Çiğdem Toker

Maliye Bakanı’nın Oğlu Olmak

14 Mayıs 2014 Çarşamba

Bu ülkede, Maliye Hazinesi’ne ait arazi ihalelerine rahat rahat girebilmek demektir.
Maliye Bakanı’nın oğlu olmak; babası bakan olduktan hemen sonra 20 milyar YTL ile kurulan şirket sermayesinin, 10 yıl sonra, 2 milyon 400 bin TL’ye çıkabilmesidir.
Maliye Bakanı’nın oğlu olmak bu ülkede; babası bakanlıktan ayrıldıktan sonra, şirket ana sözleşmesini bütün kamu ihalelerine girebilecek şekilde değiştirme özgürlüğüne sahip olmak demektir.

***

Bu sıradan “başarı öyküsü”ne geçmeden önce dün gazetemizde Mustafa Çakır imzasıyla yayımlanan haberi hatırlatalım.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP milletvekili Aykut Erdoğdu’nun soru önergesini cevaplıyor.
Şimşek’in aktardığı bilgilere göre, İstanbul Tuzla’da Maliye Hazinesi’ne ait taşınmazlardan “fuar alanı” imarlı arazilerin satışında en yüksek teklifi, 82 milyon TL ile Telemobil Bilgi İletişim Hizmetleri vermiş...

***

Şimşek, yazılı cevabında şirket ortaklarını elbette açıklamıyor.
Telemobil; Maliye Bakanı’nın beş yıl önce, o makamı devraldığı -selefi- Kemal Unakıtan’ın çocuklarının şirketi...
Süleyman Fatih Subaşı ile Mehmet Sarıbekiroğlu’nun kurduğu şirket, 10 yılda müthiş bir performans sergilemiş.
Oğul Abdullah Unakıtan başlangıçta şirkette yer almıyor.
Bir yıl sonra 2005’te giriyor. Ve ilk iş, 20 milyar liralık sermaye, 50 bin liraya (eski parayla 50 milyar) yükseltiliyor.
Sekiz ay sonra da -Kemal Unakıtan’ın en güçlü dönemleri- Ağustos 2005’te altı kat artarak 300 bin TL’ye çıkarılıyor.

***

Başbakan Erdoğan ile Kemal Unakıtan’ın aralarının açılması, çocuklarının “serbest piyasa hürriyeti” adı altındaki “nepotizm” saltanatını sürdürmelerine engel olmamış...
Tam tersine.. Şirket, Unakıtan bakanlığı devrettikten sonra deyim yerindeyse, atağa kalkmış.
- Mayıs 2009’daki görev değişiminden yedi ay sonra Aralık 2009’da Olağanüstü Genel Kurul’a giderek ana sözleşmesini değiştiriyor. Ve şirketin kurulduğu tarih olan 2004’te 19 maddeden oluşan “Amaç ve Konular” 52 maddeye yükseliyor.
On yıl önce bilgisayar sistem ve programları kurmak ve ticaretini yapmak üzere kurulan şirkette beş yıl önce öyle bir ana sözleşme değişikliği yapılıyor ki; artık Telemobil, yaptığı ana sözleşme değişikliğiyle bütün kamu ihalelerine girebilir hale geliyor. Bakanlıklar, bakanlıklara bağlı resmi kuruluşlar, KİT’ler, kamu idareleri, belediyelerin her türlü ihalesi..
- Öyle verimli bir-iki yıl geçiriliyor ki, baba Unakıtan bakanlıktan ayrıldığında, 300 bin lira olan şirket sermayesi Ocak 2012’de 1 milyon 200 bin TL’ye yükseltiliyor. Bu arada kardeşler, anne, gelin-damatlar arasında değişik hisse alışverişleri yapılıyor. Telemobil ile Unakıtan kardeşlerin öteki şirketi AB Gıda, zaten iç içe bir ortaklık yapısı sergiliyor.
- 12 Aralık 2013’e geldiğimizde, Telemobil, kamu ihaleleriyle büyüye büyüye sermayesini ikiye katlayarak, 1 milyon 200 bin TL’den, 2 milyon 400 bin TL’ye çıkarıyor.
Annesi, bir yıl önce polis şiddetiyle hayatını kaybeden oğlu Abdullah Cömert’i Anneler Günü’nde yüreği dağlanarak anarken; hayata bakan oğlu olarak 10-0 önde başlayan bir başka Abdullah’ın Hazine arazilerine 82 milyon TL ile en yüksek teklifi verecek “kapasiteye” ulaştığını açıklamak da Maliye Bakanı’na kısmet oluyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları