Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Selanik Yoğurtçusu
Sevgili,\n
\nGeçen gün dostum Atila Alpöge’den bir ileti aldım. Öykü ilginç geldiğinden seninle paylaşmak istedim. Reklama girmemesi için firma adını saklayarak, birlikte izleyelim:\n
\nSelanik’te 1900’lerin başında bir Yahudi aileye günaşırı bir tepsi yoğurt bırakan Türk mandıracı, dünyanın en büyük sanayi gruplarından birinin esin kaynağı olacağını aklına getirir miydi?\n
\nHuzurlarınızda Carasso ailesinin öyküsü.\n
\nSelanik’te o yıllarda Karasu’lar önde gelen ailelerden biriydi. \n
\nIzak Karasu tıp öğrenimini tercih etti. Muayenehane açtı. Evlendi. Bir oğlu oldu. \n
\nAdını Daniel koydu. Sonra iki de kızı dünyaya gelecekti.\n
\nBalkan Savaşları’nda Selanik düşünce, yani Yunanistan tarafından işgal edilince, Yahudi toplulukta büyük bir panik patlak verdi. \n
\nÇoğu Avrupa yollarına düştü. Izak Karasu, İspanya’ya göç etti, Barselona’ya yerleşti. Sonra bir muayenehane açtı. \n
\nÇok az hastası vardı, ailesini geçindirmek için zeytinyağı ticaretine de girişti. \n
\nBirinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da müthiş bir yoksulluk dönemi başladı. İspanya da bundan nasibini aldı.\n
\nEn çok ilaç sıkıntısı çekiliyordu. \n
\nTam da o günlerde Barselona’da çocuklar arasında salgın halinde bağırsak hastalıkları patlak vermesin mi! \n
\nGözleri yaşlı anne-babalar kucaklarında bir deri bir kemiğe dönmüş yavrularıyla, diğer doktorlar gibi Izak Karasu’nun da muayenehanesine dayanıyor, “Kurtar çocuğumuzu” diye yalvarıyorlardı.\n
\n***\n
\nAma diğer doktorlar gibi Carasso’nun elinden de pek bir şey gelmiyordu. Gözünün önünde ölüp giden çocukların acısıyla uykusunun kaçtığı gecelerin birinde, bir ses yankılandı belleğinde: \n
\n“Yoğurtçu geldi. Kaymaklı yoğurtlarım var.” İrkildi. Selanik’te günaşırı evlerine bir tepsi kaymaklı yoğurt bırakan Türk satıcının sesiydi bu. \n
\nVe “Eureka” çığlıklarıyla hamamdan dışarı koşan Arşimed gibi yataktan fırladı.\n
\n“Tabii ya” dedi, “Tabii ya.”\n
\nSelanik’te bağırsak hastalıklarının tedavisinde yoğurt kullanıldığını anımsamıştı. \n
\nGünde üç öğün birer kâse yoğurt yediriyorlardı hastaya ve birkaç günde sağlığına kavuşuyordu. \n
\nYoğurdun nasıl yapıldığını biliyordu.\n
\nHemen ertesi gün, evinin bodrumunu hazırlamaya koyuldu. \n
\nOrası artık mandıraydı. \n
\nBirkaç çiftlikten topladığı sütle yoğurt imalatına girişti. Yıl: 1919. \n
\nAncak bir sorun vardı. Avrupa’da yoğurt bilinmiyordu. \n
\nEvet, 1500’lerin ortalarına doğru Kanuni Sultan Süleyman bağırsak enfeksiyonuna yakalanan dostu Fransa Kralı I. François’ya bir yoğurtçu göndermişti.\n
\nNe var ki, kral iyileşince yoğurtçu sırlarıyla birlikte İstanbul’a dönmüştü. \n
\nIsaac Carasso, ürettiği şeyin Balkanlar’da ve Anadolu’da yaygın bir tüketim maddesi olduğunu nasıl anlatabilirdi? \n
\nÇareyi yoğurdunu ilaç olarak kabul ettirmekte buldu. \n
\nVe Carasso’nun yoğurdu eczanelerde satılmaya başladı! \n
\nHasta çocuklarda etkisi çok çabuk ortaya çıktı.\n
\nDoktor meslektaşları ona bir tavsiyede bulundular: \n
\nParis’teki Pasteur Enstitüsü’nden fermante edilmiş laktik getirtirse, yoğurdun ömrünü uzatabilirdi. \n
\nSözlerini dinledi. Böylece pastörize yoğurt doğacaktı. \n
\n“İlaç” tutunca, Isaac özel ambalajlar yapmayı akıl etti. \n
\nKapakları porselen cam kâseler.\n
\nSıra artık ilaca patent almaya gelmişti. \n
\nBir ışık çaktı; neden oğlunun adı olmasın? Yani minik Daniel’in? \n
\nYaşadıkları Barselona’nın yaygın dili Katalanca’da küçük Daniel’in ya da “Daniel’cik”in karşılığı çok hoştu doğrusu... \n
\n*** \n
\nYoğurtçuluk çok kısa sürede Isaac’ın asıl mesleği haline gelince Daniel’i onun “tahsili”ni yapmaya gönderdi Fransa’ya.\n
\nMarsilya’da ticaret lisesinde okuttu. Ardından Paris’te Pasteur Enstitüsü’nde bakteriyoloji stajı yaptırdı. \n
\nDaniel öğreniminden sonra Fransa’da kaldı, çünkü babası Isaac Carasso dünyadan göçmüştü.\n
\n6 Şubat 1929’da Paris’te 18’inci bölgedeki bir dükkânda şirket kapılarını açtı. \n
\nOnu 1932’de Levallois-Perret’de ilk fabrika izledi. \n
\nYoğurt imparatorluğu işte böyle doğdu ve bugün, 5 kıtada at koşturuyor. \n
\nCirosu 15 milyar Avro’nun üstünde. \n
\n100 bin kişi çalıştırıyor. Sütlü ürünlerde dünya birincisi. \n
\nİmparatorluğa -babasının sayesinde- adı verilen Daniel Carasso, Daniel’cik, hâlâ hayatta. 99 yaşında. Barselona’da yaşıyor. \n
\nUzun yaşamasının sırrı mı? \n
\nHerhalde söylemeye gerek yok; her gün birkaç kâse yoğurt!\n
\nVe Daniel’in kulaklarında -babasının anlattığı- Selanikli yoğurtçunun evlerinin kapısını çalarken seslenişi yankılanıyor:\n
\n“Yoğurtçu geldi. Kaymaklı yoğurtlarım var...”
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!