Sevgili FB'li Kardeşim

03 Ağustos 2012 Cuma
\n

Değerli Okurlarım,

\n

Salı günü bu köşede çıkmış olan Onların Özgürlüğübaşlıklı yazımla ilgili olarak aldığım iletilerin ikisini sizinle paylaşmak istiyorum.

\n

Birinci ileti, e-posta yoluyla arada haberleştiğimiz Berlinde oturan okurum, Mehmet Canbeyliden geliyor. Okuyalım:

\n

Sevgili Sirmen

\n

GIT adında Fransada yaşayan Türk akademisyenler bir grup kurdu. Amaç tutuklu gazeteci, öğrenci ve akademisyenlerin durumunu protesto etmek ve kamuoyu oluşturmak. Organizasyon hızlı büyüdü ve Berlindeki bir grup Türk öğrenci ve akademisyen de aynı amaçla bir araya geldi. İlk toplantıda belki de altıncı hissimle, herkes kendi tutuklusuna ağlıyor, kimse bir resmi görmüyor, birbiriyle dayanışmıyordemiştim.

\n

Aklıma gelen başıma geldi. Bir kuruluş metni yazıldı. Sadece Ersanlı Zarakolu, Şener, Şık ve KCKye atıf var. Balbay, Haberal, Yalçın, Perinçek, Hilmioğlu ve diğerleri neden yok?diye soracak oldum.Onlar darbeci, faşist, anti-semit, yabancı düşmanıvb. sözlerle fiziken olmasa da manen linç edildim.

\n

Yani ülkemin sözüm ona okumuşu, Avrupa görmüşü bile bu kadar cahilken, biz nasıl ümit taşıyalım?

\n

***

\n

Aynı gün elime geçen ikinci ileti, Fenerbahçeli olduğunu tahmin ettiğim, kendisinden ilk kez bu vesileyle haberdar olduğum, yazdıklarını okur okumaz bağrıma basmak istediğim, aziz kardeşim değerli okurum Mehmet Okandan geliyor ve Mehmet Canbeylinin umutsuzluğuna adeta yanıt oluyordu. Onu da birlikte okuyalım:

\n

Sayın Ali Sirmen,

\n

Bugünkü yazınızı okudum. Burada Aziz Yıldırım ile ilgili bir görüşümü dile getirmek istiyorum.

\n

Aziz Yıldırımın divan kurulunda cumartesi günü yaptığı konuşmayı takip ettim. Zaten sizin alıntı yaptığınız bölüm de resmi siteden yapılmış konuşmanın özetinden alınmıştır. Konuşma sırasında (ve hatta genel olarak dava başlangıcının başından beri sayın başkanın konuşmalarında) bütün davaların komplo olduğu yönünde bir konuşma tarzı vardı.

\n

Ertesi gün sabah Twitterda takip ettiğim Balyoz davası sanıklarının yakınlarının oluşturduğu Vardiya Bizde Platformu mensuplarının tweetlerini okuyunca çok şaşırdım. Aynı sizin verdiğiniz cümlelere dayanarak Aziz Başkana, eşlerine, babalarına terörist dediği için teessüf ediyorlar, Onlar siz serbest bırakıldığınız zaman Fenerbahçe Marşı söylemişlerdidiye serzenişte bulunuyorlardı. Hemen kendilerine tweet attım ve büyük bir yanlış anlaşılma olduğu ve başkanın tüm düşüncesinin tüm bu davaların komplonun bir parçası olduğuna inandığını ilettim. Hatta siz de hatırlayacaksınız davanın ilk günü başkan ne şikesi, memleket elden gidiyordemişti. Kulübe yakın kişilerin de devreye girmesi ile başkanın dün bizzat kendisinin Vardiya Bize Platformu sözcüsünü arayarak yanlış anlamayı düzelttiği bilgisini aldım. Doğrudur, açıklama yapılırken bu hassas konuda kelime seçimleri daha dikkatli yapılabilirdi. Bir sözdekelimesi eklenmesi her şeyi değiştirirdi.

\n

Bu konu benim için şu açıdan çok önemli. Bu konuda yanlış anlamalarla bölünmemeliyiz. Tüm dava mağdurlarının tüm davalara aynı davaymış gibi tepki vermesi gerekiyor. Hatta tüm halkın mağdur olmaya gerek olmadan adaletsiz olduğu için bu tür davalara da karşı durması gerekiyor.

\n

Bu konuda düşüncelerimi size sunmak istedim.

\n

***

\n

Futboldan hareketle toplumsal gerçeklere ışık tutan, sağlam demokrat tavrın örneğini oluşturan, Mehmet Okan Biz nasıl ümit taşıyalım?diyen Mehmet Canbeyliye de kendi örneğiyle somut bir yanıt veriyor.

\n

Türkiyede, namuslu demokrat aydınlar hiçbir zaman bitmedi, yitmedi, sesini kesip gitmedi.

\n

Onlar var oldukları sürece de umut tükenmez.

\n

Unutmayalım aydın tavrının var olması ve niteliği niceliğinden daha önemlidir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İyi insan 19 Mart 2024
Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları