Mehmet H. Doğan Ödülü

05 Nisan 2017 Çarşamba

Mehmet H. Doğan 28 Haziran 1931’de doğmuş. Edebiyata 1940’larda şiir ve öyküyle başlamış. 1960’lardan itibaren şiir, roman, öykü üzerine eleştirel denemeler yazmış. Özellikle İkinci Yeni Şiiri üzerinde yoğunlaşmış. 1980’den sonra yalnızca şiir üzerine yazmış. 80’li yılların şiiri yazılarının konusu olmuş.
1992 - 2005 yılları arasında Şiir Yıllıkları hazırlamış. 2001’de yayımlanan “Yüzyılın Türk Şiiri (1900-2000)” adlı antolojisi ile birlikte belki de en çok tartışılan şiir eleştirmeni olmuş.
Eleştiriyle birlikte çevirmen olarak da edebiyata katkıda bulunmuş, çok değerli çeviriler de yapmış.
Mehmet H. Doğan yapısı itibarıyla önde durmayı sevmeyen bir kişiydi. Yazdığıyla, eseriyle anılmak, bilinmek isterdi. Hayattayken yayımladığı anı kitapları Şimdi Uzaklardasın (1998) ve Alçak Uçuş (2003) okurların onu bir nebze olsun tanımasına yardımcı olmuştu.
Mehmet H. Doğan, 17 Şubat 2008 günü İzmir’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Anısına “Şimdi O Güzel Bahçede” kitabını hazırlayan Haydar Ergülen ve Orhan Tekelioğlu’nun deyimiyle “Mehmet H. Doğan öncelikle arkadaşımızdı. Türk şiirinin, Türkçe şiirin arkadaşıydı.”
Bu değerli ağabeyimizi, büyük eleştirmeni, usta çevirmeni sürekli anmaya vesile olabilecek bir şey yapabilir miyiz diye düşünüyorduk onu kaybettiğimizden beri. O yıllarda Sina Akyol’la birlikte çeşitli girişimlerimiz oldu. Başaramadık.
Geçen yıl Uluslararası İstanbul Şiir Festivali’nin açılış töreninde Gültekin Emre ile bu konuyu tekrar konuştuk. Mehmet H. Doğan adına bir ödül konsa dedik, bu ödül Türkçede yayımlanmış şiir eleştirisi kitaplarına verilse dedik. Böylece şiir eleştirilerinin önemine dikkat çeksek, bu alanda yapılacak yeni çalışmaları teşvik etsek diye düşündük.
Gültekin, Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesine ev sahipliği yapan Nilüfer Belediyesi’nin bu konuyla ilgilenebileceğini söyledi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in şiir sevgisini biliyorduk. Konuyu Nilüfer Belediyesi Kütüphaneler Müdürü Şafak Baba Pala ile konuştuk. Gerçekten de ilgi gösterdiler. Nasıl yaparız diye birkaç kez toplandık. Mehmet Ağabey’in dostlarını, ailesini bilgilendirdik ve yola koyulduk. Seçici Kurul Orhan Alkaya, Gültekin Emre, Haydar Ergülen, Orhan Tekelioğlu ve benden oluştu.
Genel kanı Türkçede hemen hiç şiir eleştirisi kitabı yayımlanmadığı yönündeydi ama 2016’da yayımlanmış 30 şiir eleştirisi kitabı tespit ettik ki gözden kaçanlar da vardır.
Mehmet H. Doğan Ödülü’nün ilkini “Bu Gece Neden Uyuyamıyorum Evimdeki Yatağımda” adlı eseriyle Erhan Altan kazandı. Ödülün gerekçesi de şöyle: “Orhan Veli ve Garip Akımı konusunda yeniden okumayı özendirecek düzeyde özgün bir çalışma olması, eserde sağlam ve yetkin akademik kaynakların kullanılmış olması ve eserin metodolojik yaklaşımı.”
28 Mart Salı günü Bursa Nilüfer’de Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen ödül törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katıldı. Mehmet H. Doğan’ın oğulları Vedat Tokyay ve Fikret Tokyay ile dostu, avukatı Suat Çelebi de gönderdikleri mesajlarla törende yer aldı. Başkan Mustafa Bozbey, Gültekin Emre ve ben kısa birer konuşma yaptık. Erhan Altan da konuşmasında “Böyle bir ödüle gerçekten ihtiyaç vardı. Orta vadede bu ödülün teşvik edici etkisini edebiyatımızda hissedeceğiz” dedi.
Ödül töreninin ardından Nilüfer Belediyesi Şiir Kütüphanesi’nin kuruluşunun beşinci yılı kapsamında “Sesli Şiir Antolojisi” etkinliği gerçekleştirildi. Yılmaz Gruda, Özkan Mert, Hilmi Haşal, Mehmet Yaşın, Rahmi Emeç, C. Hakkı Zariç, Süreyya Akçay, Fırat Caner, Turgut Baygın, Elçin Sevgi Suçin ve Cevahir Bedel şiirler okudu. Etkinliğin sonunda Sesli Şiir Antolojisi’ne katılan şairlerin ve Erhan Altan’ın kitapları katılımcılara armağan edildi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları