Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Şafak Pavey...
Yeni yılın ilk yazısına Şafak Pavey ile başlamak istedim. Şırnak Uludere’de 35 köylünün katledildiği; Van’da insanların yeni yılı çadırlarında soğuktan titreşerek; hekimlerin, akademisyenlerin, gazetecilerin hapishanedeki koğuşlarında sevdiklerinden uzak karşıladıkları saatlerde genç, ileri görüşlü, dik duruşlu, üstelik engelli, üstelik kadın bir siyasetçinin son günlerde sosyal medyada çok izlenen ve tartışılan 10 dakikalık konuşması ile.. Pavey’i tanırsınız...
\nİsviçre’de Cenevre Üniversitesi’nde sanat eğitimi aldığı dönemde tekerlekli sandalyedeki bir arkadaşını trene bindirmeye çalışırken geçirdiği bir kaza sonucu sol kol ve bacağını kaybetmişti. Buna karşın yaşama sevincinden, gücünden hiçbir şey yitirmedi, hatta bu duruşu ile Zürih Üniversite Hastanesi’nde tez konusu bile oldu.
\nPavey, Birleşmiş Milletler’deki Engelli İnsan Hakları Sekreterliği görevini bırakarak 15 yıl sonra Türkiye’ye geri döndü ve 12 Haziran 2011 seçimlerine girip CHP İstanbul 1. bölge 5. sıradan milletvekili seçildi. Pavey 27 Aralık’ta TBMM’de AB Bütçe Görüşmeleri sırasında söz alarak kürsüye çıktı. Sade yeşil ceketi ve protez bacağı ile. Son derece sakin, kendinden emin bir ses tonuyla ve oradakilere bir anlamda insanlık dersi vererek. Konuşmasının odak noktasına insanı yerleştiren Pavey, “Etnik köken, mezhep rekabeti ve öğrenci susturmasının barut fıçısına çevirdiği bir ülkede yaşıyoruz. Yarım yüzyıldır aynı sorunlarla boğuşan bir ülkede Türkiye, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Dünya İnsani Gelişme raporunda 187 ülke arasında 92’nci sırada… Okula gitme süresi dört yıl, nüfusun yarısının sosyal güvencesi yok, çalışanların yüzde 60’ı mesleksiz, meslekli olanları da atanmıyor. Görülüyor ki, beton tutkusu ve banka performansı insanın gelişmesi için yeterli olmuyor…” derken konuşmasını şöyle sürdürüyor:
\n“…Ortada ters yönlere giden, birbirini yok eden paralel bir politika izleniyor. Devlet karakolda Fevziye Cengiz’i dövüyorsa, İrfan Tören’in hastane odasında Güldünya’yı öldürmesiyle nasıl mücadele edebiliriz? Kadına Karşı Şiddet Sözleşmesi’nin ilk imzacısı ülke olarak böbürlenirken, aynı gün Rumuz N.Ç. kararı Yargıtay tarafından onaylanıyor. Uygulanmayan insanlık değerleri arşivine bir yenisi daha konulmuş oluyor…”
\n“…Öğrencinin saçını kesmeyecek, poşusunu tutuklamayacak, parasız eğitim hakkı, su hakkı, barınma hakkı ya da doğa hakkı için yaptığı gösteriye tahammül edeceksiniz. Vatandaşlarınız madenlerde ve depremlerde aldırmazlıktan ölmeyecek, yağmur yağınca duble otoyollarda boğulmayacak, uçurumdaki gelir dağılımının mağdurları, yoksulluk sınırında yaşayan insan sayısı nüfusun beşte biri olmayacak. Eşcinsel vatandaşlarınız toplumun en alt katına itilmeyecekler…”
\n“…Demokraside en önemli kıstas soru sorabilme hakkıdır. Soranlar cezaevinde. O halde ben soruyorum. İçinde yaşadığımız bir demokrasi mi? Demokrasinin illüzyonu mu?...”
\nBu ülkede bir şeylerin artık değişmesini istiyorsak siyasette ve Meclis’te Pavey’ler çoğalmalı. Türkiye’de ayrım yapmadan her mağdurun yanında koşulsuz yer alabilecek, onları sürekli savunabilecek, yetkililerden sürekli hesap sorabilecek bir ortam ancak çıkış yolu olabilir. Dokunulmazlık haklarını en azından bu ulvi amaçla kullansalar keşke...
\n\n\nGirişimci kadınlara yeni bir fırsat
\n\n\n“Eğer biz toplum olarak öteki yarımızı yani kadınları iş yaşamının içine sokamıyorsak, onların potansiyelinden yararlanmıyorsak dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alma hedefini gerçekleştirmemiz mümkün olamaz..” Bu sözler Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut’a ait. Türkiye’de kadın istihdamının içler acısı olduğu ortada. AB ortalaması yüzde 60’ta iken bizde yüzde 26. Kadınların kendi işlerini kurmaları önemli bir çıkış yolu. Ancak burada da ciddi engeller ve zorluklar söz konusu. Kadın girişimciliği konusunda bugüne kadar ortak çalışmalar yapan KAGİDER (Kadın Girişimcileri Derneği) ve Özyeğin Üniversitesi bu kez aralarına ANGİKAD’ı da alarak yeni bir proje başlatıyor: İşini yeni kurmuş girişimci kadınlara zorlu ilk yıllarında destek olmak üzere Avrupa Birliği destekli “Avrupa Kadın Girişimcileri Mentor Ağı” projesi. Avrupa Birliği desteğiyle ve 1 milyon Avro bütçeyle toplam 17 ülkede uygulanacak olan proje 2 yıl süre ile yürütülecek ve 13 başarılı KOBİ sahibi iş kadını 18 ay boyunca işini yeni kurmuş yeni 26 kadın girişimciye mentorluk yapacak. Aslında bu sadece bir başlangıç. KAGİDER Başkanı Gülten Türktan bu uygulamanın bir model oluşturacağını ve ileride AB projesi olmaksızın da Anadolu’da benzer yapılanmalar oluşturacaklarını söylüyor. Ben toplantıyı izledim ve kadınların gözlerinde o heyecanı ve azmi gördüm. Kadınlara güveniyorum.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
- Karga videosu sosyal medyada viral olmuştu!
- Öğretmenlik meslek kanunu taslağı...
- Atatürk'ün kullandığı parfümden üretti!
- Minikler Cumhuriyet'in ilanını gazete dağıtarak duyurdu
- Şok İddialar! Oktan Keleş: TUSAŞ Saldırısının Arkasında
- Bu kadarı pes! Çöp evden 10 kamyon çöp çıktı
- Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan Antalya'ya turizm eleştirisi
- FETÖ elebaşısı Fethullah Gülen öldü
En Çok Okunan Haberler
- Hayatını kaybetti!
- Mansur Yavaş'tan TBMM'ye flaş çağrı!
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- TÜİK ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…
- AKP'den kayyum için ilk açıklama