Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
CHP ne yapmalı? - Doç. Dr. Mehmet Kabasakal
Cumhuriyet Halk Partisi tüzük kurultayını 4 Eylül’de Sivas’ta açtı. CHP’nin en kapsamlı tüzük kurultayı 1976’da gerçekleşmişti. Tüzük ve program taslakları ilçelerde, illerde, yedi bölge toplantısında tartışıldıktan sonra kurultayda kesinleşmişti. Tüm örgütün katılımıyla yürütülen bu çalışma CHP’nin 1977 başarısında etkili oldu. Türkiye’de demokrasiyi yeniden inşa etmeye talip CHP, yeni tüzüğüyle kendi içinde demokrasiyi işlettiğini göstermelidir.
Parti tüzükleri partilerin iç işleyişini düzenler. İçeriklerinin demokratik ilkelere uygun olması kadar, eksiksiz uygulanması da önemlidir. Örneğin, CHP mevcut tüzüğü seçimlerde çarşaf listeyi zorunlu kılmakla birlikte, kongrelerde verilen önergelerle blok listeler çarpışmaktadır. Listeler hizmet yarışı anlayışıyla hazırlansa kurumlara dinamizm kazandırabilir. Oysa parti kongrelerinde seçimler genellikle, kişisel yarara dayalı olarak yapılmaktadır. CHP tüzüğünde demokratikleşme, mahalle kongrelerinden başlarsa bir anlam ifade edecektir. Kurultay sürecinde 1950-60 Ocak-bucak örgütlenmesinden( Bülent Ecevit, Ocağı Söndürülen Demokrasi, Arayış Haftalık Dergi, 9 Mayıs 1981),“sandık bazında” örgütlenme öngören CHP 1995 tüzüğünden yararlanılmalıdır (Md.25).
MAHALLE ÖRGÜTLENMESİ
Üyeler mahallelerde sandık bazında örgütlenmelidir. Her sandık çevresinde, partiye asıl üye olarak kayıtlı olanlar arasından ve tarafından “sandık çevresi sorumlusu” seçilmeli, bu sorumlu biri kadın, diğeri genç yardımcı ile birlikte çalışmalıdır. Partinin muhtarlık bölgesindeki yetkilisi “mahalle temsilcisi” olmalıdır. Sandık çevresi sorumluları, mahalle temsilcisine bağlı olarak çalışmalıdır. Mahalle örgütü 2-3 ayda bir toplanıp yörenin ve ülkenin sorunlarını görüşmeli, önerilerini ilçe yönetimine iletmelidir. Örgüt toplantıları üyelerin birbirlerini daha iyi tanımalarıyla seçimlerde başarısı sağlanır, seçim güvenliğini, dayanışmayı artırır.
Parti seçim takvimine göre üyeler kongrelerde mahalle temsilcilerini ve sandık çevresi sorumlularını gizli oyla belirlemelidir. Mahalle kongresi genel kurallara göre toplanmalı, divan oluşmalı, adaylar görüşlerini açıklamalıdır. Temsilciler ve ilçe delegeleri çarşaf liste ile belirlenmelidir. CHP, üye kayıtlarını yenilemiş sağlıklı üye yapısıyla, sandık bazında örgütlenerek çarşaf listeyi ödünsüz uyguladığında parti içi demokrasi daha sağlıklı işleyecektir.
ADAY BELİRLEME
CHP, milletvekilliği, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için adaylarını önseçimle belirlemelidir. Nitelikli uzman ve akademisyenlerin aday gösterilebilmesi için en çok yüzde 10’luk merkez kontenjanı ayrılabilir. Bir kişi merkez yoklamasıyla bir kez aday gösterilebilmelidir. Milletvekili adayı MYK üyelerinin önseçime katılmaları zorunlu olmalıdır. Partinin yüzde 10’un altında oy aldığı yerlerde, üyelerle eğilim yoklaması yapılabilir. Adaylara kendilerini tanıtmaları için eşit koşullar sağlanmalıdır.
ÖNERİLER
Kurultay hariç, parti kongrelerinde milletvekilleri ve üst kademe yöneticileri kongre divan kurulunda olmamalıdır.
Mahalle kongresi dahil tüm kongrelerde yöneticiler ve delegeler çarşaf liste ile seçilmeli; blok liste öneriye ve oylamaya konulmamalıdır.
Milletvekilliğine, belediye başkanlığına ve belediye meclis üyeliğine adaylar mal bildiriminde bulunmalıdırlar.
Örgütün bütün kademeleri üyelerle düzenli toplantılar yapmalı; kararlar, yetkili kurullarda tartışılarak alınmalıdır.
Önceki seçime göre oyu düşen il ve ilçelerde yönetimler görevlerinden ayrılmalı; görevi, kongreye kadar üst yönetimce atanan kurullar yürütmelidir.
Bir kişi aynı görevi ara vermeksizin en fazla üç kez yapabilmelidir.
Kongrelerde ve önseçimde oy kullanacak üyenin aidatını düzenli ödemesi, borcunun bulunmaması esas olmalıdır.
Hazine yardımının bir bölümü (yüzde 10) eğitime ayrılmalı, yüzde 50’si üye sayıları ve son seçimde aldıkları oy miktarına göre il ve ilçelere dağıtılmalıdır.
Parti içi eğitim faaliyetlerine ağırlık verilmelidir.
Yönetimler ve parti komisyonları, STK’lerle, uzmanların ve üniversite öğretim üyelerinin katıldığı platformlar oluşturur, parti programının uygulamasına yönelik politikalar geliştirirler.
CHP, 1970’li yıllardaki gibi genel başkana bağlı araştırma, planlama büroları oluşturmalıdır. Bu bürolar, iktidara hazırlık çalışmalarını yürüten gölge kabineye güç verir. Genel merkezde arşiv ve kütüphane kurulmalıdır.
CHP, bu ve benzeri öneri ve uygulamalarla, üyelerin çalışmalara katıldığı ve adayların üyelerce belirlendiği 1977 seçimlerindeki başarıyı tekrarlayabilir. Bunun için, partiyi iktidara taşıyacak nitelikli kadrolarını, liyakate dayalı bir anlayışla belirlemelidir. CHP iktidarı ve başarısı, CHP’nin her bir üyesinin, iradesini ipotek etmeden özgürce kullanmasıyla gerçekleşecektir.
Doç. Dr. Mehmet Kabasakal
Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
- Karga videosu sosyal medyada viral olmuştu!
- Öğretmenlik meslek kanunu taslağı...
- Atatürk'ün kullandığı parfümden üretti!
- Minikler Cumhuriyet'in ilanını gazete dağıtarak duyurdu
- Şok İddialar! Oktan Keleş: TUSAŞ Saldırısının Arkasında
- Bu kadarı pes! Çöp evden 10 kamyon çöp çıktı
- Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan Antalya'ya turizm eleştirisi
- FETÖ elebaşısı Fethullah Gülen öldü
- Eğitimde sorunlar çığ gibi büyüyor! Öğrenciler aç, okull
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü çikolata markası da artık kara listede
- Ünlü oyuncu gözaltında: Marketten 'zeytinyağı' çaldı
- 6 yaşındaki Şirin'i katleden şahsın ifadesi ortaya çıktı
- Erdoğan'a ve Yerlikaya'ya çok sert yanıt!
- Erdoğan'dan Özel ve İmamoğlu'na tazminat davası
- 'Sanki mağdur olan Esenyurt değilmiş gibi...'
- Oy oranını en çok artıran parti hangisi?
- Tek kalemde milyarlık vergi borçları silinenler nerede?
- Halk TV'den ayrılan Şirin Payzın'ın yeni adresi netleşti
- 'Fethullah Gülen hayatta olsaydı...'