Özgen Acar
Özgen Acar ozgenacar@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

G20’de Türkiye’nin Geleceği! (3)

20 Kasım 2015 Cuma

Paris’teki terör saldırılarının gölge düşürdüğü “G20 Antalya Doruğu” sona erdi. Toplantı boyunca Sultan’ın dışlayıp sonrasında başbakanlık görevini yeniden verdiği Ahmet Davutoğlu bugünlerde yeni hükümeti kurmaya hazırlanıyor.
Türkiye’nin, dünyanın gelişmiş ülkeleri arasında, G20’de boy göstermesi ülke adına sevindirici bir olaydı. Ancak Vezir-i Azam’ın yeni hükümetini ekonomi alanında güç günler bekliyor. Bazı yabancı ekonomik kuruluşların değerlendirmelerine özetle göz atalım:
Gallup ile ABD’nin Colombia Üniversitesi’nin birlikte hazırladıkları “Dünya Mutluluk Endeksi’ne” göre Türkiye; Cezayir, Türkmenistan, Endonezya ve Vietnam’ın ardından 76. sırada geliyor!
Ekonomi ve finans kuruluşu Bloomberg, Türkiye 2015’te “enflasyon ve işsizlik oranına” göre “2015’te en kötü sonuç verecek ilk 10 ülke içinde 9. sırada” yer alıyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), “Dış yükümlüklerin yapısı Türkiye’yi ‘likidite şoklarına’ sokabilir. Uluslararası yatırım konumunda yüzde 10-15 oranında bozulma olabilir. Cari açığın azaltılması için sıkı para siyasası izlenmelidir!”
Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün “Küresel Barış Endeksi’ne” göre Türkiye, “huzur” sıralamasında 162 ülke arasında 135. sırada geliyor.
Uluslararası sigortacılık kurumu Euler Hermes’in “ülkeler iflas haritasında” Türkiye’de 2014’te 15.822 şirketin iflas ettiği bildiriliyor, bunun 2015’te yüzde 10 artacağı öngörülüyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) “Küresel Rekabet Gücü Endeksi’ne” göre Türkiye, 140 ülke arasında bu yıl 6 sıra düşerek 51. sıraya geriledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin 2015 büyüme beklentisini yüzde 3.1’den 3’e, gelecek yıl için ise 3.6’dan 2.9’a indirdi.
UniCredit Grubu Orta ve Doğu Avrupa Bölümü Başkanı Carlo Vivaldi, “Şu an Türkiye en hızlı büyüyen ülke değil” dedi. Daha önce bu gruptaki 17 ülkede Türkiye, büyümede listenin başındaydı.

***

Avrupa Birliği, çarşamba günü Brüksel’de, “Dışişleri ve Güvenlik Siyasasını” gözden geçirdi. Doğudaki ve güneydeki komşular değerlendirildi. Değerlendirmede, üye devletlerle, Türkiye gibi ortak ülkelerle, uluslararası örgütlerle, toplumsal kurumlarla, sivil toplum ve akademik dünyayla yürütülen danışmaların etkili olduğu açıklandı.
AB’nin “Genişlemeden Sorumlu Üyesi” Johannes Hahn şu açıklamayı yaptı: “Önümüzdeki en acil sınama, komşuluk bölgemizin istikrara kavuşturulmasıdır. Çatışmalar, terör ve radikalleşme hepimizi tehdit ediyor. Ne var ki yoksulluk, yolsuzluk ve kötü yönetişim de güvensizliğin kaynağını oluşturuyor. Bu nedenle gerektiğinde ortaklarımızla olan ilişkilerimizi samimi olarak ortak gördüğümüz çıkarlarımız üzerinde yeniden odaklayacağız!”
Hahn ne demek istiyor?

Ali İsmail Korkmaz İçin!
Gezi Parkı olaylarına destek amaçlı Eskişehir’deki yürüyüşte polis ve eli sopalı gruplarca dövülen, hastanede 20 saat tıbbi müdahale yapılmayınca beyin kanamasından ölen Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz için Ankara’da “Düşlerinde Özgür Dünya” konseri düzenlendi.
Yarın saat 16’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki konser, opera sanatçıları Şule Köken, Esra Çetiner Tural, Ezgi Karakaya, Okan Başel, Arda Aktar, İnanç Makinel, Beran Sertkaya ve Mehmet Yılmaz’ın şarkıları, tiyatro sanatçısı Bülent Yıldırım’ın şiirleriyle, piyanist Esra Poyrazoğlu’nun eşliğinde gerçekleşecek.
Hatay’da, adına kurulan “Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nı (ALİKEV)ziyaret ettiğimde; kitaplığı, konserleri ve tiyatro oyunları ile Hatay’ın kültürel yaşamına önemli katkılarını görerek etkilenmiştim.
Tüm geliri ALİKEV’e bağışlanacak konsere ailesi de katılacak. Daha fazla bilgi 0545 210 00 94 numaralı telefondan alınabilir.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kadın cinayetleri... 18 Ekim 2024
İran-İsrail... 11 Ekim 2024

Günün Köşe Yazıları