Ergin Yıldızoğlu
Ergin Yıldızoğlu ergin.yildizoglu@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Davos'ta 'Distopya Filizleri'

23 Ocak 2012 Pazartesi
\n

\n\n\n

Kendilerini dünyanın efendileri olarak görenler yine toplanıp durum değerlendirmesi yapacaklar. Dünya Ekonomik Forumu, yedi yıldır bu tür değerlendirmelere temel oluşturması için, her toplantı öncesinde Global Risks Report başlıklı bir rapor yayımlıyor.

\n

Bu yılın 65 sayfalık raporu, üç tema üzerine kurulmuş: Distopya tohumları”, “Koruyucu sistemlerinin güvenliği, “Bağlantısallığın (connectivity) karanlık yüzü”. Rapor kapitalist öznenin, özgüven kaybından kaynaklanan varoluş bulantılarının, son aylarda giderek daha sık gözlenebilen en önemli dışavurumlarından biri. Bu rapora daha yakından bakmadan önce, yeni havayı, yansıtacak kimi örnekleri kısaca aktarmak istiyorum.

\n

‘K’ ile başlayan\t\t sözcük

\n

Bu alt başlığı The Guardianın, perşembe günkü başyazısınından aldım. Yazı, Muhafazakâr Parti Başkanı, koalisyon hükümetinin başbakanı Cameronun Bugün birçok insan... ekonomimizin bütün işleyiş tarzını sorguluyor sözleriyle başlıyor, bugün, St. Paulün merdivenlerinde, bankacılara dağıtılan paralara ilişkin gazete başlıklarında da görülebileceği gibi kapitalizmden tedirginlik -ve daha fazlası- çok yaygındır. Bu bağlamda, politikacılar halkın ruh halini daha yeni kavramaya başlıyorlar saptamasıyla devam ediyordu.

\n

Postmodern zamanlarda, kapitalizm sözcüğü, hemen ikizini (komünizmi) akla getirdiğinden pek ağza alınmazdı. Ama galiba artık başka bir zamanda yaşamaya başladık. K ile başlayan sözcüğü (kapitalizm) bu konuya artan ilgiyi ölçebilmek için, cuma günü Google News(İngiltere) sayfasına sordum. 1990-1998 aralığında capitalismle ilgili 16 bin haber varmış. 1997-2007 arasında (Asya krizinden - mali krize) haber sayısı 27 bine yükselmiş, 2007- 2012 (20 Ocak) arasındaysa 51 bine. Genel olarak Googlea sorunca da aynı dönemler için karşıma, sırasıyla şu sonuçlar çıktı: “1.950.000, 29.400.000 ve 1.650.000.000.” Kısacası kapitalizm kavramına ilgi, mali krizle birlikte çok artmış. En önemli korunma yöntemi saklanmak, tarihsel (başı dolayısıyla da bir sonu olması kaçınılmaz) bir üretim tarzının sınıfı olduğunu gizlemek olan bir sınıf (kapitalist sınıf) açısından, aniden böyle bir görünürlük kazanmak, varoluş kaygılarını depreştirecek bir durum doğrusu.

\n

Bu varoluş kaygıları ister istemez dikkatlerin, toplumsal muhalefet, gelir dağılımı gibi konular üzerinde yoğunlaşmasına neden oluyor. Olunca da The Economistte zenginlere vergi koymak”, plütokrasinin siyasetidevlet kapitalizminin erdemleri üzerine yorumlara rastlamaya başlıyoruz. BBC, News Night programına Marksist tarihçi Hobsbawmı konuk ediyor, ardından bir fon yöneticisi, bir The Times yazarı, İşçi Partisinden bir meclis üyesi Kapitalizmin alternatifi ne olabilir sorusunu tartışıyorlar. Sosyalizmin iflas ettiğini iddia eden The Times yazarına, İşçi Partili meclis üyesi, Okul çocuğu gibi konuşuyorsun diyor.

\n

Francis Fukuyama da bu kez, Tarihin Geleceği başlığını koyduğu denemesinde (Foreign Affaires Ocak/Şubat, 2012) Orta sınıf çökerken, liberal demokrasi yaşayabilir mi diye soruyor.

\n

Tüm \t\tumutlarını \t\tgeride bırak

\n

Dantenin ünlü başyapıtında, Cehennemin kapısının üstünde, İçeri girerken tüm umutlarını geride bırak yazıyor. Davos risk raporunun Distopya Tohumları başlıklı birinci bölümü, insanlığın, adeta böyle bir kapıdan girmekte olduğuna işaret ediyor. Çünkü, rapor, Distopya, “zorluklarla dolu, ama her türlü umuttan yoksun yer olarak tanımlıyor.

\n

Dünya Ekonomik Forumuna göre bir distopyanın tohumları filizleniyor: Gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları, toplumsal hakların (refah devleti...) kaybolmakta, toplumsal mutabakatınyıkılmakta olduğunu gördüğü, gelişmekte olan ülkeler de genç kuşaklarına olanaklar sunamadıkları için, hükümetler hızla bozulmaya devam eden gelir dağılımına, artan yoksulluğa karşı önlemler almadığı için öfkeleniyorlar. Hızlı büyüyen, (Brezilya, Çin, Hindistan gibi, ülkelerde de derinleşen ekonomik, toplumsal eşitsizlikleri hafifletecek bir toplumsal kontrat aynı hızla gelişemiyor.

\n

Rapor, teknolojik bağlantısallığın (internet, cep telefonu) vatandaşlara, ekonomik siyasi yapılardan hoşnutsuzluklarını hızla küresel halk hareketlerine dönüştürme olanağı getirdiğine işaret ediyor. Rapor Arap Baharı”, “İşgal eylemleri”, Tayland, Şili, Hindistanda görülen halk hareketleri gibi olayları, bu bağlamda ve risk kategorisi içinde değerlendiriyor. Teknolojik bağlantısallığın etkilerine karşın dünyada, parçalanmışlık, uyumsuzluk, güvensizlik, şüphecilik, dolayısıyla bir distopya yaratacak eğilimler gelişiyor. Raporda bu koşullarda alınacak önlemlere ilişkin somut bir şeyler bulmak olanaklı değil. Buna karşılık Fukuyamanın yukarıda değindiğim denemesinde kimi somut, çarpıcı öneriler var.

\n

Fukuyama, Barringon Mooreun Burjuvazi yoksa demokrasi de yok tanımından hareketle, liberal demokrasinin varlığını sürdürebilmesinin giderek zorlaştığını, kapitalizmi koruyabilmek için yeni bir ideolojik modelin bulunması gerektiğini savunuyor.

\n

Fukuyama orta sınıfı gelir düzeyine göre, toplumun ne en alt kesiminde ne de en üst kesiminde olan, mülk sahibi (evi ya da evinde beyaz eşya, otomobil de dahil sanırım) ya da kendi işi olanlar olarak tanımlıyor. Kısacası, işçi sınıfının vasıflı, yüksek ücret alan kesimiyle kendi işletmesine sahip küçük burjuva tabakasını orta sınıftanımının içine sokuyor. Fukuyama, bu orta sınıfın” “çöktüğünügösterirken tüm aksi yönde çabalarına karşın işçi sınıfının yüksek ücretli kesiminin, küçük burjuvazinin hızla proletarya saflarına düşmekte olduğunu, dolayısıyla Marxın tarih önünde fena halde haklı çıktığını da kabul etmiş oluyor.

\n

Bundan sonra da Fukuyama, toplumsal çıkar kavramını vurgulayarak orta sınıfıgüçlendirmeye olanak verecek yeni ideolojiyi düşünmeye başlıyor. Genel olarak kapitalizmi değil, şimdi krizde olan kapitalizmi hedef alması gereken bu yeni ideoloji, ister istemez küreselleşmenin eleştirisini içerecekmiş; bu eleştirisini de ulusalcılığa dayandırmalıymış. Bu Amerikan malı kullan gibi kaba bir ulusalcılığı değil, ulusal çıkarı çok daha gelişmiş bir düzeyde temsil edecek toplumsal bir hareketi yaratmaya yönelik bir stratejinin parçası olmalıymış.

\n

Fukuyamaya göre bu kaçınılmaz olarak popülist bir ideoloji olacak, azınlığın çıkarını çoğunluğa dayatan seçkinleri, zenginlerin yararına çalışan para-siyaset ilişkisini de eleştirecekmiş... Ama, orta sınıflargeçmiş kuşağın, serbest piyasa, küçük devlet iyidir söylemine takılıp kaldığı sürece, bu yeni ideolojiye dayalı toplumsal hareketler gerçekleşemeyecekmiş. Sizi bilmem ama, Fukuyamanın aradığı bu yeni ideoloji bana pek hayırlı bir haber gibi gelmiyor. Distopyaya çoktan girdik galiba...

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Trump! Nasıl yani? (2) 14 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları