‘Sarraf’ Adlı TV Dizisi!

28 Kasım 2017 Salı

ABD’deki Rıza Sarraf davası, renkli, gizemli bir TV dizisine dönüşmeye başladı. Son yazımız şu cümle ile sona ermişti: “ABD’de, Avrupa’da ve öteki ülkelerde pek çok Türk tutuklu var. Neden onlar için en ufak bir girişim yapılmıyor, illa da Rıza Sarraf için her kapı çalınıyor?”
Bu soruyu CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hariciye Nazırı’na sordu. Aldığı yanıt şöyleydi:
“Almanya’da 3 bin 92, Yunanistan’da 376, KKTC’de 218, Gürcistan’da 139, Belçika’da 202, Avusturya’da 202, Fransa’da 175, Hollanda’da 118, İsviçre’de 94, Amerika’da 56, Danimarka’da 62, Romanya’da 68, Suudi Arabistan’da 53, Rusya’da 47, Bulgaristan’da 45, İngiltere’de 33, İtalya’da 61 tutuklu ve hükümlü var.”
Sarraf hazretleri için ABD’ye iki kez diplomatik nota veren Nazır, “Toplamda, 147 ülkede 5 bin 531 tutuklu ve hükümlü bulunuyor” dedi.
Peki, bu Türkler hakkında neden nota verilmiyor?

***

17 - 25 Aralık olayları sırasında tutuklanıp serbest bırakılan Sarraf hakkında “Hayırsever ve başarılı bir işadamıdır!” diyen AKP Reis-i Umumisi, şimdi de “17 - 25 Aralık 2013’te ki yolsuzluk soruşturmaları tarihin en büyük tuzaklarından biridir. Şimdi aynısı ABD’de tekrarlanıyor!” yorumunu yaptı. ABD’li savcılar hakkında İstanbul’da soruşturma açtırdı.
Veziri azam da şöyle konuştu: “ABD’deki dava söylentilere dayanıyor. Davalılar baskı altında tutularak Türkiye aleyhine ifade vermeye zorlanıyorlar!”

***

Sanık olarak kimler yargılanıyor: Rıza Sarraf (33): Türkiye merkezli Royal Holding şirketler grubu, Durak Döviz de dahil olmak üzere Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bir dizi şirketin sahibi ve yöneticisi.
Mehmet Hakan Atilla (47): Halkbank Genel Müdür Yardımcısı.
Mehmet Zafer Çağlayan (59): Eski Ekonomi Bakanı, milletvekili.
Süleyman Aslan (47): Şubat 2014’e kadar Halk Bank’ın CEO’su.
Abdullah Happani (42): Durak Döviz çalışanı.
Muhammed (Can) Sarraf (39): Rıza’nın ağabeyi ve şirketlerinin ortağı, yöneticisi.
Kamelia Cemşidi (32): Türk - İran vatandaşı, Royal Holding yöneticisi.
Hüseyin Necefzade (67): İranlı, BAE’deki şirketin üst yöneticisi.

***

Savcılık şu suçları yüklüyor:
1. ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak,
2. Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek,
3. Bankacılık sisteminde sahtekârlık yapmak,
4. Kara para aklamak… Sarraf için 90 yıla kadar hapis ve 50 milyon dolar para cezası; Atilla hakkında da 50 yıla kadar hapis ve 2 milyon dolar para cezası isteniyor.
Savcılık, sanıkların yaptırımları delmek için kurdukları sisteme “İran ve Türkiye’de üst düzey hükümet yetkililerinin de katıldığı ve bu sistemi koruduklarını” da savlıyor.

***

Amerikan yasalarında kararı yargıçların değil, halk arasından seçilen “jürinin” verdiği unutulmamalıdır.
Jüri için savcı ve savunma 28 aday öneriyor. Savunmanın 10, savcılığın 6 kişiyi gerekçesiz eleme hakkı var. Jüri oluşumuna dün başlandı, duruşma, 4 Aralık’ta…
Yargıç, duruşmalar sırasında, jüriyi yönlendiriyor. Yasaları anımsatıp, dava dosyasını anlatıyor. Jüri, savcının iddiasını, savunmanın anlatımlarını dinliyor, kanıtları irdeliyor. Jüri doğrudan yargıca soru sorabiliyor. Sonrasında kendi aralarında aldıkları kararı sözcüleri açıklıyor.

***

Yargıç Richard Berman, davayı Türk ve Amerikan basınının ilgiyle izlediğini, Türk hükümet yetkililerince sert eleştiriler yapıldığına dikkati çekerek şunları söyledi:
“İfade özgürlüğüne inancım tamdır. Türk yetkililerinin eleştiri hakları vardır. Hakkımda Türkiye’de yapılan eleştirileri anlayışla karşılıyorum!”

Bir Kitap…
Adı: Ensarlı Eğitim
Yazarı: Işık Kansu
Yayınevi: Telgrafhane
Yazarımız Kansu, kitabını Atatürk döneminin ünlü eğitim önderlerinden dedesi Nafiz Atuf Kansu’nun anısına sunuyor. O dönemde başlayan görkemli eğitim sisteminin, günümüzde bir vakıf aracığı ile yozlaştırılıp laiklik dışına sürüklenişi, araştırmalar ve belgelerle okura sunuluyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kadın cinayetleri... 18 Ekim 2024
İran-İsrail... 11 Ekim 2024

Günün Köşe Yazıları