Olaylar Ve Görüşler

Eğitimde fırsat eşitliği masal mı? - Tansu ÖZCAN

01 Eylül 2022 Perşembe

Sosyal medyadaki anmalarda siyasetçiden sanatçıya, eğitimciden sporcuya dek pek çok ismin Cumhuriyetten beslenen bir öyküsü var. Haliyle paylaşılan isim, öyküsünden bağımsızlaşır, göreve hizmet eden bir figürana dönüşür. Sonuçta, zamanın birinde yaşamış kurgu karakterler değildir onlar. İçimizden birileridir.

Bugün milyonlarca genç yeni eğitim dönemine hazırlanırken bir başlarına boğuştukları tek sorun nitelikli eğitime erişim değildir. Onlar terk edilmişliğin yarattığı buruklukla yürümeye devam etmek için her gün mücadele içerisindeler. Nihayetinde eğitim, sağlık, barınma gibi temel hizmetleri kuşatan piyasada, “mahallenin namusu” diye kız yurdunun merdivenlerini kilitleyen cemaat ve tarikatların kıskacındadırlar. Kamusal alanın eşitsizliği ve bu eşitsizliğin yarattığı tahribatın ölümcül sonuçları da söz konusudur. O vakit terk edilmişlikleri bir kez daha yüzlerine vurulmaktadır. Bu açıdan laiklik, gençlerin bilimsel eğitime ulaşması için vazgeçilmez olduğu kadar, yaşamsal öneme de sahiptir. Kamusal yaşamı dini referanslara göre yeniden inşa etmek için piyasanın bıraktığı boşlukları dolduran tarikat ve cemaat yurtları bugün çaresizliğin son adresidir.

KAMUSAL YARAR

Kamuculuk, gençlerin çaresizliğini fırsata dönüştüren bu yapılara karşı mücadelede bilinen tek yoldur. Ancak öncesinde acil eylem planına ihtiyaç vardır. Gençlere “Biz varız, birlikte çözüm üretiriz” diyerek sorumlu bir yurttaş ve siyasetçi olmanın gereğini yerine getiren Özgür Özel’in başlattığı Aydınlığa Çağrı projesi bu bakımdan önemlidir. Enes Kara’ları yaşamdan yana cesaretlendirmek, sözlerden fazlasını gerektirir. Proje, gençlerin eğitime erişimine destek olmak ve onları çaresiz bırakan süreci reddetmek üzerine kuruludur. 

Aydınlığa Çağrı’ya destek olanlar, yarını düşlerken bugünün sorumluluğunu paylaşanlar, o eski masalı canlandıracak olanlardır. Yoksul bir işçi mahellesinden çıkıp Cumhuriyetin iradesini yeniden tesis edecek olanlardır. Toplumun ortak çıkarı, kamusal yarar, tarikatların çıkarının üstündedir.

TANSU ÖZCAN

SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ DOKTORA ÖĞRENCİSİ



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları