Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Kayıt Dışı Ekonominiz Varsa Şike ve Yolsuzluk Doğaldır
Kayıt dışı ekonomiyi küçültmediğiniz takdirde hangi yasayı yaparsanız yapın, ağır cezalar da verin yolsuzluklar ve şike olaylarını ortadan kaldırmak mümkün değildir. Belki yapanları biraz korkutabilirsiniz, ama bu faaliyetleri önleyemezsiniz.
\nBir futbolcuya şike parası kayıtlı hangi kaynaktan gönderilebilir, bu mümkün mü?Kulüpler birer dernek ve sıkı denetime tabi. Kulüp şirketleri halka açık bir şirket; SPK, Borsa ve halkın denetimi var. Dolayısıyla kulüp dışında oluşmuş kayıt dışı ekonomide yer alan kaynaktan veya parayı gönderenin şahsi kayıt içi ve dışı varlığından gönderilebilir.
\nYolsuzluk yapan elde ettiği geliri, parayı kayıt dışı ekonomi olmazsa saklayamaz. Ortaya çıkacak bir para, gizlenemeyecek bir para haline gelince yolsuzluk yapma olanağı zorlaşır.
\nBu nedenle öncelikle kayıt dışı ekonomiyi küçültmek, bu ekonomiyi yaratan sebepleri ortadan kaldırmak esas ve öncelikli bir iş olmalı.
\nSaklı ekonomi ve yeraltı ekonomisi kayıt dışı ekonomiyi oluşturur
\nKayıt dışı ekonomi; saklı ekonomi ve yeraltı ekonomisi diye ikiye ayrılır. Saklı ekonomi vergi mükelleflerinin daha az vergi ödemek amacıyla faaliyetlerinin bir kısmını veya tamamını gizlemelerinden doğar.
\nSaklı ekonomide faaliyetler yasaldır
\nSaklı ekonomiyi yarı kayıtlı ekonomi, kayıtsız ekonomi, kayıt dışı istihdam unsurları oluşturur.
\nYarı kayıtlı ekonomide vergi mükellefleri daha az vergi ödemek veya hiç ödememek için faaliyetlerinin bir kısmını veya tamamını kayıt dışında tutarlar. Yeterince vergi ödemeyenlerle ilgili gene kabul görmüş sektörler; avukatlar, doktorlar, muhasebeciler, kereste ve mobilya ticareti yapanlar, oto galerileri, emlak komisyoncuları, kum ocakları, kuyumcular, döviz büroları, yüksek ücret alan yöneticiler, özel inşaat yapanlar, proje büroları, gayrimenkullerini kiraya verenler, spot piyasada dayanıklı tüketim malları satanlar, oto yedek parça satanlar, deri imalatı ile satışını yapanlar, otel-lokanta-eğlence yerleri işletenler, arsa spekülatörleri, tarımsal ürün alıp satanlardır.
\nBu sektörlerde olanların tümü vergi kaçırmaz. Vergisini düzgün ödeyenler de vardır. Ancak faaliyetlerin ve sektörlerin özelliği nedeniyle vergi kaçırma olanağı ve eğilimi daha fazladır.
\nKayıtsız ekonomide ise faaliyetlerde yasadışılık yoktur. Ancak faaliyetler vergi ödenmemesi için tamamen vergi idaresinin ve ilgili kamu kurumlarının bilgisi dışında yapılır. İşportacılar, seyyar hamallar, iş takipçileri, aracılar, özel otopark işletenler, sebze ve meyve satan tablacılar, seyyar nakliyeciler, belli işyeri olmadan küçük çapta imalat ve ticaret yapanlar, canlı hayvan ticareti ile uğraşanlar, büfe dışında jeton ve bilet satanlar, kayıt dışı e-ticaret yapanlar bu ekonomide yer alır.
\nBu faaliyetler küçük çaplı ve tespit edilmesi güç olduğundan marjinal kabul edilmektedir.
\nKayıt dışı istihdam, istihdam edilen kişilerin,
\n- Hiçbir şekilde kayıtlara alınmaması, sigorta kapsamına dahil edilmemesi,
\n- Bir kısmının kayıtlarda gösterilmesi
\n- Prime esas kazançların eksik gösterilmesi,
\n- Hem çalışma sürelerinin hem de prime esas kazançların eksik gösterilmesi şeklinde ortaya çıkar. Buna sebep istihdam üzerindeki büyük pirim ve vergi yükü olduğu kabul edilen ortak kanıdır.
\nYeraltı ekonomisi kara para yaratan yasadışı faaliyetlerin yer aldığı bir ekonomidir.
\nYasadışı ekonomik faaliyetler çalınmış eşya ticareti, uyuşturucu üretimi ve ticareti, fahişelik, kumar, kaçakçılık gibi yasaların yasakladığı ve cezalar verdiği faaliyetlerdir. Bu faaliyetlerden doğan gelir kömür gibi karadır. Neticede bu gelir de vergi dışı kalmaktadır. Ama vergiden önce faaliyetlerin toplum için zararlı ve suç sayılması daha önemlidir.
\nİşte kısaca tanımladığımız kayıt dışı ekonominin şike ve yolsuzluğu yaratan bölümü saklı ekonomi ve bu ekonomide yaratılan gri paralardır. İş takipçisi aldığı komisyonu, rüşvet alan rüşvet parasını, şikeci aldığı hediyeyi, dernekler vasıtasıyla yapılan yolsuzluk sonucu sağlanan paraları, ihaleye girip de pul parası alan müteahhidin sağladığı bu tür kazançları, gayrimenkullerini düşük bedelle satanın sakladığı açıktan aldığı paraları, işi hallederim deyip parayı cebine atanların gelirleri, ulufe dağıtır gibi ona buna şirket ve dernek paralarını dağıtanların gelirleri saklanamaz hale gelirse bu durumda yargının da işi kolaylaşır. Olur olmaz delillerle de insanlar şüpheli duruma düşmez. Saklı ekonomiyi açık hale getirmezseniz, bir maçtan önce normal sayılabilecek bir sosyal birliktelik olan yemekler ve buluşmalar töhmet altında kalmayı elverişli hale getirir.
\nİşte bunun çözüm yolu da kulakları çınlasın Zekeriya Temizel’in getirmeye çalıştığı “nereden buldun” yasasıdır. İşadamları “nereden buldun”dan korkacaklarına polis devletinden korkup buna destek versinler. Çünkü özgürlükten mahrum kalmak vergi ödemekten daha katlanılmazdır.
\n\nKaynak: Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Sugözü’nün Kayıt Dışı Ekonomi ve Türkiye adlı kitabı.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret ve emekli maaşı hakkında önemli iddia!
- Asgari ücret kaç TL olmalı?
- Yarısı mesleği bırakmayı düşünüyor!
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' yanıtı sonrası gözaltına alındı
- Erdoğan'dan açlık sınırına sadakat!
- ORC Araştırma 2024'ün son anketini açıkladı
- Oytun Erbaş'ın 'asgari ücret' yorumu pes dedirtti
- AKP’nin 2025 planı ne?
- Bakan Işıkhan asgari ücreti böyle duyurdu!
- TÜRK-İŞ asgari ücret komisyonundan çekildi
- DİSK'ten asgari ücret açıklaması
- Azerbaycan Havayolları'na ait uçak düştü
- 'Enderun sisteminde' eğitim veriliyor