Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Atina'dan İleti Var
12 Eylül döneminde tutuklanma tehdidi altında yurtdışına sürgüne giden birçok Türk yurttaşı, sıla özlemini dindirmek için, Yunanistan’a tatile giderdi. Özellikle memleket kıyılarının göründüğü Ege adalarından buğulu gözlerle karşı kıyıları seyrederlerdi.
Yunanistan Nazi istilası altına girince canlarını bizim kıyılara atarak kurtarmış çok Yunan yurttaşı olmuştu. Kısaca, iki komşuyu ayıran dil, din ve özgüven, özbeğen sınırları, gereğinde her zaman dümdüz olmuş, ortadan kalkmıştır. Ayıran sınırlar, ortak özellikler yanında yeri gelir kolayca silinir.
Şair, eski Elence ve Latince uzmanı, Atina’da yaşayan kardeşim Kostas ve ailesiyle 1983 yazında Lefkada Adası’ndaki yaz tatilinde tanıştık. İki kez Atina’da ziyaret ettim, kardeş evine konuk oldum. O da iki kez İstanbul’a geldi.
O gün bugün sürekli yazışırız Kostas ile. Birkaç yıl öncesine kadar mektup yazardık birbirimize. Son yıllarda bilgisayar iletilerine döndü. Kostas yalnızca kültürlü bir dostum değil, güncel siyasi gelişmeler konusunda da görüşleri sağlamdır.
Yunanistan ekonomisinin girdiği darboğaz konusunda düşüncelerini öğrenmek istedim. Kısa ve öz bilgi verdi:
“Önce şunu söyleyeyim: Buhran ortaya çıktığından beri intiharlar iki bini aştı. Bu sayı trajediyi apaçık gösterir.
Hiçbir parti bunun nedenlerinden söz açmıyor. Bu durumda bile birbirleriyle anlaşmak yerine, hâlâ karşılıklı savaşıyorlar. Diğer Avrupa ülkeleri de Yunanistan’ı kenara itiyor.
Öte yandan, Komünist Partisi hariç, hiçbir parti Avrupa Birliği’nden çıkmayı asla düşünmüyor, istemiyor.
Yunanistan sorununa gelince, başta sorun ekonomik değil siyasidir. İktidara gelen her parti önce yandaşlarını kollar, bu yüzden reformlar hep sözde kalır. Kör tazminatı alanlar araba kullanırlar, ölenler daha yıllarca aylık çekerler... Bu koşullarda bütçede nasıl denge sağlanabilir? Mucize gerek! En kötüsü, şimdi bir de Nazi partisi kazandık!
Gelen seçimlerde kararsızım. Vaatler çok, inanmak pek güç.”
Uluslararası Saydamlık kuruluşu (Transparency International) şimdi yayımladığı bir raporda, Avrupa ülkeleri arasındaki yolsuzluk araştırmasında Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin başı çektiğini saptıyor. Herkesin bildiği bir saptama da, Avrupa Birliği’nin yüz milyarlarca Avro’luk yardım paketinin, halka ulaşmadan yine Avrupa bankalarına olan borçların faizi olarak geri döndüğüdür.
17 Haziran seçimleri de, Kostas’ın öngörüsüne göre, bir çözüm getirmeyecek. Avrupa Birliği egemenlerinin korkusu, Tsipras’ın sol partisinin birinci parti olması. Kostas’ın öngörüsü farklı. Samaras yine birinci parti çıkar, diyor.
Kostas haklı çıkarsa, 17 Haziran’dan sonra da Yunanistan’da hükümet kurmak kolay olmayacak. Kostas da zaten iletisini, “Yunanistan’ın geleceği neşeli görünmüyor” diyerek bitiriyor.
Yunanistan’da geleceğin “neşeli” görünmemesi demek, Avrupa Birliği’nin geleceğinin de pek neşeli olmayacağı anlamına gelir.
Her süreç, sistemin gerektirdiği uçuruma çıkar. Ama ne yazık, uçuruma yuvarlananlar hep sistemin egemenleri değil, halklar. Yunan halkıyla dayanışmamız ve duygudaşlığımız doğal.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Özel okulların ücretleri uçtu
- Merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı!
- Milyonlarca emeklinin gözü 3 Ocak'ta!
- Yapay zeka sağlıkta çığır açıyor
- Asgari ücret ve emekli maaşı hakkında önemli iddia!
- Asgari ücret kaç TL olmalı?
- Yarısı mesleği bırakmayı düşünüyor!
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!