Kanalizasyon İşçisiBir Ulaşım Uzmanı

07 Eylül 2012 Cuma
\n

\n\n\n

Bazı kitaplar vardır, karar veremezsiniz, anı mı, gülmece mi diye. Ahmet İsvanın Türkiye İş Bankası Yayınları arasında çıkan Başkent Gölgesinde İstanbul VESAYET ALTINDA YEREL YÖNETİMadlı kitabı da öyle. Güler misin, ağlar mısın?

\n

Kitabın ulaşımla ilgili acıklı - gülünç bölümüne birlikte göz atalım:

\n

İstanbul Belediyesi o yıllarda 4 milyon nüfuslu ve ülkenin en büyük belediyesiydi. Belediyemizde bir planlama müdürlüğü vardı, ama son derecede önemli uzmanlık gerektiren ve karmaşık sorunlarıyla ilgilenecek bir ulaşım birimi yoktu. Ayrıca 1930 tarihli Belediye Yasasından sonra çıkan Karayolları Yasasında belediyelerin trafikle ilgili yetkilerinin kaldırılmış olduğumadde zikredilerek belirtilmişti. Herhalde yeryüzünde şehir içi trafik kurallarını uygulatma yetkisi olmayan bizdekilerden başka belediye yoktur. Tabii halk bunları bilmiyor, trafik sıkışınca belediyeyi anıyordu...

\n

Böyle bir ortamda, ulaşım sorununa el atacak bir uzman aramaya koyulur İsvan. Ona İTÜnün ulaşım kürsüsü mezunu olan Atila Alpögeyi tavsiye ederler. Alpöge, o sırada THYde planlama müdürü olarak çalışmaktadır.

\n

***

\n

Sonunda İsvan, A. Alpögeyi THYden kopararak tam zamanlı alır.

\n

Ancak bir sorun vardır. Belediye kadrosunda bir ulaşım müdürlüğü yoktur. Belediye başkanının da böyle bir kadro oluşturma yetkisi bulunmamaktadır.

\n

Geriye bir tek yol kalmaktadır. O da başkanın ihtiyaç duyduğu uzman kadrosu için hükümete başvurması, Bakanların da bu ihtiyacı ve aylık miktarını onaylamaları.

\n

Ancak, AP hükümetinin CHPli belediyeye kadro vermeyeceği bellidir.

\n

Geriye bir yol kalmaktadır. Başkanın yüksek ücretle işçi almak yetkisi vardır. İsvan da ulaşım danışmanlığı bölümünün başına getireceği A. Alpögeyi o yolla istihdam eder.

\n

Kısacası, binlerce yıllık geçmişi olan İstanbul Belediyesinin 6 milyon insanın ulaşım sorunlarıyla ilgilenecek bölümünün başına, daha fazla ücret aldığı bir işten vazgeçerek gelme özverisinde bulunan uzman kişi, ancak tıkanan fosseptik kanallarını açma konusunda uzman işçi olarak gelebilmiştir.

\n

Ulaştırma Uzmanının işe gelişi ilginç, ama gidişi daha da ilginç olmuştur. Ahmet İsvanın anlatımıyla izleyelim:

\n

12 Eylül 1980 darbesi benden sonraki belediye başkanı Aytekin Kotili görevden indirdi, yerine uygun bir paşa ve onun kurmay kadrosunu getirdi. Onlar mezbaha müdürlüğünde uzman sığır kesici kadrosundaki Turgut Cansever ile mecralar müdürlüğünde işçi kadrosundaki Atila Alpögeye iş çizmelerini göndererek, esas vazifeleri sığır kesme ve fosseptik temizlemeye dönmelerini emretti.

\n

***

\n

Okurken düşündüm, yine de her ikisi de bu işten ucuz kurtarmışlar. 12 Eylülden sonra DİSK Davasından yargılanan Ahmet İsvanı, fosseptik temizlemekte ehliyetsiz bir kişiyi işe alarak nüfuzu kötüye kullanmaktan, Atila Alpögeyi de kendini kanalizasyon temizleme uzmanı olarak göstererek, ammeyi aldatmaktan yargılamamışlar neyse ki...

\n

Cumhuriyet ile yaşıt olan Ahmet İsvanın, 12 Eylülde başına gelenler düşünülürse, böyle bir olasılığın da yabana atılır cinsten olmadığı anlaşılır.

\n

Geçen yıl bugünlerde, Atila Alpöge ile birlikte Ahmet İsvanı Yalovada ziyaret ettik.

\n

Her ikisi de ulaşım alanında birbirlerinin çabalarını vurguluyorlardı.

\n

Atila, çalışmalarından övgüyle söz eden, İsvana şunları söyledi:

\n

- Ben teknisyenim, önerilerimi baştan beri ciddiye alıp dinleyen siz oldunuz. Karar merci sizdiniz, asıl sizin yaptığınız çok önemli bir şeydi.

\n

Ahmet İsvan inandığı halkçı politika uğruna çok tepkiyi göğüsledi, çok sıkıntı çekti, kimi zaman yeterli desteği göremedi.

\n

Siyasette kahraman, doğru olduğuna inandığı politikayı tepkileri göğüsleyerek uygulayana denir.

\n

Ahmet İsvan bunlardan biriydi.

\n

İstanbuldaki uygulama vesilesiyle bir kez daha andığımız Ahmet İsvana sağlıklı, uzun ömürler diliyorum.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İyi insan 19 Mart 2024
Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları