Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Emeklilerin Farkında Olmadığı Destekleme Primi Meselesi
5510 Sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan, Emekli Sandığı’ndan ve Bağ-Kur’dan emekli olup da sosyal güvenlik destek primi ödemeden çalışanların farkında olmadıkları veya ödemedikleri SGDP borçları bulunmaktadır.
\nTorba yasa bir ay uzadığından bu konuyu tekrar gündeme getirerek emeklilerin dikkatini çekmek istiyoruz. Çünkü bu şekilde borçlu olanlar torba yasadan yararlanarak eski borçlarını ödeyebilecekler.
\n1- 5510 Sayılı Yasa’nın yürürlük tarihi olan 01.10.2008 tarihinden önce emekli olup yaşlılık veya emeklilik aylığı alanların durumu (nereden emekli olurlarsa olsunlar önem arz etmemektedir)
\na- 4/a kapsamında çalışmaları hali
\nBu kişiler bir işverene bağlı olarak çalışmaları halinde tercihlerine göre ya emekli maaşı kesilip sigorta kapsamına geçerler ya da kazançları üzerinden SGDP öderler. Ücretlerinden işverence kesilecek prim yüzde 31.5-36 arasında bir orandır.
\nBurada kısa vadeli sigorta primi oranı arttırılarak SGDP tahsil edilmektedir.
\nb- 4/b kapsamında çalışmaları hali
\nKendi adına veya hesabına çalışmaları yani 4/b kapsamına girmeleri halinde SGDP’ye tabi olmak için beyanda bulunmaları durumunda yaşlılık veya emekli maaşları kesilmeyecek ve bu primler yaşlılık aylıklarından kesilerek sorun yaşamadan çalışacaklardır.
\nPrim oranları 2008 için yüzde 12, 2009’da yüzde 13, 2010’da yüzde 14, 2011 ve sonrası için yüzde 15 olarak geçerlidir.
\nBurada önemli hatırlatmalar yapalım.
\n- Primler yaşlılık aylığından doğrudan kesilmektedir.
\n- Kısa vadeli sigorta primi ayrıca tahsil edilmemektedir.
\n- Kesilecek SGDP tutarı en yüksek yaşlılık aylığı alan Bağ-Kur emeklisinin aylığından kesilecek SGDP’den fazla olamayacaktır.
\n2- 5510 Sayılı Yasa’ya göre sigortalılıkları başlamayanlardan 01.10.2008 tarihinden sonra yaşlılık veya emeklilik aylığı alanların durumu
\nBurada da sistem yukarıda açıkladığımız gibidir.
\n3- Bugüne kadar 4/b kapsamında olduğu halde bunu beyan etmemiş olanların sorunu
\nEmekli Sandığı’ndan, Bağ-Kur’dan ve SSK’den emekli olduğu ve bağımsız 4/b kapsamında çalıştığı halde SGDP yönünden durumunu bildirmeyenlerden geriye dönük SGDP alınması gerekmektedir.
\nBilindiği gibi 1479 Sayılı Bağ-Kur Yasası’na göre bu durumda olanlardan yüzde 10 SGDP kesilmekte idi. Emekli Sandığı ve SSK emeklileri belli bir katsayının yüzde 10’unu beyan ederek ödemekteydiler. Bağ-Kur’dan emekli olanların ise yaşlılık aylıklarından tahsil edilmekteydi. Bu durum şimdi veya 01.10.2008 tarihinden sonraki bir tarih itibarıyla tespit edilmişse geriye dönük tahsil edilecektir.
\n4- Kimler 4/b kapsamında sayılmaktadır?
\nKöy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar,
\nTicari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,
\nGelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar,
\nAnonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,
\nTarımsal faaliyette bulunanlar...
\n5- Örnekler
\nEmekli bir milletvekili 08.08.2001 tarihinden sonra çeşitli şirketlerin yönetim kurulu üyesi olmuşsa 01.10.2008 tarihine kadar aylık yüzde 10, 2008’den sonra yukarıda belirttiğimiz oranlarda SGDP ödemek zorundaydı. Bu ödemeyi yapmamışsa emekli maaşı kesilir ve bugüne kadar ödemediği SGDP kendisinden cezalı olarak ve faiziyle tahsil edilir.
\nBir şirketten emekli bir çalışan kendine bir dükkân açmış ve gelir vergisi mükellefi olmuşsa SGDP ödemesi gerekir.
\nBir mali müşavir Bağ-Kur’dan emekli olup serbest meslek faaliyetine bir şekilde devam ediyorsa SGDP yaşlılık aylığından tahsil edilecektir.
\nİşte bu durumda olup da SGDP yönünden yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin torba yasadan yararlanarak eski borçlarını taksitlendirmek üzere cezasız ve çok küçük bir faiz yükü ile ödemeleri mümkündür.
\nBu nedenle nereden emekli olurlarsa olsunlar emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar özellikle sona ermiş olsa dahi anonim şirket yönetim kurulu üyelikleri, limitet şirket ortaklığı, 01.10.2008 öncesi için anonim şirket kurucu ortaklıklarının bulunup bulunmadığını, yukarıda sayılanlar kapsamında çalışmalarının olup olmadığını taramaları, varsa 6111 sayılı torba yasadan yararlanarak ödemelerini hatırlatmak istiyoruz. Bunun için Ticaret Sicili kayıtlarından şirketlerdeki durumlarınızı kontrol edebilirsiniz.
\n\n\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı