Mustafa Pamukoğlu
Mustafa Pamukoğlu pamukm@superonline.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

KOBİ Tanımı Değişti

06 Kasım 2012 Salı

KOSGEB destek programından yararlanan KOBİlerin tanımı değiştirildi. Bu değişiklikler 04.11.2012 tarih ve 28457 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Önemli değişiklikler var. KOBİ durumunda olanların bu değişiklikleri incelemesinde yarar var.

\n

KOBİ sayılan işletmeler

\n

- 250 kişiden az kişi çalıştıran,

\n

- Yıllık net satış hasılatı 40 milyon TLden az olan,

\n

- Veya mali bilançosundan herhangi birinin bu rakamı aşmaması halindeki işletmeler KOBİ sayılacak.

\n

KOBİler mikro, küçük ve orta işletmeler diye sınıflandırılıyor

\n

Mikro işletme: On kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri bir milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.

\n

Küçük işletme: Elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri sekiz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.

\n

Orta büyüklükteki işletme: İki yüz elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.

\n

KOBİ desteklerinden yararlanan sektörler

\n

Madencilik ve taşocağı işletmesi, tüm imalat faaliyetleri, inşaat, barlar, tavernalar, kokteyl salonları, diskotekler, birahaneler, kahve salonları hariç eğlence ve dinlence işletmeleri, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor işletmeleri (sinema yapım, işletme, müzik kaydı faaliyetleri hariç), hukuk ve mali müşavirlik hariç hizmet faaliyetleri gibi 18.09.2009 tarih ve 27353 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında yazılı sektörler desteklerden yararlanırlar.

\n

KOBİ destekleri heyecan uyandırıcı, ama alınması zor desteklerdir

\n

Genellikle KOBİler desteklerden hemen yararlanacaklarını sanırlar. Aslında bu desteklerden yararlanmak birçok formaliteyi yerine getirmekle mümkündür. Yurtiçi fuar için 30 bin TL, yurtdışı iş gezisi için 10 bin TL, tanıtım için 15 bin TL, bağımsız denetim yaptırmak için 10 bin TL, nitelikli eleman istihdamı için 20 bin TL, danışmanlık için 15 bin TL, eğitim için 30 bin TL genel destek verilmektedir.

\n

İşletme sorunlarının giderilmesi için yapılan projelerin maliyetlerinin desteklendiği projelere, işletme geliştirme faaliyetlerine en fazla 150 bin TL destek verilmektedir. Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programında birçok maliyet belli oranlarda ve tahsis edilen limitlerde desteklenmektedir. Örneğin bir Ar-Ge projesinin geliştirilmesi için danışmanlık, eğitim, sınai ve fikri mülkiyet hakları, yurtdışı fuar ve konferansa katılmak, test ve analizler için toplam 75 bin TL destek verilmektedir. Bazı destekler gereği ödemesiz (hibe) bazıları ise geri ödemeli (kredi) şeklindedir. Ar-Ge projesi için makine-teçhizat, donanım, hammadde, yazılım ve hizmet alımı giderleri desteği (geri ödemeli) 200 bin TL, hibe 100 bin TL destek verilmektedir.

\n

Teşvikler ve destekler kâğıt üzerinde iş yapanları ve işletmecileri bunları almalıyızdiye zorlayan danışmanları çok şevke getirir. Bazı işletme sahipleri ve danışmanlar sanki Ankara kapılarını açmış teşvik ve destek veriyor sanır. Ama genellikle ya danışmanlar işletmeleri dolandırır ya da işletmeler formalitelerden dolayı vazgeçer. Bizim tavsiyemiz KOBİ desteklerini aracısız takip edin ve değişiklikleri izleyin.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları