Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Tiyatroyu Tiyatroculara Bırakmak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şehir Tiyatroları’nda hangi oyunların oynanacağının belirlenmesi görevini, Tiyatroların genel yönetmeninden alarak 7 kişilik bir kurula vermiş.
\nİlk bakışta, “daha demokratik olacak” diye yorumlanabilecek bu devir işinin sınırlarını çizen yönetmelik, belediye meclisinde oyçokluğuyla kabul edilmiş. Kurulun 2 üyesinin belediye bürokratlarından olması, üstelik onlardan birisinin de yürütme yetkisinin 1 numaralısı olarak tanımlanabilecek olan genel sekreter yardımcılığı makamında oturması, yeni formülün tartışılmasına yol açtı.
\nÖnce tiyatronun genel sanat yönetmeni, daha sonra da Kadir Topbaş’ın sanat danışmanı Kenan Işık, görevlerinden ayrıldıklarını açıkladılar.
\nİstifaları, belediye bürokrasisinin sanata müdahalesine yönelik tepki olarak yorumlayanlar haksız değildir. Sevgili Doğan Hızlan’ın dünkü Hürriyet’te yazdığı gibi sanatı, sanatçılara bırakmak en doğru ve en akılcı seçenektir.
\nHer iktidarın beğendiği sanat anlayışı olduğu bilinmiyor mu? Kars’taki bir heykeli ‘ucube’ olarak nitelendirerek yıktıran Erdoğan’ın halefi olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmiş olan Topbaş’ın bir iki gün için makamından ayrılması üzerine başkanlığa vekâlet eden, AKP’li şehir meclisi başkanvekilinin böyle bir tasarrufa kalkışmış olması, sanırım büyükşehir belediye başkanına yönelecek eleştirilere kalkan olmak için planlanan bir yöntemden kaynaklanıyor.
\nZira özellikle politik ağırlığı olan bürokratik makamlara vekâlet edenler, idare hukuku otoritelerinin altını çizerek belirlediği gibi ruzmerre, “sıradan” tasarruflarla meşgul olmalı, politik ağırlıklı kararların alınmasını ya da onaylanmasını seçilmiş makam sahiplerine bırakmalıdırlar.
\nKısa bir süre önce yine İstanbul’da kapalı gişe olarak oynayan “Rosenbergler Ölmemeli” adlı ünlü tiyatro eseri sahneden birdenbire kaldırıldığı zaman bu tasarrufun politik bir baskının sonucu olduğu yazılmıştı. Ama baskının nereden geldiği açık olarak bilinmiyordu.
\nGaliba, tiyatroya müdahale eden merkez, büyükşehir meclisinin son kararı ile aydınlığa çıkarıyor.
\nMuhafazakâr iktidar, kentlerdeki stratejik ağırlığı olan her şeye müdahale ederek “sanat yapacaksanız bizim kırmızı çizgilerimizi çiğnemeyin” demenin adımlarını atıyor.
\nKendi deyişleriyle “Ustalık Döneminde”ler ya!..
\nKamuoyunu ‘Ergenekon’du, ‘Balyoz’du; şimdi de ‘28 Şubatçılar’ın soruşturulması senaryosunu yıllar geçtikten sonra vizyona alarak toplumu oyalarken dış politikada toslamakta, içerde seçilmiş parlamenterlere özgürlük tanımamakta... Medyada demir parmaklık arkasında tutuklulukları en az üç yılı bulan gazetecilerle dünya basın özgürlüğü sıralamasında 148’inci sırada bulunmanın utancını yaşamaktayız.
\nSıraladığım bu repliklerle yeni bir trajikomik bir sahne eserine perde diyecek babayiğitler yok mu?
\nO tür babayiğitlerden eski bir deniz subayı öğretmen, mesela 28 Şubat’ta uğradığı haksızlıkları TV ekranlarında tefrika halinde anlatıyor. Ama nedense bugün zulüm görenleri teğet geçiyor!
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!