Haydarpaşa’da tren yerine kitapla buluşmak

01 Haziran 2016 Çarşamba

Haydarpaşa Garı’nın İstanbul’un yakın tarihinde çok önemli bir yeri var. Boğaz’ın Marmara’yla buluştuğu noktada güzel mimarisinin heybetiyle görünüme değer katmasının yanında ayrılıkların ve kavuşmaların da merkezi.
Türk filmlerinde başrol oyuncuları İstanbul’a ilk adımı hep Haydarpaşa’dan atarlar. Çünkü şehre giriş için en güzel yer orasıdır.
Yıllardır kaderine terk edilmiş gibi duran ama kapalı kapılar ardında otel mi yapsak, AVM’ye mi çevirsek diye sinsi planların yapıldığı Haydarpaşa Garı şimdi yeni bir işlev kazanıyor. Kadıköy Belediyesi Kadıköy Gönüllüleri ile birlikte düzenlediği Kitap Günleri’nin sekizincisini tarihi Haydarpaşa Gar’ında gerçekleştiriyor.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Tarihi Haydarpaşa Garı’nda böyle bir etkinliğin yapılmasının ayrı bir güzelliği ve değeri var” demiş. Simgesel önemi olan tarihi bir mekânda kitapla buluşulacak. Bugün başlayacak etkinliklerle Kadıköylüler kitapla, yazarla, şairle ve doğal olarak kültürün her tonuyla buluşmakla kalmayacak Haydarpaşa Garı bir kültür merkezi olmak yolunda önemli bir adım daha atmış olacak.
Gönül onun esas işlevini sürdürmesinden, gar olarak İstanbul’dan Anadolu’ya hareket eden trenlerin ilk kalkış yeri olmasından yana. Bu yönde alınan kararlar geçerliliğini yitirmezse Haydarpaşa Gar’ı hem kültür merkezi hem de gar olarak yaşayacak.
1 - 5 Haziran tarihleri arasında Haydarpaşa Garı’nın peronlarında yapılacak 8. Kadıköy Kitap Günleri’ne 119 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Taner Timur, Kahraman Tazeoğlu, Ataol Behramoğlu, Adnan Özyalçıner, Fikret Başkaya, Enver Aysever, İsmail Saymaz, Haydar Ergülen, Hilmi Yavuz, Buket Uzuner, İhsan Eliaçık’ın da aralarında bulunduğu yüzlerce yazar ve şair etkinliklerde ve imza günlerinde okurlarla buluşacak.
8. Kadıköy Kitap Günleri’nin onur konuğu Selim İleri. Çağdaş Türk edebiyatının yaşayan en önemli ustalarından biri olmasının yanında gerçek bir İstanbul yazarı olarak da onur konukluğu için en uygun isim Selim İleri. Birbirinden güzel ve önemli roman, öykü ve deneme kitaplarına imza attı. İstanbul’un geçmişine ışık tutan onlarca kitabı da yayımlandı. Eserlerinden, anılarından Selim İleri’nin yaşamında Kadıköy’ün çok önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Kadıköy Kitap Günleri’ne Kadıköylü büyük bir ustanın onur konukluğu yakışıyor.
2 Haziran’da da çok önemli bir ilk gerçekleştiriliyor. İstanbul Merdivenköy’deki Şahkulu Sultan Vakfı’nda Türkiye’de ilk kez “Alevi Kitap Fuarı” gerçekleştirilecek.
“Alevi Kitap Fuarı”nı önemsiyorum çünkü Aleviliğin inanç ve kültür olarak Türkiye’de çok büyük ve önemli yeri olduğuna inanıyorum. Bu kültürün kitaplara nasıl yansıdığını toplu olarak görmek şimdiye dek mümkün olmadı. Diyanet İşleri Başkanlığı 35 yıldır Ankara ve İstanbul’da yaptığı Dini Yayınlar Fuarları’nda sadece Sünni anlayışa, görüşe yer verdiği için Alevi yayınevlerini, onların yayımladıkları kitapları göremedik. Oysa doğru olan Diyanet İşleri’nin her inancı yansıtacak fuarlar düzenlemesiydi. Bunu istemediler.
2 - 5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Alevi Kitap Fuarı”na aralarında Alfa, Ayrıntı, Cem, Cumhuriyet, Everest, İletişim, Kapı, Kaynak, Kırmızı Kedi, Literatür, Özgür gibi yayınevlerinin de bulunduğu 42 yayınevi, 9 kurum, 28 yazar ve sanatçı katılıyor.
Her gün sabahtan akşama Esat Korkmaz, Miyase İlknur, Erdoğan Aydın, Prof. Dr. Fuat Bozkurt, Rıza Zelyut, Merdan Yanardağ, Sabahat Akkiraz gibi yazar ve sanatçıların katıldığı söyleşi, imza ve dinleti etkinlikleri var. Yani fuar büyük bir kültür festivali işlevi de görecek. Uzun ömürlü olmasını diliyorum.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları