Hikmet Altınkaynak

Küçük Dev Bir Kent: Güngören...

09 Mart 2014 Pazar

Güngören İstanbul’un en küçük ilçesi. İstanbul’da yaşayıp da Güngören’i görmeyen ya da nerede olduğunu bilmeyen milyonlarca insan olabilir. İstanbul’da yaşamayanlar için Güngören bir anlam da ifade etmeyebilir. Ama aslında 53 ilden yoğun göç alması nedeniyle Anadolu’nun bir kalbi de Güngören’de atıyor demektir. Bu nedenle Güngören, küçük dev bir kenttir. Sesli bir Anadolu şehridir.
Güngören, ilçeler bir yana illerarası nüfus sıralamasındaki yeri 21 ilden önce geliyor. 22 yıllık genç bir ilçe. Siirt ilimiz kadar nüfusu var. Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Kilis illerini geride bırakmış.
Ne var ki önemli “iki negatif birinciliği”, yine “bir negatif ikinciliği” var.
Birinciliğinin ilki “İstanbul’un çöl semtleri” denilen ilçelerinden biri olması, kişi başına düşen yeşil alanın 1 metrekarenin altında kalması. İkincisi de “kilometrekareye düşen insan” sayısının Türkiye ve İstanbul ortalamasının çok çok üzerinde olmasıdır. Türkiye’de nüfus yoğunluğu ortalaması 100, İstanbul ortalaması 2 bin 725 iken kilometrekareye yaklaşık 40 bin kişiyle Güngören, ülke rekorunu elinde bulunduruyor. Yoğunluk Beşiktaş’ın 4 katı. Güngören’in negatif ikinciliği ise “deprem riskinde İstanbul’da ikinci” sırada yer alması…
İşte böyle bir ilçenin belediyesini yönetmeye 21. Dönem İstanbul Milletvekili, İTÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi mezunu Ahmet Güzel, CHP’den aday. Onu tanıyanlar “bir dönemin efsanevi CHP Gençlik Kolu başkanıydı” diyorlar, başarılı olacağına inanıyorlar. Geçen hafta sonu Ahmet Güzel’le sohbet etme fırsatı buldum.
Ahmet Güzel, mühendislik yaşamında “çağdaş kentleşme ve uydu kentler proje ve uygulamaları” konusunda uzmanlaşmış bir kişi. Türkiye’de ilk kez TOKİ yetkisini Güngören Belediyesi’ne devretmiş. İşte bu yetkiyle özellikle Tozkoparan’da modern Güngören’i inşa etmek için Ahmet Güzel, halktan yetki ve görev istediğini anlatıyor.
Nüfusu 1935’te 259 kişiyken 2011 sayımına göre 309 bin 135 olan, İBB web sayfasına göre 7.21 kilometrekare, Güngören Belediyesi’nin web sayfasına göre de 8.39 kilometrekare alanı olan Güngören’i nasıl değiştireceğini konuştum. Bir soru sordum. İkinci soruya sıra konuşma biterken geldi. Çünkü Ahmet Güzel, o kadar dolu ve donanımlı ki, A’dan Z’ye Güngören’in geçmişini, bugününü ve geleceğini anlattı da anlattı ve soracak soru bırakmadı bana. Seçim sonucuyla ilgili olarak da çok net bir biçimde şunu söyledi: “Şu anda seçimi kazanma ihtimali en yüksek aday benim.” “İnanılmaz çalışıyoruz” dedi ve ekledi: “CHP’li arkadaşlar bile şaşırıyorlar. Diyorlar ki: Pozitif enerjinizi hem bize hem halka yayıyorsunuz.”
Sohbetten edindiğim izlenim şu: Ahmet Güzel, ben Güngörenliyim ve yerel yönetim benim işim, Güngören’i kazanacağız ve Güngören’i ranta kurban etmeyeceğiz; hızla kentte yeşil alan yaratacağız, diyor. Belediye bütçesinin doğru kullanılmadığını söyleyerek buna örnek veriyor. Başkana ayda on bin lira vererek kiralanan araca verilecek altı aylık para ile bir araç satın alınabilir; sağlığa 385 bin lira, basın-yayına 26 miyon ayrılması çok yanlıştır, diyor.
2009 Yerel Yönetim Seçimleri’ndeki oy oranı, oy sayısı, partilerin aldığı oylar, anketler şimdi hepsi altüst olmuş durumda. Belediye meclisi adayları arasına Gezicilerden de engellilerden de adaylar almış. Güngören’in tüm renklerini belediye meclisine yansıtmış; “Güngören’i Güngörenlilerle yöneteceğiz” diyor. Yani Güngören A Takımı hazır! “Güngören’de değişimin zamanı geldi” diyor Ahmet Güzel. Küçük dev bir kent olan Güngören’i güzel günler bekliyor...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Okullar tatildeyken... 26 Ocak 2023

Günün Köşe Yazıları