Ahmet Şık’a Antalya mektubu

29 Mart 2017 Çarşamba

Sevgili Ahmet,
Geçen hafta sonu, 23-25 Mart’ta Muratpaşa Belediyesi’nin 2. Antalya Edebiyat Günleri için Antalya’daydık. Etkinlikler Antalya Sanatçılar Derneği’nde (ANSAN) Şükrü Erbaş, Ahmet Telli ve Ferruh Tunç’un “Şiir Matinesi”yle başladı. ANSAN’ın yeni yeri Fikret Otyam Parkı’nda. Salon tamamen doluydu. Sonra Ahmet Telli şiirlerinin resim, heykel formlarında yeniden yorumlandığı “Renkler, İmgeler, Sözcükler: Ahmet Telli” sergisinin Muratpaşa Belediye Fuayesi’ndeki açılışına katıldık. Akşam da Belediye Kültür Salonu’nda “Sen benim şiir tarafımı sev” başlıklı şiir gecesi vardı. Çağdaş şairlerimizden şiirler okundu, bestelenmiş şiirler seslendirildi.
Bu arada gözlerim arkadaşım Özcan Karabulut’u arıyordu. Özcan’ı ancak gece otelde görebildik. “Otuz yıldır görmediğim bir aile dostumuzu ziyarete gittim. Fatoş Abla çok ısrar edince gelemedim. Onun güzel yemeklerini yedim” diye anlattı. Meğer senin babaevine konuk olmuş. Babanla, kardeşlerinle de buluşmuş. Ertesi sabah biz “selamlarımızı, sevgilerimizi ilet” deyince anneni aradı. “Cumartesi sabahı kahvaltıya bekliyor. 50 kişi de olsalar gelsinler, evimiz küçük ama gönlümüz geniş dedi” dedi.
Antalya Edebiyat Günleri’nin ikinci günü ANSAN’da Özcan Karabulut moderatörlüğünde Ayşegül Tözeren, Faruk Duman, Feyza Hepçilingirler’in katıldığı “2000’lerde Öykü: Bana Hikâye Anlatma” başlıklı panelle başladı. Akşam da “Bir insanı sevmek onun öyküsünü sevmektir” başlıklı öykü gecesi yapıldı. “Muratpaşa Öykü Ödülleri”ni “Kuyuda” kitabıyla Belma Fırat ve “Şu Yağmur Bir Yağsa” ile 72 yaşında ilk öykü kitabını yayımlayan Kamil Erdem kazandı. Belma Fırat konuşmasında genç yaşta toplumsal olaylarda öldürülenlere vurgu yaparak ödülünü Ali İsmail Korkmaz Vakfı’na bağışladı.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal gerçek bir edebiyatsever olmasının yanında bir öykü yazarı. İlk kitabının dosyasını da bir yayınevine yollamış. Etkinlik sonrası sohbetimizde yapacakları Opera, Tiyatro ve Gösteri Merkezi’nin müjdesini verdi. Biz de Muratpaşa’ya bir öykü kütüphanesi çok yakışır dedik.
Sabah kahvaltıda annen Fatoş Şık’la buluştuk. Bol bol kulaklarını çınlattık. O bizi misafir edecekken bizim onu konuk etmemiz içine sinmemiş, “Yarın sabah kahvaltılıklarınızı ben hazırlayacağım” dedi.
Antalya Edebiyat Günleri’nin son günü, 25 Mart Cumartesi, ANSAN’da Faruk Duman ve Aysu Erden’in katıldığı “Bir öykü yaratmak” adlı atölye çalışması, Ayşegül Tözeren moderatörlüğünde Belma Fırat ve Kamil Erdem’in konuşmacı olarak katıldığı “#Öyküsokakta” başlıklı söyleşi ve benim ve Ayşegül Tözeren’in konuşmacı olduğu “Yayınlama Özgürlüğü” paneli yapıldı. Panelin dinleyicileri arasında annen ve ağabeyin Bülent Şık da vardı. Akşam Belediye Kültür Salonu’nda bu yılki “Onur Ödülü”nün sahibi Zülfü Livaneli’ye ödülü takdim edildi. Livaneli’nin “Serenad” romanından bir bölüm tiyatro ve modern dansla sahnelendi.
26 Mart Pazar sabahı annenin hazırladığı Adana lezzetleri ile kahvaltı yaparken sana, Turhan Günay’a ve tüm tutuklu gazetecilere kartlar yazdık. Umarız mektup yazma yasağını aşıp sizlere ulaşırlar. Annenin de bir mesajı var; “Cümle darda olanlara özgürlük. Adalet tecelli edecek!” Bir an önce özgürlüğüne kavuşman dileğiyle...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları