Yılmaz Şipal

Aydınlığa, Uygarlığa Açılan 'PENCERE'

27 Haziran 2011 Pazartesi
\n

İlhan Selçukun ülkesi için yaptıkları bir insan yaşamına sığdırılacak gibi değildir. Saymakla bitmez.

\n

İlhan Selçuk (İlhan Abi), Turhan Selçuk ile birlikte 1950li yıllarda çıkardığı, Dolmuş, Kırkbirbuçuk, Taş isimli mizah dergileri ile Türk karikatür sanatını dünyaya tanıtmıştır.

\n

Türk karikatür ustalarının eserlerini yurtdışına taşımış.

\n

Böylece, Nasrettin Hocanın torunları olan karikatür ustaları ile dünya mizahının tanışmasına aracı olmuştur.

\n

Ben, İlhan Selçuku, Dolmuş dergisinin bir okuru olarak tanıdım. Dolmuş dergisi Türk mizahına evrensellik, derinlik ve zenginlik getirmiştir.

\n

Birçok çizereşöhretyolunu da açmıştır.

\n

Dolmuş dergisi, Rıfat Ilgazın Stepnetakma adı ile yazdığı bir mizah başeseri olan Hababam Sınıfını edebiyat dünyasına kazandırmıştır.

\n

İlhan Selçukla yüz yüze gelip tanışmam, 1962 yılı Nisan ayında Cumhuriyette oldu. O gün bugündür İlhan Selçuk, benim için İlhan Abiolmuştur.

\n

Nadir Nadinin ısrarlı daveti üzerine, İlhan Selçuk da Cumhuriyetin sahibi Nadir Nadiyi kırmamış, saygın bir gazetedeki (Vatan gazetesi) köşesini bırakıp, Nisan 1962de Cumhuriyette aydınlığa ve uygarlığa bir Pencereaçmıştır..

\n

Mustafa Kemal Atatürkün isteği ve görevlendirmesiyle Yunus Nadinin 7 Mayıs 1924te kurduğu Cumhuriyet gazetesi, laik Türkiye Cumhuriyetinin dışındaki güçlere, kurumlara, partilere, iktidarlara ve kişilere boyun eğmeden, ödün vermeden bugüne kadar yoluna devam etmiştir.

\n

Bundan böyle de yoluna devam edeceğinden kuşkumuz da yoktur.

\n

İlhan Abi, bir bilgeydi, aydınlanmanın bilgesiydi”.

\n

İlhan Selçuk bana, bu dünyadan değilmiş de bir efsaneden çıkıp yeryüzüne inmiş gibi gelir.

\n

Cumhuriyet, yalnızca bir gazete değildir. Cumhuriyet, çalışanlarına eğitim de veren bir okuldur. Bir akademidir... Bugün, diğer gazetelerde, televizyonlarda üst düzey yöneticilere kadar pek çok arkadaşımız, bu okulda eğitim almıştır. Cumhuriyet, okurları için açık öğretim üniversitesiolma görevini de üstlenmiştir. 86 yıldır, bu görevi de ödünsüz olarak başarıyla sürdürmektedir.

\n

Yunus Nadi, Atatürkün adını koyduğu Cumhuriyeti, bir gazete olmanın ötesinde bir üniversiteye, bir açık öğretim üniversitesinede dönüştürmüştür.

\n

Yunus Nadi, Cumhuriyetin sahibi ve başyazarı olmasının yanında bu açık öğretim üniversitesinin rektörlüğünü de üstlenmiş ve çalışma arkadaşlarıyla birlikte bu görevi 1945e dek ödünsüz başarmıştır. Bu üniversitenin rektörü olarak, 1924ten 1945e kadar Türkiyenin önde gelen bilim insanlarına, sanatçılarına, yazar ve düşünürlerine, üniversitesinin kapılarını ardına kadar açmıştır.

\n

1945’te Nadir Nadi, babasının ölümü üzerine, ondan devraldığı gazetenin başyazarlıkgörevinin yanında Yunus Nadinin kurduğu Türkiyenin ilk açık öğretim üniversitesinin rektörlük görevini de 1991e kadar eksiksiz ve ödünsüz yerine getirmiştir.

\n

Nadir Nadiden sonra Cumhuriyetin sahipliğini Nadir Nadinin vasiyeti ile Cumhuriyet Vakfı adınaİlhan Selçuk, omuzlarına almıştır.

\n

... İlhan Selçuk da Yunus Nadinin kurduğu bu üniversitenin rektörü olarak, Türkiyenin aydın, uygar, Cumhuriyetçi, değerli bilim ve sanat adamları ile yazar ve düşünürlerine üniversitenin kapılarını yine ardına kadar açık tutmuştur.

\n

21 Haziran 2010 günü aramızdan ayrılıp sonsuzluğa taşınanİlhan Abiyi özlemle arıyor ve anıyorum.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları