Çocuk Yayıncılığının Buluşma Yeri Bologna

08 Nisan 2015 Çarşamba

Dünyanın dört bir yanından gelen yayıncılar, ajanslar, illüstratörler ve yazarlar geçen hafta Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’ndaydı. Bologna, Frankfurt ve Londra kitap fuarları ile birlikte dünyanın en önemli üç kitap fuarından biri. Çocuk yayıncılığının ise en önemli kitap fuarı.
Bologna Çocuk Kitapları Fuarı sadece profesyonellere açık. Esas amaç telif hakları alışverişini sağlamak. Çocuk yayıncılığındaki son gelişmeleri izlemek, dünyanın en ünlü illüstratörleri ve yazarları ile tanışmak ve çocuk ve ilk gençlik yayıncılığının birçok önemli ödülünü kazananları öğrenmek de fuara gelme nedenleri arasında sayılıyor.
Bologna Çocuk Kitapları Fuarı 1963’ten beri gerçekleştiriliyor. Son yıllarda, özellikle Avrupa’da yoğun olarak hissedilen ekonomik krizin etkisiyle fuara katılımda düşüş gözleniyordu. Bu yıl Bologna Çocuk Kitapları Fuarı hem büyümüş hem de daha çok ziyaretçiyi ağırlamış.
Fuar yönetimine göre bu yıl fuara 35 bin kişi gelmiş ki bu 2014’e göre yüzde 15’lik bir artış demek. Fuarda 77 ülkeden 1200 stand yer almış, bu da yine 2014’e göre yüzde 10 da-ha fazla. Dikkati çeken nokta ise esas yoğunluğun ilk iki gün gerçekleşmesi. Özellikle yurtdışından gelen ziyaretçiler en kısa zamanda görüşmelerini yapıp dönmek istiyor. Bunda zaman darlığı önemli etken ama daha da önemlisi fuar ziyaretinin pahalı bir iş olması.
Bologna küçük bir üniversite şehri. 1088 yılında kurulan Bologna Üniversitesi Avrupa’nın en eski üniversitesi sayılıyor. 70’li yıllarda 490 bin olan nüfusu 378 bine düşmüş. Fuarların şehrin ekonomisine önemli katkısı olduğu anlaşılıyor. Avrupa’nın en büyük fuar alanına sahip. Şehirde çok sayıda otel var ama fiyatlar fuar zamanlarında üçe katlanıyor. Bu nedenle fuar ziyaretçileri şehirde daha az kalmayı tercih ediyor.
Ziyaretçi sayısındaki artış ise fuarın resmi açılış tarihi olan 30 Mart’tan önceki hafta sonu 28 ve 29 Mart’ta çocuklar, gençler ve ailelerin ziyaretine açılmış olmasından kaynaklanıyor. Hafta sonunda 32 etkinlik gerçekleştirilmiş. Fuarı 22 bin okur ziyaret etmiş. Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’nın dönüşmeye başladığını sadece profesyonel ziyaretçilere açıkken okurlara da yöneldiği anlaşılıyor. Fuarın bir holünde yer alan ve 15 bin çeşit kitabın satışının yapıldığı belirtilen “International Bookshop” da bu değişimin göstergesi. Eğitim araçları salonu, çocuk edebiyatının karakterlerinin çeşitli ürünlerde ve medyada kullanılmasını sağlayan lisanslama, çocuk kitaplarının dijital ortam da dahil tüm medyalarda haklarının satışına yönelik “Media All Rights” gibi yan etkinlikler de fuara ilgi ve katılımı artırma amacıyla yapılıyor.
Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’nın konuk ülkesi Hırvatistan’dı. Hırvatistan üç sergi ve birçok etkinlikle fuarda yer aldı. Fuarın girişinde yer alan ve büyük ilgi toplayan İllüstratörler Sergisi’nin yanı sıra “Alice Harikalar Diyarında 150 Yaşında”, “BolognaRagazzi” ödüllerinin 50 yılı sergileri de dikkati çekiyordu. Fuarda 166 etkinlik gerçekleştirilmiş ve birçoğu uluslararası düzeyde olan 19 ödül açıklanmış.
Türkiye bu yıl önceki yıllara göre daha büyük bir standla Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’na katıldı ve büyük ilgi gördü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile 100 metrekarelik alanda aralarında Can Çocuk, Yapı Kredi, Günışığı, Tudem, Erdem, Redhouse ve Timaş’ın yer aldığı 18 yayınevi kendilerine ayrılan bölümlerde kitaplarını sergileyip telif hakları görüşmeleri yaptılar.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları