‘Kayayı delen incir’ler

31 Ağustos 2016 Çarşamba

Dergicilik hem keyifli hem zor iştir. Genellikle bir hevesle çıkartılır. Bu heves de genellikle çabucak geçer. Dergiler kaybolur. Edebiyat tarihi kısa ömürlü dergiler mezarlığı gibidir. O nedenle bir dergiyi uzun süre çıkartmak bile önemlidir, takdiri hak eder. Çünkü on yılı, yirmi yılı doldurmuş pek fazla dergimiz yoktur.
Anadolu’da dergi çıkartmak ise İstanbul’a göre çok daha zordur. Tam anlamıyla inat ve sabır gerektirir. Yazar çizer azlığı, yokluğu, çevre baskısı, teknik yetersizlikler, maddi yokluklar, en önemlisi okura ulaşamama gibi sorunlar taşra dergilerini daha çok sıkar, daha kolay yorar. Bu nedenlerle Anadolu’da uzun soluklu, yıllardır yayımlanan dergilerin sayısı çok daha azdır.
Bunlardan en uzun soluklusu sanırım Trabzon’da yayımlanan Kıyı Edebiyat dergisi. Kesintilerle de olsa 1 Ekim 1961’den beri yayımlanıyor. Kurucusu Ahmet Selim Teymur. Ocak 2007’den beri süren beşinci döneminde Ahmet Özer ve Ali Mustafa yönetiminde. 55 yılda 302 sayıya ulaşmış. İki ayda bir yayımlanıyor. Temmuz-Ağustos sayısının kapak konusu Veysel Öngören. İbrahim Oluklu’nun “Öncü Geyiğin Ardında Veysel Öngören” yazısı, Hüseyin Atabaş, Ahmet Özer, Seyyit Nezir, Veysel Çolak, A. Mümtaz İdil, A. Hicri İzgören, Muzaffer Kale ve Aytekin Karaçoban’ın Veysel Öngören hakkında görüşleri, anıları yer alıyor. Nisan 2008’den beri “Her Sayı Kıyı’da Bir Şair” bölümünde genç şairlere yer veriyorlar. Çiğdem Sezer, Mehmet Güler, Atilla Aşut gibi şair ve yazarların yazı ve şiirleri dergide dikkati çekiyor.
Bursa’nın Akatalpa’sı 200. sayıya ulaşmış. Ramis Dara yönetiminde çıkan aylık şiir ve eleştiri dergisi Akatalpa’nın ağustos sayısında Tahir Abacı, Altay Ömer Erdoğan, Osman Serhat Erkekli, Metin Fındıkçı, Salih Mercanoğlu, Hüseyin Peker, Mümtaz Tuzcu, İrfan Yıldız gibi şair ve yazarların ürünleri var. Akatalpa 2000 yılından beri yayımlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda sayfa sayısını artırıp içerik olarak da zenginleşti. Esas olarak Çağdaş Türk Şiiri’nden örnekler veren bir dergi. Şiir üzerine yazılar, eleştiriler ve tartışmalar da yoğun olarak yayımlanıyor.
Mavi Yeşil, Rize’de çıkıyor. Hasan Öztürk’ün yönettiği dergi Temmuz-Ağustos sayısı ile 100. sayısına ulaştı. 2000 yılının Ocak ayında fotokopiyle çoğaltılmış 16 sayfa olarak çıkan dergi geçen yıllarda gelişip büyümüş. Dergi günümüzde büyük boy, kuşe kapaklı, ciltli 96 sayfa olarak yayımlanıyor. Mavi Yeşil’in 100. sayısında Mehmet Sadık Kırımlı, Ümit Yaşar Gözüm, Soner Demirbaş, Fatih Akça gibi şair ve yazarların şiir, öykü ve denemeleri var. Ağırlıklı olarak genç şair ve yazarlar yer alıyor dergide.
100. sayı özellikle ilk yazıları, şiirleri, öyküleri Mavi Yeşil’de yayımlanmış şair ve yazarların dergi ile ilgili görüşlerinin yer aldığı yazılarla başlıyor. Derginin genç yazarlarından İlker Aslan Mavi Yeşil’le lisede tanışmasının, dergi sayesinde edebiyata ilgi duymasının, yazmaya başlamasının öyküsünü anlatırken Turgut Uyar’ı anarak Mavi Yeşil’i “Kayayı delen incir”e benzetiyor.
Kıyı’nın, Akatalpa’nın, Mavi Yeşil’in öykülerine baktığımızda bu kanıya katılmamak elde değil. Tüm olumsuzluklara rağmen kayayı delen incir gibi inatla yayımlanmış ve kök salıp 100 – 200 – 300. sayılara ulaşmışlar. Hepsi şehirleri için, orada yaşayan gençler için birer edebiyat okulu olmuş. Yeni şairlerin, yazarların yetişmesini, yayımlanmasını sağlamış, ülke çapında şair ve yazarların desteği ile gelişip serpilip tüm Türkiye’de okunan izlenen dergiler haline gelmiş, edebiyat gündeminde önemli yerler edinmişler.
Kıyı’ya, Akatalpa’ya, Mavi Yeşil’e uzun ömürler diliyor, başta yayın yönetmenleri olmak üzere tüm emek verenlere teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları