Erol Manisalı
Erol Manisalı erolmanisa@yahoo.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

İran'ın Nükleer Silahlanmasının Türkiye'ye Bedeli

18 Temmuz 2011 Pazartesi
\n

İranın nükleer silahlanma girişimleri Türkiye üzerinde, doğrudan etkileri ile değil ama özellikle dolaylı etkileri ilebüyük bir faturanın çıkmasına neden oluyor ve olacak da.

\n

- İsrail kendisini korumak için, ABD ve AB ile birlikte Kürdistan projesini desteklemek zorunda kalıyor.

\n

- Bu durum Türkiye, Irak ve Suriyenin sınırlarının ve iç yapısının değiştirilmesi gereksinimini ortaya çıkarıyor. Terör, küresel güçlerin bir aracı oluyor.

\n

- Bölgedeki Şii yapılanmasına karşı Sünni bir cephenin oluşturulması ihtiyacı doğuyor ve mezhep çatışmalarına dayalı kavgalar Suriyeden Körfeze her yanı sarıyor. Arap ülkelerinde iç kargaşa ortamı derinleştiriliyor. İşin ucu bir boyutuyla Türkiyeye de yansıyor.

\n

- Türkiye, füze kalkanı uygulamasına bağlanmak zorunda bırakılıyor”. Ankaranın ABDye olan bağımlılığı derinleştiriliyor. Ayrıca Türkiye-İran ve Türkiye-Suriye ilişkileri dışarıya endekslenmiş oluyor.

\n

İranın nükleer silahlanma girişimi Türkiye yanında, bölgedeki Arap ülkeleri ve İsraile de bir fatura çıkartıyor; İsrail, İranın potansiyel tehdidine karşı çevredeki ülkelere daha radikal yaklaşmak zorunda kalıyor. Bölgedeki yumuşamaya ve barışa giden yollar daha da daralıyor.

\n

Kimler yararlanıyor?

\n

İranın nükleer silahlanma girişimlerinden yararlanan ülkelerin başında ABD ve İngilterenin olduğunu düşünmek şaşırtıcı gelebilir. Ancak bu doğrudur;

\n

- Bu sayede BOPu uygulamada daha rahat bir konuma geliyorlar ve adım adım bunu gerçekleştiriyorlar.

\n

- Kürdistan projesi ve Sünni Şii çatışmaları, normal bir zemine oturtulabiliyor. Cepheleşmeleri derinleştirme olanağı doğuyor.

\n

- BOPu yürütenler Türkiye ve bölge ülkeleri ile pazarlıkta, daha güçlü konuma geliyorlar. Örneğin Ankara, füze kalkanı sistemini kabullenmek zorunda bırakılıyor.

\n

- Irakın 2003te işgalinden sonra petrolün paylaşımı rahatça sağlanabiliyor.

\n

Arap ülkelerinde çıkan (ve çıkarılan) çatışmalar petrol ve doğalgaz konusundaki planların da kolayca uygulanmasına olanak sağlıyor.

\n

ABD ve İngiltereye, kısmen diğer Avrupa büyüklerini eklemek yanlış olmaz.

\n

Çin ve Rusya şimdilik bundan yararlanma olanağına sahip değiller. Ancak İranın, Rusya ve Çinin siyasi desteklerine ihtiyacı olduğu için”, bu durumdan onlar da belli bir ölçüde yararlanacaklardır.

\n

- Bağımsızlık isteyen Kürt etnik milliyetçilerini de İranın konumundan yararlananların başına koymak gerekir. ABD ve İsrail desteği, büyük ölçüde İrandaki rejim ve nükleer girişim sayesinde sağladıklarını söylersek yanlış olmaz.

\n

Kürdistan projesinin ana hedeflerinden birinin İran meselesi olduğunu unutmamak gerekir. Kısacası İranın nükleer projesi bir bumerang gibi kendisine ve bölge ülkelerine dönmekte ve faturayı başta Irak, Türkiye ve Suriye olmak üzere tüm bölge ülkeleri paylaşmaktadır.

\n

Eğer tersi olsaydı...

\n

- İran nükleer silahlanma girişimlerini başlatmasaydı,

\n

- ABD, AB ve İsrail ile daha yumuşak ilişkiler içinde olan bir rejime sahip olsaydı pek çok şey değişirdi.

\n

Bu değişiklikten yarar sağlayan ülkelerin başında da Türkiye gelirdi.

\n

- Kürdistan projesine Batı ve İsrail bu kadar asılamazlardı.

\n

- Küresel aktörler Türkiye, İran ve büyük Arap ülkeleri ile ilişkilerini yumuşak bir biçimde yürütürlerdi. Ne İran tehdidini ne de Sunni-Şii ayrımcılığını kullanabilirlerdi.

\n

Bu tahlildeki en önemli eksik, İranın nasıl bugünkü durumuna itildiğinde yatmaktadır”. Dün Musaddık rejimini devirenler, bugünkü şikayet ettikleri İranın yeşermesine ortam hazırlamışlardır.

\n

Çölde bir vaha gibi,1950li yıllardan beri bölgede küçük küçük filizlenen demokratik gelişmeleri, askeri darbeler ve dış müdahalelerle sürekli engelleyenler bugünkü kaosun en büyük sorumlularıdır.

\n

Şimdi de kendi yarattıkları sonucu ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. J. P. Sartreın dediği gibi; Savaşları zengin ülkeler çıkarır ama ölenler hep fakirlerdir”...

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları