Hikmet Çetinkaya

Güneşin Doğuşu...

11 Aralık 2008 Perşembe

Naziler yüzünden vatanı Avusturyayı, ardından da Avrupayı terk etti, oradan da Brezilyaya yerleşti.

1942 yılında karısıyla birlikte Petropolis kentinde yaşamına son verdiğinde dostlarına bir mektup bıraktı:

Artık güneşin doğuşunu beklemeyeceğim...

Gücünü yitirmişti ve güneşin doğuşunu beklemeyecekti artık.

Dostlarına ise yeni güneşin doğmasını beklemelerini öneriyordu.

Öldüğü zaman 61 yaşındaydı yarının sözcülüğünü yapan usta romancı, öykücü ve şair Zweig...

Son bir aydır Stefan Zweigın Can Yayınlarından çıkan kitaplarını okuyorum... Değişim Rüzgârı, Sabırsız Yürek, Lyonda Düğün, Satranç, Rotterdamlı Erasmus ve öteki kitapları...

Bazılarını daha önce okumuştum, Yarının Tarihigibi... Ahmet Cemalin Almanca aslından yaptığı çeviri, Zweigın faşizme karşı verdiği savaşımı, demokrasi ve özgürlük anlayışı derinden etkiledi beni.

Psikolojiye ve Freudun öğretisine duyduğu yoğun ilgi, derin karakter incelemelerinde kendini bulur. Tarihe bir başka pencereden bakar Zweig.

Duygusal ve alıngan bir kişiliği vardır, intihar nedeni Avrupanın içine düştüğü siyasal nedenlerdir.

Bu hafta Yarının Tarihini bir kez daha okudum. Çağdaş hümanizmin sözcülüğünü yapıyor Zweig. Ulus, din, renk, mezhep, dil ayrımcılığını toprağa gömüyor. Tüm insanlığın yararını gözeten bir dünya görüşünü okurla paylaşıyor.

Balzac, Proust, Verlaine, Rimbaud, Tolstoy, Montaigne gibi yaşadıkları dönemin edebiyat iklimini değiştirmiş yazar ve şairlerin dünyalarından yola çıkıp hümanizmin sözcülüğünü üstleniyor.

***

Yüzyılın özgürlük anlayışının simge adı Zweig, zorbalığa karşı düşünceyi, kitle çılgınlıklarına karşı bireyin yüceliğini savundu.

Mete Kızıkın Küresel İsyan ’68” kitabını (Günizi Yayıncılık) okurken aynı düşünce ormanında dolaşıyor gibiydim...

ABDdeki ilk kıvılcımın Avrupaya sıçraması ve toplumun öteki katmanlarını kapsayıp muhalefete dönüşmesi...

Kadınların eşitlik eylemleri 68 ruhuyla başlamamış mıydı? Çevre, insan hakları, demokrasi 68 eyleminin özünü oluşturmuyor muydu?

Antikapitalist ve antiemperyalist eylemler, tüketici hakları dünden bugüne dek uzanıyor küllenmiş 68 ruhuna karşın.

Mete Kızık 18 yaşında Avusturyaya gitti ve 24 yıl sonra Türkiyeye döndü...

Viyanada felsefe ve psikoloji okudu, çevre eylemlerinin içinde yer aldı... Avrupada 68 eylemcileriyle tanıştı... Metenin Küresel İsyan ’68” kitabı, insanlığın savaşsız, sömürüsüz, özgürlükçü dünyası için mücadele edenlerin öyküsünü anlatıyor.

Okunması gereken bir kitap!

***

Ekonomi yazarımız Prof. Dr. Erinç Yeldanın Küreselleşme Kim İçin”, Oya Köymenin Kapitalizm ve Köylülükkitapları ile Ozan Özgürün romanı Gecenin KapılarıYordam Kitaptan çıktı.

Osman Şahinin Saçlı Yılan ile Selvian”, Kazua İşiguronunDeğişen Bir Dünyada Bir Sanatçı”, Turgay FişekçininLeyla İle Mecnununu Turkuaz Yayıncılık bastı.

Can Yayınlarından ilginç kitaplar masamın üzerinde duruyor... Sybille BedfordunMiras”, Perihan Mağdenin Son Yazılar”, Deniz Kavukçuoğlunun Zarife”, Şebnem Şenyenerin “30 Şubat”, “Bir Türk Casusunun Mektupları”, Emin Özdemirin İnsan Yüreğine Yolculukve İş Bankası Yayınlarından çıkan Esin AfşarınYaşamımdan Esintilerkitaplarını okumaya başlayacağım öteki kitaplarla birlikte...

***

Gelecek Takvimcilik 2009 yılı için duvar ve masaüstü 365 Gün Atatürktakvimleri hazırlamış. Celal Başlangıç getirdi önceki gün. Celalle oturup sohbet ettik uzun uzun...

Çok güzel bir takvim... Birini duvara astım, ötekini masamın üstüne koydum...

Her Atatürkçü, yurtsever, demokrat bu takvimleri almalı... Takvim yaprakları yakın tarihimize ışık tutuyor...

Migros, CarrefourSA market zincirlerinde, D&R, Remzi, Nezih, İnkılap, Alkım gibi büyük kitabevlerinde, kitapçıların raflarında yer alıyor 365 Gün Atatürkduvar ve masaüstü takvimleri. Bir de telefon numarası vereyim: 0212/243 79 12-13

***

Zweigın yaşamöyküsü... 68in büyük isyanı...

Yaşamla ölüm arasındaki o ince çizgi...

İnsanlık tarihi bir utanç anıtı gibi duruyor karşımızda.

Özgürlük ve demokrasi savaşımı sürüyor...

hikmet.cetinkaya@cumhuriyet.com.tr - Faks numaramız: 0212 343 72 69



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Aşklar ve sevinçler... 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları