Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Gül ve Çiçek Hâlâ Umutlu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in krizden çıkış için gündeme getirdikleri anayasa değişikliği olasılığı, AKP’nin önerisinde samimi davranmaması nedeniyle oldukça zayıflamış gözüküyor.
CHP’nin AKP ile bir anayasa değişikliği masasına oturma için iki önkoşulu vardı: 1. Meclis’teki kanun teklifinin geri çekilmesi, 2. Yolsuzluk soruşturmalarının üzerinin örtülmemesi.
Hükümet, Meclis’teki kanun teklifini dün Adalet Komisyonu’ndan geçirerek birinci önkoşulu yerine getirmedi.
CHP’nin AKP’ye ‘olumsuz’ yanıtında sadece bu önkoşulun yerine getirilmemesi etkili olmadı. Hafta başından bu yana anayasa değişikliği konusuna olumlu bakan Kılıçdaroğlu’nu, dün yapılan MYK toplantısında kurmayları “Yolsuzluk dosyaları nedeniyle meşruiyetini yitirmişken AKP’ye yeniden bir meşruiyet kazandırmayalım. Bırakalım kendi yarattığı sorunla kendisi baş etsin” telkinleri ile ikna etmiş gözüküyor.
Gül: Güzel şeyler olacak
CHP’nin kapıyı kapamasının ardından öğle saatlerinde anayasa değişikliğinin gündemden düşmüş olduğuna kesin gözüyle bakılıyordu.
Ancak, akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra katıldığı bir törende “Devam ediyor... İnşallah güzel şeyler olacak” diye konuştu.
CHP’nin kararı sonrasında konuştuğumuz Meclis Başkanı Çiçek de, Gül gibi umudunu henüz tamamen yitirmeyenlerden...
Anayasa dışı çözüm geçici olur
Görüşmemizde, ‘yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı’ konusunun anayasa değişikliğiyle sağlanması görüşünü yineledikten sonra şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanı da, ben de sorunun kalıcı çözüm yönteminin bir anayasa değişikliği olduğunu düşünüyoruz. Bunu ifade de ettik. Eğer böyle bir değişiklik olamayacaksa, bulunacak tüm çözümler ‘geçici’ olacaktır. Sorunun ötelenmesi anlamına gelecektir. Bu tartışmalar da devam edecektir.”
Uzlaşırlarsa teklifi bekletebilirim
CHP’nin “Meclis’te görüşülmekte olan kanun teklifinin geri çekilmemesi”ni gerekçe göstermesini ise Çiçek şöyle değerlendirdi.
“Anayasa değişikliği için çalışmalara başlandığında dondurulabilirdi. Genel Kurul’a indirilmezdi. İndirilir, gündeme alınmazdı. Eğer partiler arası mutabakat sağlanırsa, yöntem bulunabilir. Komisyon çalışması bittiğine göre raporu yazılacak, muhalefet şerhi yazılacak. Sonra bana gelecek. Eğer anayasa değişikliği yapma arzusu varsa teklifi ben tutabilirim. Ama bunun için iktidar ve ana muhalefet partisinin bunu istemesi lazım. Aslında HSYK yapısıyla ilgili Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verdikleri teklifler çok büyük oranda ortak. İstek olursa uzlaşmamaları için bir sebep yok.”
***
Gül ve Çiçek’ten gelen açıklamalardan henüz her şeyin bitmediği anlamı çıkıyor.
Ama şu aşamada düğümü çözecek kişi ne Gül, ne Çiçek ne de Kılıçdaroğlu. Bakalım Başbakan Erdoğan hepsini şaşırtacak bir hamle yaparak yeni bir çağrıda bulunacak mı?
GÜL ‘İSTİKRAR’, İŞ DÜNYASI ‘ŞEFFAFLIK’ İSTEDİ
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak, Cumhurbaşanı Gül’ün katıldığı yeni genel merkez binalırının açılış töreninde çok önemli mesajlar içeren kısa bir konuşma yaptı. 17 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında ortaya çıkan siyasi krizi ‘kaos ortamı’ diye tanımlayan Sazak, Türkiye’nin “Son 10 yılın kazanımlarının heba edilmesi” riski ile karşı karşıya olduğunun altını çizdi. Sazak, iş dünyasının temel beklentisinin “hesap verebilir, rekabetçi ve şeffaf bir yatırım ortamı” olduğunu da özellikle vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül’ün konuşmasına ise ‘istikrar’ vurgusu ve AKP döneminin ekonomik başarılarına övgü damgasını vurdu. Gül’ün konuşmasının en dikkat çekici bölümleri şunlardı:
“Son 10 yılda siyasi, hukuk, demokratik ve ekonomik alanda köklü reformlar hep el ele gitti. Bunların getirdiği köklü bir siyasi istikrar olduğu gibi ekonomik göstergelerde de güven verici bir ortam var. Borçlar yüzde 35’e, bütçe açığı yüzde 1.2’ye düştü. Türkiye’deki bu istikrar ve güvenin kıymetini herkes bilmeli. Dışarıdan gelen olumsuz dalgalara içeriden olumsuz dalga eklememek lazım.”
Gül’ün “İstikrarın kıymetini bilin, olumsuz dalga yaratmayın” mesajlarının adresi neresi acaba?
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yarısı mesleği bırakmayı düşünüyor!
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
En Çok Okunan Haberler
- Baskı altındaki sorgu görüntüleri ortaya çıktı
- Putin'den 'Kürt Sorunu' çıkışı
- AKP'den TÜRK-İŞ'in talebine ilk yanıt!
- Rus uzmanların gözünden Türkiye-İsrail gerginliği
- Asgari ücret toplantısı sona erdi!
- Milli Eğitim'den yazı... Okullarda 'yılbaşı' yasağı
- TÜRK-İŞ asgari ücret talebini açıkladı!
- ‘İşletmelere çökmeye çalışıyorsunuz’
- ‘Oğlumun pantolonuyla boğdum’
- KYK yurdunda intihar!