değildir.

\n

Ticaret sicili kayıtlarına girerek ortak ve yönetici olduğunuz şirketleri tespit edin

\n

* Bizim vatandaşımız çok unutkan olduğundan hangi şirkette ortak ve sorumlu olduğunu bilmez. Dosyalamamız da zayıf olduğundan seneler sonra sürpriz borçlar karşımıza çıkar ve şaşırırız. Bu nedenle nerede ortaklığınız ve sorumlu pozisyonunuz varsa bunu sicil memurluğu kayıtlarından çıkartıp, vergi dairesine gidip borçlarınızı taratıp torba \tyasadan yararlanın.

\n

* E-devlete girip mevcut durumunuzu tarayın.

\n

\n

Katma değer vergisi artırımına mutlaka gidin

\n

\n

* Bu arttırıma giderseniz kodda iseniz çıkacaksınız veya koda girmeyeceksiniz.

\n

* Alışveriş yaptıklarınız kodda olsa bile siz KDV iadelerinizde zorluk yaşamayacaksınız.

\n

* Tüm mükellefler yararlanırsa kod listeleri temize çıkacaktır.

\n

\n

Ödeme emirlerine itirazda haksız çıkma tazminatı ile ilgili yanlış uygulama söz konusu

\n

\n

* 6183 sayılı yasanın 58. maddesi şu hükmü içeriyor: “…İtirazında tamamen veya kısmen haksız çıkan borçludan, hakkındaki itirazın reddolunduğu miktardaki amme alacağı yüzde 10 zamla tahsil edilir.

\n

* Bu hükme göre ödeme emrinde bulunan vergi, cezanın toplamının yüzde 10u ayrıca tahsil ediliyor. Torba yasa ile öncelikle ödeme emrine itirazda haksız çıkılması halinde cezaya tekabül eden yüzde 10un da tahsil edilmemesi gerekir.

\n

* Öte yandan bizce bu bir cezadır. Asıl alacak gibi değerlendirilmemesi gerekir.

\n

Elinizi çabuk tutmanızda yarar var...

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları