Mustafa Balbay
Mustafa Balbay mustafabalbay35@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

İYİ Parti çıkmazı!

18 Nisan 2024 Perşembe

Çok partili yaşamla birlikte siyasi tarihimiz merkez sağla merkez solun üzerinde şekillendi.

AKP’nin 2002’den beri iktidarda kalmasının başlıca nedeni merkez sağın bir türlü toparlanamaması. Merkez sağ ne zaman barajı geçecek bir güce ulaşsa bir şekilde tökezletiliyor.

İYİ Parti bunun sıcak örneği.

Meral Akşener’in tutumu ya da tutumsuzlukları için “Meral-gate” demeye dilimiz varmıyor ama özellikle 3 Mart 2023’ten bu yana yaşananlar siyasetin olağan akışına oturmuyor.

14-28 Mayıs öncesinde masadan kalkışına ve dönüşüne anlamlı açıklama getirmeyen Akşener’in seçimlerden sonra pişmanlık listesi yayımlaması da anlamsızlıklar serisinin parçasıydı. 31 Mart öncesinde bir yıl önce yere göğe sığdıramadığı İmamoğlu ile Yavaş’ı ihanet çemberine sokmasına tabanı da anlam verememiş olmalı ki onu dinlemedi.

***

İYİ Parti 27 Nisan’da olağanüstü kongre yapma kararı aldı. Partide olağan gelişme olmadığı için bunu da yadırgamamalı. Gündem karışık:

-Meral Hanım, “İlle de gitme, sensiz olmaz” derlerse kalabilir...

-Meral Hanım, “Benim yerime şu olsun” diyebilir...

-Koray Aydın başından beri hayalini kurduğu koltuğa oturabilir...

-Bir süre için “Cihan Abi” formülüyle parti paçayı kurtarabilir...

-Dipten gelen dalgayla ak tolgalı bir beylerbeyi kurultaydan ak alınla çıkabilir...

Bu olasılıkların her biri kendi içinde yeni seçenekler üretebilir.

İYİ Parti’nin kurulduğu 25 Ekim 2017’den beri samimi düşüncemizi hep vurguladık:

Türkiye’de Cumhuriyetin temel ilkeleriyle sorunu olmayan bir merkez sağ parti şart!

Biraz daha geriye gittiğimizde AKP’nin yüzde 34 oyla parlamentonun yüzde 65’ini elde ettiği 2002 seçimlerinin ana teması merkez sağın çöküşüdür. 1990’lı yılların iktidar ortakları DYP yüzde 9.5, ANAP yüzde 5’le barajın altında kaldı. 2007 daha dramatiktir. Erkan Mumcu ile Mehmet Ağar merkez sağı toparlamak üzere işbirliğini sonuçlandırmak üzereyken birden ayrıştırıldılar! Mumcu ve Ağar, 2007 gerçeklerini hâlâ Türkiye ile paylaşmadı. O yıl yapılan genel seçimde 27 Nisan e-muhtırasının da etkisiyle ama asıl merkez sağda bir toplanma yerinin oluşturulmasına izin verilmemesi nedeniyle AKP oylarını yüzde 13 arttırıp yüzde 47’ye ulaştı.

***

2007’den 10 yıl sonra İYİ Parti, MHP’den kopanların ağırlıklı olduğu bir kadro ile merkez sağa talip oldu. 2018’de barajı geçerek AKP iktidarından sonra kurulup seçimle Meclis’e girmeyi başaran ilk parti oldu.

Gelinen nokta ise hüzün verici...

Erdoğan için yakın gelecekte İYİ Parti’nin tabelasından çok 38 milletvekili önemli. Bahçeli’nin de Meral Hanım’a, “Sakın bırakıp gitme, partinin başında kal” demesi İYİ Parti’ye yönelik Cumhur İttifakı’nın ezeli takıntısını ortaya koyuyor.

İYİ Parti muhalefette görünsün ama iktidardan çok CHP’ye saldırsın!

Ne güzel denge!

İYİ Parti 27 Nisan’a dek, siyaset mühendisliğinin değişik örneklerine sahne olacak. Erdoğan’ın “çok partili tek adam rejimi” arayışlarında yeni bir perde aralanıyor.

İYİ Parti kendi içinden bir değişim heyecanı yaratabilir mi?

Artık zor görünüyor. Zira bunun için öncelikle örgüte can verecek bir ruh üflemek gerek!

Yanılsak ne güzel olur!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Suriyeliler döner mi? 19 Aralık 2024
Trump övüyor mu? Yoksa... 18 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları