Artist 2017’nin ‘Ütopya’sı

08 Kasım 2017 Çarşamba

Artist 2017 İstanbul Sanat Fuarı’nın bu yılki teması “Ütopya”. Ezgi Bakçay fuar kataloğundaki sunuş yazısında sanat ütopya bağını anlatmadan önce güncel durumu tespit ediyor: “İnsanlığın kurtuluşuna dair bir hayalin en iyi ihtimalle saflık ya da düpedüz geleceği tahakküm altına alma arzusu olarak yargılandığı bir başka dönem düşünmek zor.”
Artist 2017 ütopyaları tarihsel, kavramsal ve güncel olmak üzere üç ana başlıkta ele alan bir proje geliştirmiş. “Lidersiz, hayalperest ve çatışmalı bir duyusal kamusal alan” olma hedefiyle kolektif olarak üretmeyi amaçlamış. Bu hedefin sonuçlarını proje kapsamında 13 küratörün düzenlediği 23 sergide görüyoruz. Fuarın 7. salonunun neredeyse yarısını kaplayan ve kenarı köşesi olmayan labirentimsi düzenlemesi ile dikkati çeken alanda “ütopya kavramının” çeşitli açılardan ele alınıp tartışıldığı sergiler görüyoruz. Fuar boyunca 7. salonda yer alan ana sahnedeki performanslar, konserler ve söyleşilerle de ütopya kavramı sanatın çeşitli disiplinleri ile ele alınmış olacak.
Geçen yılki sohbetimizde Ümit İyem “Çok küratörlü yatay bir sanat örgütlenmesi deneyimi” hayata geçirmeye çalıştıklarını söylemişti. Bu yıl bu deneyim daha da çeşitlenmiş. Fuar alanında karşımıza çıkan heykeller ve enstalasyonların bir bölümü fuarın 13. salonunda kurulan atölyelerde üretilmiş. Yani daha önceden bilinen eserlerin sergilenmesi yerine yeni üretimlerin yolu açılmış. Çağdaş/Güncel sanat işlerinin fuarda daha çok yer aldığı görülüyor. Artist 2017’nin sanat fuarından bir bienal yapısına doğru evrimleşmekte olduğunu söyleyebiliriz. Şimdilik melez bir görünüm var. Gelecek yıllarda bu değişim nasıl bir hal alacak merak etmemek elde değil.
Artist 2017’de 12 bin metrekare alanda binden fazla eser sergileniyor. Evin, Karşı Sanat, Gürel, Akademililer, Art Department, Bilim Sanat, Versus, Galeri Baraz, D’Art Gallery, Galeri BU, Alan istanbul gibi galerilerin yanında İtalya ve İsviçre gibi ülkelerden de katılım olmuş. Fuar 8. salonda ise bağımsız genç sanatçılara ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Karşı Sanat standını “Devrim ve Ütopya” 1917 – 2017 başlıklı bir sergi ile değerlendirmiş. Ütopyaların hayata geçtiklerinde nerelere varacağını tartışmaya açıyor. Diğer galerilerde de ütopya konusuna değinen işlere rastlanıyor ama konuyu bütün olarak ele almamışlar. Galerilerin ana temaya katkısının artması etkiyi artıracaktır.
Artist 2017 İstanbul Sanat Fuarı’nın Sanatçı Onur Ödülü Nur Koçak’a verildi. Nur Koçak’ın yapıtlarından oluşan özel bir sergi de fuar alanında yer alıyor. 1960’lardan beri verilen emeğin ödüllendirilmesi... Nur Koçak foto gerçekçiliğin, hiperrealizmin Türkiye’deki öncülerinden. Ayşegül Sönmez, Hürriyet Kitap Sanat’taki güzel yazısında çok isabetli bir soru sormuş: ‘Arzunun ressamı’ Nur Koçak’ın hâlâ bir resrospektifinin bile düzenlenmemiş olması kimin suçudur?”
Sanat Tarihçisi / Eleştirmen Onur Ödülü Ali Artun’a verilmiş. Ali Artun tam anlamıyla bir sanat adamı. 1980’lerden itibaren sanat alanına birçok açıdan katkıda bulunmuş. Günümüzde eskop’taki yazılarının yanı sıra sanat yayıncılığı ile de çok önemli bir işlevi var. İletişim Yayınları’nda sürdürdüğü “Sanat Hayat” dizisi benim için bir okul niteliği taşır. KoleksiyonerOnur Ödülü Yunus Büyükkuşoğlu’na, Sanatsever Kurum Onur Ödülü de Farplas’a verildi. Yani Büyükkuşoğlu’na iki ödül birden verilmiş oldu. Farplast Gebze’de bir sanat alanı. Sergilerin, etkinliklerin yanında sanatçılara çalışma alanı olarak da hizmet veriyor. 2000 eserlik koleksiyonu olan Büyükuşoğlu aynı zamanda Türkiye’nin ilk sanat oteli Casa dell’Arte’nin de sahibi. Fuarda koleksiyondan bir seçki de yer alıyor.
Artist 2017 İstanbul Sanat Fuarı 12 Kasım 2017 Pazar saat 19.00’a kadar açık.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları