Hikmet Altınkaynak

Türkiye, Sabahattin Ali okuyor

16 Ocak 2020 Perşembe

Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna romanı, 1998’den bu yana 100 baskı yaptı ve 2 milyon 368 bin 736 okura ulaştı. Bunu geçen haftaki Cumhuriyet Kitap’ta yayımlanan Yapı Kredi Yayınlarının kitap ilanından öğrendim. Başka ölçütlere de bakıp Türkiye Sabahattin Ali okuyor diyorum, seviniyorum.

Beni bu yargıya ulaştıran elbette yalnızca YKY’den çıkan Kürk Mantolu Madonna romanının toplam kitap sayısı değildir. Ayrıca diğer kitapları yanı sıra, bir de 2019’la birlikte basımı serbestleşen (benim hazırladığım, telif hakkı süren Markopaşa Yazıları ve Ötekiler kitabı dışında) Sabahattin Ali kitaplarıdır. Sabahattin Ali’nin başka yayınevleri tarafından da basılan kitapları... Öyle sanıyorum ki, bugünlerde Türkiye’de tüm zamanların en çok satan yazarı Sabahattin Ali oldu.


Etkinliklerde Sabahattin Ali


Sabahattin Ali, doğum ve ölüm yıldönümleri, çeşitli anmalar, etkinlikler yanı sıra, düzenli olarak da 1990 yılından bu yana, öldürülmüş olarak bulunduğu Kırklarelinde, Kırklareli Kent Konseyi ile ilçedeki birçok STK’nin katkısıyla nisan ya da mayıs ayında üzüntüyle, özlemle, dirençle, şiir ve şarkılarla anılıyor. Buna 2017’de doğumunun 100. yıldönümü nedeniyle YKY, İstanbul Bilgi Üniversitesi, çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği Edremit de eklendi. Edremit Belediyesi de 2017 Kitap Fuarı’nda Sabahattin Ali Yılı etkinlikleri düzenleyerek yazarına sahip çıktı, okunmasına tanınmasına katkıda bulundu/bulunuyor.

 

Tuba Ünsal’ın canlandırdığı Kürk Mantolu Madonna


Öte yandan sinema sanatçısı Tuba Ünsal tarafından Kürk Mantolu Madonna romanı hem sahneye uyarlandı, hem de romanın kadın kahramanı Maria Puder canlandırıldı. 12 Ekim 2017’de Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde oynanan ilk gösterimini genç, ilgili, coşkulu, yoğun bir izleyiciyle birlikte izledim. Güzeldi. Büyük bir heyecan, emek ve çaba vardı.

Engin Alkan yönetmenliğindeki oyunda Tuba Ünsal, Menderes Samancılar, Alper Saldıran ve Sercan Badur rol alıyordu. Müziğini Sezen Aksu, sahne resmini Ahmet Güneştekin yapmıştı.

Kaç kez oynanmıştı? Bunu Sabahattin Ali varislerinin temsilcisi ONK Ajans’a sordum. Sağ olsunlar yanıtladılar: Oyun 01.10.2017 ile 31.12.2018 tarihleri arasında 43 kez sahnelenmişti. Sonrası için Uniq İstanbul’un verdiği bilgiye göre oyun sürüyor, ocak ve mart ayında da birer gösterisi yer alıyor.

 

Ferhat Göçer’in canlandırdığı Sabahattin Ali


Şimdi de ses sanatçısı Ferhat Göçer, Sabahattin Ali’yi Aldırma Gönül adlı müzikalle sahnede canlandırıyor. Haldun Çubukçu’nun senaryosunu yazdığı, Ezel Akay’ın yönettiği oyunun galası, 11 Aralık’ta yapıldı, yurtiçi gösteri dizisinin de ilki iki gün sonra, 18 Ocak’ta Uniq İstanbulda yapılacak, ardından da dünyanın başlıca sanat merkezlerinde turneler başlayacak...

Gazetemizin yeni yılı kutlama gecesinde ilk kez sahnede dinlediğim Ferhat Göçer, gerçekten, dokunaklı söyledi, çok çok alkış aldı; ben de “Diline, yüreğine sağlık Ferhat Göçer” diyorum..

Bu konseriyle ilgili olarak genel yayın yönetmenimiz Aykut Küçükkaya, Cumhuriyet Pazar’da şöyle yazmıştı: “Öyle içten ki Ferhat Göçer, ‘40 yıllık Cumhuriyetçi’ gibi!.. Göçer, finalde eline gitarını alıyor, salon Sabahattin Ali’nin sözleriyle yankılanıyor: şarda deli dalgalar/Gelip duvarları yalar/Seni bu sesler oyalar/Aldırma gönül, aldırma.

 

Sabahattin Ali’yi tüm Türkiye’nin okuması, okur düzeyinin artık gelişmekte olduğunu da gösteriyor, gelecek için topluma umut ve güç verdiğini de...

Türkiye’nin okuması, okunan yazarların daha çok çağdaş yazarlar olması, Türkiye’nin karanlıktan kurtulmak istediği anlamına da geliyor.

 

Bu arada okullar yarın 15 günlük yarıyıl tatiline girecek. Anımsatmak isterim, her öğretmen, öğrenci ve anne babanın tatil çantasında sevdiği birkaç kitap olursa, tatil daha tatlı olmaz mı?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Okullar tatildeyken... 26 Ocak 2023

Günün Köşe Yazıları