Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Bolivarcı Devrim’in gücü - Ulaş CAN
Venezüella tarihinin dönüm noktalarından, aynı zamanda Latin Amerika ve dünya jeopolitiğinin kırılma anlarının yaşandığı üç kritik gün: 11-12-13 Nisan. Bu kırılma, ülkede o kadar büyük yaşanmış ki deyimler sözlüğüne yeni bir deyim katmış: “Her ayın 11’inin bir de 13’ü vardır”.
11 Nisan 2002’de Bolivarcı Devrim’in lideri Hugo Chavez, askeri darbeyle devrilmek istenmiş, 12 ve 13 Nisan’da halkın direnişiyle darbe püskürtülmüştü. Bolivarcı hükümet, darbe girişiminin 20. yılında bir dizi etkinlik düzenledi. Başkan Nicolas Maduro’nun katılımıyla yapılan miting, gövde gösterisine dönüştü. Meydanı dolduranlar, taşıma kitleler değildi. Gecekondulardan, komünlerden bayrağını, silahını alıp gelenlerdi. Törene askerlerin yanı sıra, ülke genelinde sayıları beş milyonu bulan silahlı milis güçler de katıldı.
YOĞUN KATILIM
Maduro’nun konuşmasında verdiği önemli mesajlar şunlardı: Bolivarcı sosyalizm için çalışıyoruz, çalışacağız. Devletin ve bürokrasinin önemli kurumlarına sızmış yolsuzluğu ezeceğiz. 21. yüzyılın sosyalizmini inşa etmek için çalışacağız.
Bir başka etkinlik, Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği Uluslararası Antifaşizm Zirvesi’ydi. Zirveye dünyanın 55 ülkesinden yüzün üzerinde delege katıldı. Bolivarcı hükümet, üç gün süren darbe girişimin 3R ile anlatıyor. 11 Nisan, Resiste (Direniş). 12 Nisan, Renace (Yeniden Doğuş). 13 Nisan, Revoluciona (Devrim). Darbe girişimini, 3R ile anlatan Bolivarcı hükümet, bu alandaki iletişimi de 3r.Nets adlı iletişim forumuyla yapıyor.
Forumda öne çıkan başlıklar şunlar: Siyasal iletişim ve yeni teknolojiler. Mevcut jeopolitikte ekonomik savaş ve medya savaşı. Popüler iletişimden yeni iletişim teknolojilerine geçiş.
MEDYA DARBESİ
Chavez’in iletişime verdiği önemi biliyorsanız, komünlerde sizi karşılayan onlarca genç iletişimciyi görünce şaşırmıyorsunuz. Medya sektöründe alternatif yayın organlarının önemine değiniyorlar. Kadınları sürece katmanın değerini çok iyi biliyorlar. Ortak üretimle, eşit topluma ulaşmak hedefine inanıyorlar. Bu genç iletişimcilerin başında Devlet Başkan Yardımcısı, İletişim ve Enformasyon Bakanı Freddy Alfred Nazareth Nanez geliyor. Nanez, 20 yıl önce medya darbesi yapanların, halkın tepkisini unuttuklarını vurgulayarak şunları söylüyor: “Sokaklarda Chavez’i, demokrasiyi arayanları, ülkenin geleceğini soranları hesap edemediler. Medya darbesinden sonra, darbenin devamı niteliğinde yeni yöntemler, yeni stratejiler, yeni teknolojilerle saldırganlıklarını sürdürdüler. Ancak bizler buradayız. Halkımız sayesinde burada durmaya devam ediyoruz”.
Nanez’in şu cümlesi ise adeta ders veriyor: “Venezüella’da darbe gerçekleştirilebilmesi için sadece bir şeye ihtiyaç duyulur; o da ABD Büyükelçiliği’dir.”
ULAŞ CAN
GAZETECİ
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Özel okulların ücretleri uçtu
- Merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı!
- Milyonlarca emeklinin gözü 3 Ocak'ta!
- Yapay zeka sağlıkta çığır açıyor
- Asgari ücret ve emekli maaşı hakkında önemli iddia!
- Asgari ücret kaç TL olmalı?
- Yarısı mesleği bırakmayı düşünüyor!
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
En Çok Okunan Haberler
- Bu ürünler artık 'iade' edilemeyecek
- Arınç'tan Mehmet Uçum'a çok sert sözler!
- CHP’lilere ‘kızan’ başkandan tartışmalı karar!
- Fatih Erbakan'a 'Erdoğan' tepkisi
- ‘Süper yetki’ geri geliyor
- '1 Milyon Mehmet' hayatını kaybetti
- Erdoğan'dan Şanlıurfa'da 'adaylık sözü'
- Özel'den Erdoğan'a 'Kılıçdaroğlu' yanıtı
- Erkek taraftarlar, Şanlıurfalı kadın sporcuları darbetti
- AKP kongresi karıştı: 'Tek liste' gerginliği