Güray Öz
Güray Öz guray@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Dünya Savaşı'nın Yararı

31 Mart 2013 Pazar

Dün gazetemizin 2. sayfasında Yargıtay Ticaret Dairesi Onursal Başkanı İsmail Doğanay yazdığı makalede, 29 Mart 1985te yitirdiğimiz ünlü Alman profesör Ernst Hirschten söz ediyordu. Dünya savaşının olumlu yanı olur mu demeyin, İkinci Dünya Savaşının Türkiyeye tek olumlu katkısı, aralarında Prof. Hirschin de bulunduğu çok sayıda bilim insanının Türkiyeye gelmesi oldu. Hitler zulmünden kaçan bu bilim insanlarına İngiltere, Fransa kapılarını kapatmıştı. İtalya ise zaten başka bir cehennemdi. Türkiye kapısını sonuna kadar açtı. Geldiler ve Türkiyede gerçek anlamda üniversiter eğitimin her alanda sıçramasını sağladılar.

\n

Aralarında Ernst Hirsch dışında Dankwart Rüstov, Fritz Neumark, Paul Hindemit, Andreas Schwartz, Eduard Zuckmeier, Ernst Reuter gibi unutulmaz isimlerin de bulunduğu bilim insanlarının Türkiyeye sığınmaları öncesi Prof. Einsteinın Atatürke yazdığı mektuptan söz etmemek olmaz.

\n

***

\n

Şöyle yazmıştı ünlü bilim adamı:

\n

Ekselansları, OSE Dünya Birliğinin şeref başkanı olarak, Almanyadan 40 profesörle doktorun bilimsel ve tıbbi çalışmalarına Türkiyede devam etmelerine müsaade vermeniz için başvuruda bulunmayı ekselanslarından rica ediyorum. Sözü edilen kişiler, Almanyada halen yürürlükte olan yasalar nedeni ile mesleklerini icra edememektedirler. Çoğu geniş tecrübe, bilgi ve ilmi liyakat sahibi bulunan bu kişiler, yeni bir ülkede yaşadıkları takdirde son derece faydalı olacaklarını ispat edebilirler.(...)\t

\n

Bu başvuruya destek vermek maksadıyla, hükümetinizin talebi kabul etmesi halinde sadece yüksek seviyede bir insani faaliyette bulunmuş olmakla kalmayacağı, bunun ülkenize de ayrıca kazanç getireceği ümidimi ifade etmek cüretini buluyorum.\t

\n

Ekselanslarının sadık hizmetkârı olmaktan şeref duyan Prof. Albert Einstein”.

\n

***

\n

Einsteinın kabul edilmesini istediği 40 Yahudi bilim insanından daha fazlası Türkiyeye geldi. Ama Hitler çetesi onların peşini Türkiyede de bırakmadı. Hitlerin gönderdiği ajan Herbert Scurla, 1939’da Türkiyeye gelerek Alman bilim insanları hakkında kapsamlı ve gizli bir rapor düzenledi. Scurla, Türk hükümetine, gelenleri geri göndermesi halinde, Nazi hükümetine bağlı yeni bilim adamları göndermeyi de önerdi. Türkiye bu öneriyi geri çevirdi. Scurla raporu tarihçi Prof. Grothusen tarafından gün ışığına çıkartıldı. Prof. Faruk Şen Ay Yıldız Altında Sürgün çalışmasında bu raporu ayrıntılarıyla anlatır.

\n

***

\n

Türkiyeye ikinci yabancı öğretmen akını ise savaş sonrası kurulan yeni düzende Amerikan Barış Gönüllülerinin gelişidir. Amaç kuşkusuz Amerikan zulmünden kaçıp Türkiyeye sığınmak değildi. Marshall Planı çerçevesinde parasal yardım, süt tozu ve kayış gibi yenmesi zor Amerikan peyniri eşliğinde gelen öğretmenler, ağırlıklı olarak orta ve lise öğretmeni olarak görevlendirildiler. Amerikalılar işe temelden başlamayı seçmişlerdi. Süt tozu ve peyniri sevemedim ama bana İngilizce öğretmeye çalışan ama başaramayan Elizabethi unutamam doğrusu! Süt tozu ve peynir ilkokullarda dağıtılıyor, başarılı öğrenciler AFP bursuyla ABDye gönderiliyordu. Bazı öğrenciler onları hayal kırıklığına uğratsa da önemli bir kısmında amaca ulaşılıyordu.

\n

Hitler yenildi, Alman bilim adamları ülkelerine döndüler. Türkiyede hukuk, ekonomi, müzik, resim, heykel, mimari ve diğer alanlarda katkıları unutulmaz. Amerikalı ya da Avrupalılar akıllandılar, bilim adamlarını kovmuyorlar artık. Türkiyeye gelmiyor onlar da. Süt tozu, peynir, öğretmen de göndermiyorlar.

\n

O devir kapandı, şimdi Patriot gönderiyorlar.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları