ABD'den Bağımsızİslamcılık Kaldı mı?

13 Eylül 2012 Perşembe
\n

Bazı yazılar vardır, bakar bakmaz tümünü kavrarsınız.

\n

Aslında bunlardaki hüner içeriklerinden çok başlıklarındadır.

\n

Basınımızda, İslami hareketin ve AKPnin uzmanları arasında olan Ruşen Çakırın dünkü yazısı işte bunlardan biriydi.

\n

AKPden Bağımsız İslamcılık Kaldı mı?” başlıklı yazısında Çakır, 2003te Tayyip Erdoğanın Irak politikasını eleştiren İslamcıların çokluğuna karşılık, kimi marjinaller dışında bugün Ankaranın Suriye politikasını eleştiren kimse kalmamasının nedenlerini irdelerken, sonucu daha başlıkta ilan ediyordu:

\n

- AKPden bağımsız İslamcılık mı kaldı?

\n

Yazının bana çok ilginç gelmesinin nedeni, onu biraz değiştirerek şöyle okumam oldu -ABDden bağımsız İslamcılık mı kaldı?

\n

Bilmiyorum Ruşen Çakır yazısına böyle başlık atar mıydı, ama ben öyle okudum.

\n

Gerçekten de AKPnin büyük başarısı, tutucu bir toplumda, dinsel tutuculukla küresel kapitalizmin ihtiyaçlarını politikalarında somutlaştıran ABDnin çıkarlarını birbirleriyle fevkalade güzel bir uyuma ulaştırmasıdır.

\n

***

\n

Ilımlı olunderken aslında açıkça uyumlu olunçağrısı yapan ABDnin dinci akımlara yaklaşımı her zaman dostça olmuştur.

\n

AKP bu gerçeği iyi görüp, kendi açısından doğru değerlendirdiği için, eskiden, merkez sağ etiketi altında ortaya çıkanların yanına yamanıp o sıralarda siyaset sahnesinde yaşam savaşı veren siyasal İslam, artık bütün tutucuları, hatta liberal etiketlilerini kendi çekim alanı içine, şemsiyesi altına topladı ve aynı zamanda Tayyip Bey dış politikasındaki bütün skandallara karşın evrensel bir rol modeli olmak olanağına kavuştu.

\n

AKP bir yandan bunu becerirken, öte yandan İslami hareketin standardizasyonunu da sağladı ve sonunda AKPden, yani ABDden bağımsız İslamcılık kalmadı ortada.

\n

Bu gerçeği anlamayanlar, anlayışsızlıklarının bedelini silinmeyle ödediler.

\n

Karpuz gibi dışı yeşil, içi kırmızı benzetmesine muhatap olan Abdüllatif Şener, inadı yüzünden silinme akıbetinden kurtulamazken, eski söylemlerinin hepsini yalayıp yutarak Tayyip Beyin cazibe alanına giren Has Partinin has gülü Numan Bey de bu yolla Kurtulmuş oldu.

\n

Şimdi şu soru gelebilir akla:

\n

- Peki, bunun dışında bir İslamcılık kaldı mı?

\n

***

\n

Sorunun yanıtı açıktır:

\n

- Evet kaldı ama onlar ılımlı, yani meşru olmayan İslamcılık faslında mütalaa edilirler ve terörist damgasını yerler.

\n

Burada terörist sıfatını hak etmiş olmak için, illa silaha sarılmak, güce başvurmak zorunluluğu yoktur. Yalnızca uyumluluk şartını yerine getirmemiş olmak yeterlidir.

\n

Olaya bu açıdan yaklaştığınız zaman, her şey büyük açıklıkla gözler önüne seriliyor.

\n

Göreceksiniz AKP yani ABDnin dışında kalma gafletine düşecek olan İslami hareketler, yarın herhangi bir şiddet yöntemine başvurmasalar bile, bir zamanlar içindeki aykırı unsurlar çeşitli suçlamalarla tasfiye edilerek, ehlileştirilmiş kurum aracılığıyla uysallaştırılıp, doğru yola getirileceklerdir. Böylelikle bir zamanlar laiklik güvencesi olarak görülmüş olanlar uyumluluğun güvencesi işlevini yükleneceklerdir.

\n

Sistemin özü budur ve buradaki, İsraile kafa tutma gösterileri gibi kimi aldatıcı çıkışlara da aldanmamak gerekir.

\n

Davosta One minutediye efelenen ile uyumlu olmayan İslama karşı İsraili koruyacak füze kalkanını bir dakika bile tereddüt etmeden kabul eden zat aynı kişi değil mi?

\n

Evet, gerçekten de ABDden bağımsız İslamcılık kalmadı. Kalanlarla hesaplaşma işlevi de ABDye bağımlı İslamcıların sırtına yükleniyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İyi insan 19 Mart 2024
Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları