Yaşar Kemal kırgınlığında haklıymış

24 Şubat 2016 Çarşamba

“Yaşar Kemal, İnsanı, Toplumu, Dünyayı Kucaklamak” adını taşıyor büyük ustanın ölüm yıldönümünde Galatasaray Üniversitesi’nin düzenlediği sempozyum. Sempozyumda Türkiye ve Fransa’dan önemli isimler Yaşar Kemal ve eserleri hakkında bildiriler sunacak. İki de sergi açıyorlar. Biri Ara Güler’in Yaşar Kemal fotoğrafları, diğeri de MİHA muhabirlerinin Yaşar Kemal’in izinde Anadolu’yu dolaşıp yaptığı röportajlar ve fotoğraflardan oluşuyor. Yaşar Kemal için daha birçok etkinlik yapılacağını da öngörebiliriz.
Geçen yıl Yaşar Kemal’in ardından yazdığım “Yaşar Kemal Adana’ya Kırgın mıydı?” (11.03.15) başlıklı yazımda “Yaşar Kemal, Adana’nın hemşerisi olmakla övündüğü en önemli isimlerdendir. Ama bu sevgi yaşarken Yaşar Kemal’e duyulan saygıyı ifade edecek bir biçimde belirtilmemiş” diyor ve “Adana belki de devlet büyüklerinin, sanatçılarının adlarını caddelere, bulvarlara en çok veren il. Yaşar Kemal’in adı geçmiyor. Sadece ‘Yaşar Kemal Yürüyüş ve Koşu Parkuru’ var” diye durumu belirtiyordum.
Yazım yayımlandıktan sonra Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Yaşar Kemal’in adını büyük bir kültür merkezine vereceklerini açıklamıştı. Ama yıl içinde bir gelişme olmadı. Seyhan Belediyesi mevcut Kültür Merkezi’nin adını “Yaşar Kemal Kültür Merkezi” olarak değiştirdi. Adana Büyükşehir Belediyesi Hüseyin Sözlü’nün bir kültür merkezine ya da bulvara Yaşar Kemal adını vermekle yetinmeyeceğini, büyük ustanın adına yaraşacak ve dünyada ses getirecek projeler gerçekleştireceğini düşünmüştüm. Yanılmışım.
Seyhan Belediyesi’nin kültür merkezine Yaşar Kemal adını vermesi ve Adana Divan Otel’in “Yaşar Kemal Salonu”nu açmasının dışında Adana’da bir gelişme yok. Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin yaptığı araştırmada da farklı bir sonuç çıkmadı. İlgileri ve emekleri için teşekkür ederim.
İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi, şehirdeki sivil toplum örgütlerinin desteği ile Adana Büyükşehir Belediyesi’ne hitaben 22 Haziran 2015’te “Kenan Evren Bulvarı’nın adı Yaşar Kemal olsun” talebiyle bir imza kampanyasını açmış ama o da yankı bulmamış.
Adana hemşerisi Yaşar Kemal’i sahiplenmemiş ama Türkiye kucaklamış. Ankara Çankaya Belediyesi Yaşamkent’te Yaşar Kemal Parkı’nı ve anıtını açmış. İzmir Karabağlar Belediyesi bir mahalleye “Yaşar Kemal”in adını vermiş ve büstünü açmış. İzmir Narlıdere Belediyesi Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Vadisi’ni açmış. İstanbul Sarıyer Belediyesi mevcut kültür merkezine “Yaşar Kemal” adını vermiş.
Adana’da yok ama birçok ilde Yaşar Kemal caddesi, parkı var. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclisi, yeni yapılan bir yola “Yaşar Kemal Bulvarı” adının verilmesi kararını almış. Bursa Nilüfer Belediyesi 2016’yı Yaşar Kemal yılı ilan etmiş. Yılboyu Yaşar Kemal’le ilgili etkinlikler yapacak.
Yaşar Kemal’in adının verildiği bir okul yok. Büyük ustaya bir üniversite yakışırdı. Adana’da bir üniversiteye adı verilse güzel olurdu, diye düşünüyorum. Ama bu ilgisizlikte böylesi bir şey beklenemez herhalde.
Sempozyum başlığında olduğu gibi Yaşar Kemal, insanı, toplumu, dünyayı kucaklayan büyük bir yazar. Eserleriyle daima yaşayacaktır. Okurlarının tükenmez sevgisini de biliyoruz. Adana ihmal etse de Türkiye’nin birçok ili, ilçesi de onu kucaklıyor, kucaklayacak.
Not: “‘Milli Hafıza’ Kilosu 20 Kuruştan Satılmış” başlıklı yazım üzerine Milli Kütüphane eski çalışanlarından çok yıpranmasından dolayı okuyucu hizmetine sunulamayacak yayınların Müsteşarlık onayı ile kurulan komisyonca belirlenerek Hurdasan’a verildiği, bu yayınların çoğunun ikinci nüshalarının ve dijital kopyalarının Milli Kütüphane’de olduğu, yani “Milli Hafıza”nın yok edilmediği bilgisi geldi. Diğer derleme kütüphanelerinden ve özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da açıklama bekliyorum.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları